newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Samoživitelky a finance: jak se vypořádat s hospodařením s penězi?

 
Samoživitelky a finance: jak se vypořádat s hospodařením s penězi?

Ukazuje se, že u nás v Česku každé druhé manželství skončí rozvodem. Pokud jsou lidé bezdětní, znamená to pro ně „pouze“ majetkové vypořádání, několikaměsíční srdcebol a nálepku „rozvedený“, která je bude provázet po celý život. Děti však situaci podstatně komplikují, zejména pak pro matky, které je ve většině případů dostanou do péče. 

 

Radost z toho, že mohou své ratolesti dennodenně sledovat, jak vyrůstají a rozvíjejí své schopnosti, totiž často doprovází také finanční komplikace. Péče o děti, udržování chodu domácnosti a vydělávání peněz je na jednoho člověka až příliš a ženy v důsledku často pracují pouze na zkrácený úvazek. Pravdou však je, že rozdělit takový výdělek ani v kombinaci s alimenty mezi všechny nutné výdaje je často skoro nemožné. 

Alimenty mohou částečně pomoci, ale bohužel často nebývají tak vysoké, aby vystačily na pokrytí všech výdajů, které se na matky s dětmi ze všech stran nahrnou. Co v takové situaci dělat? Připravili jsme si pro vás několik tipů, které vám s hospodařením s penězi pomohou

Požádejte o pomoc stát

Stát má připravených několik různých příspěvků, se kterými si ženy na mateřské dovolené mohou situaci alespoň trochu usnadnit. Tím základním je příspěvek na dítě, na který má nárok každá rodina, jejíž příjem je nižší, než životní minimum vynásobené číslem 2,7. Existují tři úrovně tohoto příspěvku, které určují jeho konkrétní výši a odvíjejí se od toho, jak staré dítě s vámi žije v domácnosti. Konkrétně vypadají následovně:

  • Dítě do 6 let - základní výměra 500 Kč; zvýšená 800 Kč

  • Dítě ve věku 6 - 15 let - základní výměra 610 Kč; zvýšená 910 Kč

  • Dítě od 15 do 26 let - základní výměra 700 Kč; zvýšená 1000 Kč

Nedostatečné příjmy vám otevírají dveře také k příspěvku na bydlení. K tomu mají přístup jak lidé, kteří jsou přihlášeni k trvalému pobytu ve vlastním bytě, tak i ti, kteří bydlí v podnájmu. Ke schválení této výpomoci dochází v případě, že 30 % příjmů - v Praze 35 % - rodiny či jednotlivce nestačí k úhradě nákladů na bydlení a zároveň nepřesahuje příslušné náklady stanovené zákonem.

Jestliže je příspěvek na bydlení příliš nízký, je možné využít také doplatek na bydlení. S ním by vám po zaplacení odůvodněných nákladů na bydlení mělo zůstat tolik prostředků, kolik potřebujete na živobytí.

Rozpoznejte zbytečné výdaje

Je logické, že když není peněz nazbyt, nehodí se je utrácet za věci, které nutně nepotřebujeme. Spousta lidí však mívá problém takové výdaje rozpoznat, což lze snadno napravit, a to pomocí seznamu. Do jednoho sloupce sepíšete položky, bez kterých se neobejdete, a do druhého ostatní věci, včetně toho, kolik za ně utrácíte.

Poté můžete jít položku po položce a zjišťovat, zda někde můžete ušetřit. Třeba dodavatelé energií nebo pojišťovny se mohou jen přetrhnout, aby vám daly lepší nabídku než konkurence. Výdaje v druhém sloupci pak zkuste omezit na minimum, a to i když se jedná o vaši ratolest. Školní potřeby sice potřebuje, ale nejnovější model telefonu nebo hry na počítač už nikoliv. 

Samozřejmě se dítěti snažte rozumně vysvětlit, proč si takové věci nemůžete dovolit a případně mu kupte kasičku, kam mu budete dávat drobné za pomoc v domácnosti, aby si hračky nebo jiné radosti mohlo koupit samo. Dané věci si pak bude mnohem více vážit a navíc bude mít motivaci vám pomoci s úklidem a dalšími povinnostmi.

S půjčkami buďte opatrné

Samozřejmě se může stát, že svou situaci víceméně stabilizujete, ale pak přijde nějaký nečekaný výdaj, který vás opět úplně rozhodí. Potom možná začnete zvažovat, zda zvládnete utáhnout půjčku před výplatou, která vám z takové situace pomůže ven. Jestliže máte každý měsíc dostatek peněz navíc, abyste takový závazek dokázali zvládnout, pak je vše v pořádku

Nicméně pokud už tak máte co dělat, abyste svůj rozpočet rozložila mezi všechny náklady, bude lepší, když zkusíte najít jiné řešení. Ideální by v takovém případě mohla být půjčka od rodiny, která pro vás byla pravděpodobně bezúročná a ještě k tomu s flexibilním datem splatnosti. 

Jestliže se však přece jen rozhodnete obrátit na nebankovní společnost, nezapomeňte udělat patřičné srovnání půjček před výplatou na Ferovepujcky.cz, díky čemuž si zajistíte co možná nejvýhodnější podmínky. Pořád ale platí, že nejlepším řešením je to, když se na takové situace připravíte předem a budete si aktivně tvořit finanční rezervu. Pak vás totiž žádné nepříjemné překvapení nemůže rozhodit.

 

2020.04.20 | Lea Kubová | přečteno: 30207x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: peníze domácnost finance samoživitelky

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Připravte si osvěžující ovocnou bombu

Léto a s ním přicházející horké dny si vyloženě říkají o pořádnou dávku zchlazení. Připravte si zmrzlinu podle vašeho gu...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2020.08.11 | přečteno: 30223x

Dopřejte si luxusní přehozy do ložnice i na sedačku v obýváku

Většinou pečlivě vybíráme postel a stejnou péči věnujeme také volbě správné matrace. Mnoho lidí ale už odbyde výběr toho...
 
celý článek | Admin | 2019.06.29 | přečteno: 30103x

Velikonoční beránek-recepty

O Velikonoční neděli bývala na slavnostním stole hojnost pokrmů, naši předkové si po dlouhém půstu dopřávali rozmanit...
 
celý článek | Vendula Králová | přečteno: 30076x

„Nejlepší zážitek v životě, hned po narození dcerky“ vzpomíná na let balónem pan Petr

Nikdy jsem nebyl typ člověka, který by přehnaně řešil vánoční svátky. Mí rodiče Vánoce moc neprožívali, a tak jsem ani n...
 
celý článek | Admin | 2019.12.18 | přečteno: 30015x
 

Portál pro ženy