newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Sacher

 
Sacher

Cestu do Vídně nesmíte učinit bez ochutnání pravého Sachru, čokoládového moučníku, který si právem vydobyl to pravé jméno na celém světě. Chutná i těm, kteří čokoládě mnoho nefandí, je příjemně vláčný, ne moc sladký a svojí specifickou chutí dostává „do kolen“ řadu labužníků. 

 

Náhoda, která píše dějiny

Někdy se stává, že velkým věcem na svět dopomůže náhoda. A nejiné to bylo se Sacherem. Franz Sacher byl mladý, teprve šestnáctiletý učeň, který získával potřebnou praxi v kuchyni knížete Metternicha. Jednoho dne vyžadoval kníže skutečnou delikatesu pro své vzácné hosty, jenže hlavní kuchař onemocněl a tak se dostalo šance Sacherovi. Ten bez váhání vzal šanci do rukou a vytvořil lahodný čokoládový dort, který si ihned získal velikou oblibu.

Jeho syn, Eduard Sacher dotvořil dílo k dokonalosti tím, že dort doplnil meruňkovou marmeládou a speciální čokoládovou polevou. Práce v císařské kuchyni pro něj byla přínosná z několika pohledů a on si tak mohl později dovolit založit vlastní restauraci i hotel Sacher, který dodnes plně funguje a nabízí pravý, nefalšovaný dort Sacher.

Receptura moučníku Sacher je pekelně střežena rodinou Sacherů a nabízet jej mohou pouze licencované kavárny, kterým je zákusek dodáván právě z výrobny ve Vídni. A pokud zrovna nemíříte do hlavního města Rakouska, vyzkoušejte si upéct Sacher i vy doma. Nejde sice o originál, jenže chuť bude neméně výtečná.

Sacherův dort neoriginál

Základem všeho je čokoláda. Použijte kvalitní, osvědčenou, ideálně tu na vaření. Zapomeňte na mléčné a ty mastné, polské zavrhněte ještě dříve, než si na ně vzpomenete. Kazily by celkový dojem tohoto perfektního moučníku.

Budeme potřebovat: 200 g čokolády na vaření, 150 g tuku na pečení, 150 g hladké mouky, 150 g cukru moučka, 6 vajec, 30 g kakaa, jeden vanilkový cukr, kávovou lžičku prášku do pečiva, meruňkovou marmeládu, čokoládovou polevu a také menší dortovou formu, tuk na vymazání a strouhanku na vysypání.

Postup zahrnuje rozpuštění čokolády ve vodní lázni. Mezitím si můžeme připravovat další krok a to, že tuk, oba cukry rozmícháme se dvěma celými vejci a čtyřmi žloutky. Čokoláda se rozpustila, stáhneme ji z plotny a necháme mírně vychladnout. Tuto rozpuštěnou čokoládu pak budeme zamíchávat do hmoty z cukrů a tuku.

Pokud nechceme na vychladnutí čekat, tak si v další míse rozmícháme mouku s práškem do pečiva a kakaem. Důležité je důkladné promíchání. A ze zbylých čtyřech bílků ušleháme sníh.

Jakmile máme v tukové hmotě přimíchanou vychladlou čokoládu, můžeme postupovat dál a to tak, že do této hmoty vmícháváme postupně a na střídačku část sypké směsi a sněhu z bílků. Děje se tak, až je vše v jedné míse. Tuto hmotu vyklopíme do předem vymazané a vysypané firmy a pečeme při 170 stupních asi 40 až 45 minut.

Jakmile je dort upečený a vychladlý, uprostřed jej podélně rozkrojíme a namažeme meruňkovou marmeládou. Nakonec dort poléváme čokoládovou plevou a po vychladnutí podáváme.

2013.06.30 | Darina Adámková | přečteno: 30096x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zdroje: google.cz obrázky

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Získejte pohled hvězd aneb 5 zásadních kroků k hustým a dlouhým řasám

Krásné oči upoutají pozornost druhých na první pohled. A jsou to právě husté a dlouhé řasy, které jim dodají ten správný...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2023.09.25 | přečteno: 628x

SEDMIKRÁSKA CHUDOBKA ZDOBÍ I POMÁHÁ

Tato půvabná drobná květina roste všude. Možná proto, že je tak rozšířená, vidíme v ní více plevel než užitečnou rostlin...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2020.04.14 | přečteno: 30163x

Ochranné pomůcky: povinnost, kterou zanedbávají zejména zaměstnanci

Jak už název napovídá, ochranné pomůcky zaměstnavatel poskytuje svým zaměstnancům, aby je ochránil. Může jít o ochranu z...
 
celý článek | Admin | 2021.05.27 | přečteno: 30142x

Jak se oblékat elegantně, když útočí jarní mrazíky? Tyhle tipy si zamilujete

Při nízkých teplotách nemusíte nosit velké a neforemné oblečení. Existují spousty elegantních kousků, které zahřejí. Pře...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2020.03.03 | přečteno: 30094x
 

Portál pro ženy