Nepřehlédněte
Pořiďte si krásné letní kalhoty z Nepálu
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Sacher
Cestu do Vídně nesmíte učinit bez ochutnání pravého Sachru, čokoládového moučníku, který si právem vydobyl to pravé jméno na celém světě. Chutná i těm, kteří čokoládě mnoho nefandí, je příjemně vláčný, ne moc sladký a svojí specifickou chutí dostává „do kolen“ řadu labužníků.
Náhoda, která píše dějiny
Někdy se stává, že velkým věcem na svět dopomůže náhoda. A nejiné to bylo se Sacherem. Franz Sacher byl mladý, teprve šestnáctiletý učeň, který získával potřebnou praxi v kuchyni knížete Metternicha. Jednoho dne vyžadoval kníže skutečnou delikatesu pro své vzácné hosty, jenže hlavní kuchař onemocněl a tak se dostalo šance Sacherovi. Ten bez váhání vzal šanci do rukou a vytvořil lahodný čokoládový dort, který si ihned získal velikou oblibu.
Jeho syn, Eduard Sacher dotvořil dílo k dokonalosti tím, že dort doplnil meruňkovou marmeládou a speciální čokoládovou polevou. Práce v císařské kuchyni pro něj byla přínosná z několika pohledů a on si tak mohl později dovolit založit vlastní restauraci i hotel Sacher, který dodnes plně funguje a nabízí pravý, nefalšovaný dort Sacher.
Receptura moučníku Sacher je pekelně střežena rodinou Sacherů a nabízet jej mohou pouze licencované kavárny, kterým je zákusek dodáván právě z výrobny ve Vídni. A pokud zrovna nemíříte do hlavního města Rakouska, vyzkoušejte si upéct Sacher i vy doma. Nejde sice o originál, jenže chuť bude neméně výtečná.
Sacherův dort neoriginál
Základem všeho je čokoláda. Použijte kvalitní, osvědčenou, ideálně tu na vaření. Zapomeňte na mléčné a ty mastné, polské zavrhněte ještě dříve, než si na ně vzpomenete. Kazily by celkový dojem tohoto perfektního moučníku.
Budeme potřebovat: 200 g čokolády na vaření, 150 g tuku na pečení, 150 g hladké mouky, 150 g cukru moučka, 6 vajec, 30 g kakaa, jeden vanilkový cukr, kávovou lžičku prášku do pečiva, meruňkovou marmeládu, čokoládovou polevu a také menší dortovou formu, tuk na vymazání a strouhanku na vysypání.
Postup zahrnuje rozpuštění čokolády ve vodní lázni. Mezitím si můžeme připravovat další krok a to, že tuk, oba cukry rozmícháme se dvěma celými vejci a čtyřmi žloutky. Čokoláda se rozpustila, stáhneme ji z plotny a necháme mírně vychladnout. Tuto rozpuštěnou čokoládu pak budeme zamíchávat do hmoty z cukrů a tuku.
Pokud nechceme na vychladnutí čekat, tak si v další míse rozmícháme mouku s práškem do pečiva a kakaem. Důležité je důkladné promíchání. A ze zbylých čtyřech bílků ušleháme sníh.
Jakmile máme v tukové hmotě přimíchanou vychladlou čokoládu, můžeme postupovat dál a to tak, že do této hmoty vmícháváme postupně a na střídačku část sypké směsi a sněhu z bílků. Děje se tak, až je vše v jedné míse. Tuto hmotu vyklopíme do předem vymazané a vysypané firmy a pečeme při 170 stupních asi 40 až 45 minut.
Jakmile je dort upečený a vychladlý, uprostřed jej podélně rozkrojíme a namažeme meruňkovou marmeládou. Nakonec dort poléváme čokoládovou plevou a po vychladnutí podáváme.
Poslat článek
Tisk
Štítky: zdroje: google.cz obrázky