newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Sedmikráskový med - když jarní kvítky léčí

 
Sedmikráskový med - když jarní kvítky léčí

Možná jste s námi v minulém roce zkoušeli vařit výtečný pampeliškový med. Pokud vám zachutnal a prospěl stejně jako nám, zkuste letos ten z jiných jarních kvítků – sedmikrásek. Také jich máte v trávníku celé trsy? Neberte je jako plevel, jsou užitečnou léčivkou v kosmetice i kuchyni.

 

 

Sedmikráska chudobka je malá vytrvalá rostlinka s krásnými bílými až narůžovělými okvětními lístky a žlutým středem květů. Zdobí většinou slunná místa – louky, zahrady, trávníky. Mnoho lidí ji sice má za nežádoucí plevel, její léčivé účinky jsou však známé už od středověku. Kromě toho, že "chudobička" vůbec není chudá na vitamíny, nese v sobě také významné látky pro blaho našeho trávicího, kožního i dýchacího systému. Čerstvé květy chutnají v zeleninových i ovocných salátech a polévkách, málokoho však napadne, že tak překrásný kvítek poslouží i na ozdobu jarní tabule.  

 

Drobný kvíteček s velkou mocí

Nálev ze sedmikrásek tlumí při pravidelném kloktání zánět dásní i podráždění v krku. Odvar se ale používá i zevně, například jako přísada do koupelí, obkladům při bércových vředech nebo špatně se hojících ranách. Mladé lístky utřené v hmoždíři jsou skvělou přísadou do domácích mastí a krémů, které léčí akné, vyrážky, záněty kůže nebo drobné ranky. Sedmikráska totiž obsahuje látky, které dokáží rozjasnit unavenou pleť, zmírnit začervenání a podráždění na kůži. Pokožka tak vypadá svěže, mladě a lépe se jí dýchá. Z květů je možné vlastními silami vyrobit sirup (med), který se podává při zánětlivých onemocněních dýchacích cest, dokáže velmi účinně zklidnit sliznice, napomáhá vykašlávání a působí protizánětlivě. Mírní rovněž křeče při projevech astmatu.

 

Sedmikráskový med

Recept:

  • 1000 květů sedmikrásek (odpovídá 50 – 60 g)
  • 1,5 litru vody
  • 1,5 kg cukru (doporučuji třtinový)
  • 2 – 3 citróny nebo limetky

 

Užitečné rady:

Pro sběr se nejlépe hodí jarní kvítky, které jsou vždy kvalitnější než ty letní a podzimní. Sbírejte mladé, méně rozkvetlé rostlinky s kratší stopkou - právě ty totiž obsahují největší množství zdraví prospěšných látek. Ideální denní dobou pro sběr je, stejně jako v případě pampelišek, poledne. Vypravte se na místa, která nejsou dostupná pejskařům, ideální jsou pochopitelně zdroje z vlastní zahrádky, kde máte absolutní jistotu. Nasbírat tisíc kvítků sice chvilku potrvá, výsledek ale stojí za to!

Postup:

Květy uštípněte těsně pod hlavičkou a namočte je na chvíli do studené vody, abyste je zbavili drobného hmyzu a případných nečistot. Sceďte, zalijte vroucí vodou a přidejte na plátky nakrájený citrón a limetku (bez kůry). Takto připravenou směs zakryjte a nechte minimálně 24 hodin na tmavém a chladném místě louhovat. Další den sceďte přes síto nebo plátno, pořádně vymačkejte a do zabarvené šťávy přisypte cukr. Vařte na velmi mírném stupni, dokud se med nezačne tzv. táhnout, a případnou pěnu sbírejte lžící nebo sítkem. Konzistence hotového produktu záleží čistě na vás – chcete-li sirup, odstavte cca po hodině vaření (pamatujte, že po vychladnutí ještě zhoustne). Jestliže si přejete hustší med, zjistíte správnou dobu pro odstavení jednoduše: trochu medu lžící odkápněte na studený talířek - pokud kapka drží tvar, máte hotovo. Horký med naplňte do skleniček (sirup samozřejmě do lahví), pevně uzavřete a do druhého dne nechte stát dnem vzhůru. Med skladujte v chladu a temnu.

 

             

 

TIP: Do sedmikráskového medu (přesněji tedy sirupu, protože s opravdovým včelím medem se skutečně rovnat nemůže) je možné přidat i jitrocel, na který narazíte při sbírání, nebo lžičku strouhaného zázvoru.

 

Medík (sirup) zachutná jako sladidlo do čaje i dalších nápojů, výtečný je ale také jako pomazánka na palačinky, sladké tousty, pečivo s máslem či jako přísada nebo poleva domácího pečiva, například perníku. Nejen, že opravdu úžasně voní, ale má příznivé účinky na zažívání dospělých i dětí. Umí také doslova pohladit vaše dýchací cesty a jedna lžička medu v jogurtové pleťové masce uleví od kožních problémů, hojí jizvy a zklidňuje přecitlivělou pokožku. 

Podobně můžete připravit med z pampelišek, fialek, rýmovníku, nebo třeba z mladých smrkových výhonků. Inspirujte se jejich recepty. 

 

Image courtesy od Gualberto107 at FreeDigitalPhotos.Net

2016.05.05 | Kateřina Pořízová | přečteno: 30400x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: sedmikráskový med sedmikráskový sirup recept sedmikráska chudobka

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Zlaté šperky nechají ženskému půvabu vyniknout

Přirozenou vlastností každé ženy je touha být za všech okolností krásná, líbit se svému okolí a zářit mezi ostatními....
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.01.24 | přečteno: 30148x

Radiofrekvenční lifting pro mladistvě vypadající pleť

Proces stárnutí pleti nezastavíte, ale dokážete ho výrazně zpomalit. Některé kosmetické metody dokonce umí navrátit vaší...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.11.28 | přečteno: 30029x

Jak přežít vedra? Pořiďte si účinnou klimatizaci!

Léto je obdobím, na které se většina z nás celý rok těší. I tady ale platí, že čeho je moc, toho je příliš. Stač...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.06.29 | přečteno: 30147x

Vstříc jaru s dámskými botami Melissa a Zaxy

Jaro se blíží. Čas, kdy budete moci zahodit těžké zimní boty, je za dveřmi. Také, dámy, přemýšlíte, jakými poklady oboha...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2018.03.05 | přečteno: 30115x
 

Portál pro ženy