newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Připravte si osvěžující ovocnou bombu

 
Připravte si osvěžující ovocnou bombu

Léto a s ním přicházející horké dny si vyloženě říkají o pořádnou dávku zchlazení. Připravte si zmrzlinu podle vašeho gusta! Budete mít pod kontrolou výběr surovin, a navíc nebudete potřebovat žádné speciální výrobníky ani chladící mísy. Jednoduše zkombinujte ovoce a mléčné výrobky, které máte rádi a vyrobíte si zmrzlinu vašich snů.

 

Na složitou přípravu zapomeňte. Využijte odšťavňovač nebo mixér a ingredience rozmixujte na co nejmenší kousky tak, aby vám vznikl krém. Tedy stejně, jako byste postupovali při výrobě smoothie. Ovoce i mléčné výrobky můžete kombinovat dle vlastní chuti a představivosti. Do přípravy můžete zapojit i ty nejmenší. 

Vybírejte poctivě

Největší přidanou hodnotou domácí zmrzliny je její kvalita. Nejen, že máte pod dohledem, kolik cukru použijete, ale rovněž si můžete zvolit vlastní ovoce i mléčné výrobky. Ovoce i mléčné produkty v bio kvalitě, pocházející z produkce ekologického zemědělství, pak budou zárukou kvality. Ty nejhodnotnější pak obsahují maximální množství vitamínů a minerálů v dobře vstřebatelné podobě pro vaše tělo. Při pěstování bio ovoce se nepoužívají umělé postřiky ani průmyslová hnojiva a například bio mléko, ze kterého se výsledné produkty vyrábějí, obsahuje až o 68 % více omega-3 mastných kyselin než mléko konvenční. Kromě bio farem, kam si můžete přijet ovoce i mléčné výrobky sami vybrat, můžete využít i internetové ochody a supermarkety, kde biopotraviny poznáte podle označení logem biolistu a biozebry.

Kombinacím se meze nekladou

Hrajte si s ovocem i mléčnými produkty. Zakysaná smetana, bílý jogurt, tvaroh, mandlové mléko i mléko z ovesných vloček – zkrátka si dopřejte to, na co máte chuť. Do receptů je pak ideální především sezónní ovoce, jako jsou třeba jahody, broskve, maliny nebo borůvky. Uvidíte, že vám tato sladká osvěžující lahůdka přijde v horkých dnech vhod.

Oblíbená jahodová zmrzlina

Ingredience:

  • 1 ks bio zakysané smetany
  • 1 ks bio bílého jogurtu
  • 1 kg bio jahod
  • 2 polévkové lžíce třtinového cukru

Jahody očistěte, umyjte a společně s jogurtem přidejte do kuchyňského robotu. Mixujte, dokud nevznikne směs o konzistenci krému. Mezitím si v druhé misce připravte smetanu s cukrem, které rozmícháte dohladka. Nakonec obě směsi dobře promíchejte a dejte zmrazit.

Neobyčejná mátová zmrzlina

Ingredience:

  • 80 g bio cukru
  • 300 ml bio mléka
  • 300 ml bio smetany
  • hrst máty v biokvalitě

 

Smícháme cukr s mlékem i mátou a zahřejeme tak, aby se cukr rozpustil, ale směs neprošla varem. Podle chuti případně přidejte cukr. Následně nechte vychladnout v lednici a hotovou směs posléze sceďte. Přidejte smetanu a vše rozmixujte. Takto připravenou zmrzlinu vložte do uzavíratelné nádoby určené do mrazáku.

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

Národní značení

Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů vyprodukovaných v ČR. Logo je dále doplněno o číselný kód kontrolní organizace (CZ-BIO-xxx), která provedla certifikaci bioproduktu v ČR.

 

Evropské značení

Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU, nebo mimo EU společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

 

 

 

 

2020.08.11 | Martina Limbergová | přečteno: 30226x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: recepty zmmrzlina bio domácí zmrzlina

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jak docílit ideálního stínění interiéru?

Po letošním chladném jaru se už většina z nás těší na teplé léto plné slunečných dní. Ne vždy jsou ale ostré sluneční pa...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2021.05.31 | přečteno: 30233x

Andělské tarotové karty. Něžná kniha pro ženy

Karty ryze pro ženy? Nejsem si tak úplně jistá, ale těžko bych na druhou stranu zase hledala muže, který by se celý z...
 
celý článek | Renata Petříčková | 2015.11.27 | přečteno: 30056x

Nejvýhodnější hypotéka může být dostupná každému

Máte zájem získat ten nejvýhodnější hypoteční produkt? Pokud ano, mějte na paměti, že ta skutečně nejvýhodnější hypot...
 
celý článek | Admin | 2016.07.02 | přečteno: 30118x

Pokleslá kultura aneb kdo ten škvár čte?

  Zdálo by se, že jsme populace kulturně vzdělaných jedinců, kteří touží výhradně po vysoce uměleckých dílec...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2015.03.03 | přečteno: 30479x
 

Portál pro ženy