newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Podzim bez splínu: Přírodní způsoby, jak si udržet psychickou pohodu

 
Podzim bez splínu: Přírodní způsoby, jak si udržet psychickou pohodu

S příchodem podzimu se mnozí z nás začínají cítit unavení, bez energie a v některých případech i sklíčení. Zkracující se dny, nedostatek slunečního svitu a chladné počasí mohou výrazně ovlivnit naši náladu a celkovou psychickou pohodu. Tento sezónní splín, známý také jako podzimní deprese, je častým jevem, ale naštěstí existují přírodní šetrné způsoby, jak se mu bránit.

 

Jak se podzim podílí na naší náladě?

Podzimní sezóna přináší několik změn, které mohou negativně ovlivnit naši psychiku. Prvním a nejvýraznějším faktorem je zkracující se denní světlo. Nedostatek slunečního svitu vede ke snížení produkce serotoninu, který hraje podstatnou roli v regulaci nálady. Zároveň se zvyšuje produkce melatoninu, hormonu zodpovědného za spánek, který může způsobovat ospalost a snížení energie.

Dalším faktorem je pokles teploty a změna počasí. Chladné, větrné a deštivé dny často vedou k tomu, že trávíme méně času venku. Snižuje se tak fyzická aktivita a přístup k čerstvému vzduchu. To vše přispívá k pocitům únavy a splínu.

                                                               

Světelná terapie a její přínosy

Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak se vyrovnat s nedostatkem slunečního svitu, je světelná terapie. Světelná terapie spočívá v každodenním vystavování se intenzivnímu umělému světlu, které napodobuje přirozené sluneční světlo. Pomáhá zvyšovat hladinu serotoninu v mozku a snižuje produkci melatoninu. Dochází tak ke zlepšení nálady a k získání vyšší míry energie. Světelná terapie může být obzvláště užitečná pro ty, kteří tráví většinu dne v uzavřených prostorách s omezeným přístupem k dennímu světlu.

Bylinky pro klidnou mysl

Jednou z nejznámějších bylinek pro podporu psychické pohody je třezalka tečkovaná. Tato bylinka je často díky svým účinkům na zvyšování hladiny serotoninu nazývána „přírodním antidepresivem". Pravidelné užívání třezalky ve formě čaje pomáhá zmírnit příznaky mírné až střední deprese a úzkosti.

                                                               

Další účinnou bylinkou je meduňka lékařská, která má zklidňující účinky a pomáhá při nespavosti a nervovém napětí. Může být také užívaná jako čaj nebo pro celkové uvolnění přidaná do koupele. V neposlední řadě stojí za zmínku levandule, kterou můžete použít do aromalampy, difuzéru nebo si dopřát levandulovou masáž.

Podstatné je i složení stravy

Během podzimních měsíců je důležité zaměřit se na potraviny, které podporují dobrou náladu a snižují únavu. Omega-3 mastné kyseliny, které se nacházejí v rybách, lněném semínku a ořeších, mají pozitivní vliv na funkci mozku a pomáhají zmírnit příznaky deprese.

                                                               

Další důležitou složku představují vitamíny skupiny B, zejména B6 a B12, které podporují produkci serotoninu a dopaminu. Tyto vitamíny najdete v celozrnných produktech, mase, vejcích a luštěninách. Nezapomínejte ani na hořčík, který pomáhá uvolňovat svaly a nervy a je důležitý pro zvládání stresu. Hořčík najdete v listové zelenině, ořeších, semenech a banánech.

Pravidelný pohyb pro udržení psychické pohody

Cvičení pomáhá zvyšovat hladinu endorfinů, které zlepšují náladu a snižují stres. I když je počasí pochmurné, snažte se každý den věnovat alespoň 30 minut nějaké formě pohybu – ať už jde o procházku v přírodě, běh nebo domácí cvičení. Cvičení na čerstvém vzduchu má navíc tu výhodu, že vás vystaví přirozenému dennímu světlu. Pokud počasí neumožňuje venkovní aktivity, zkuste cvičit doma pomocí online lekcí nebo si vytvořte vlastní cvičební rutinu. Důležité je zůstat aktivní a neupadnout do pasivity.

                                                                

Praktiky pro dosažení duševní rovnováhy

Podzim je ideálním obdobím pro to, abychom se zaměřili na vnitřní klid a rovnováhu. Meditace, jóga a mindfulness jsou techniky, které vám umožní snáze zvládat stres a udržet si psychickou pohodu. Pravidelná meditace pomáhá snižovat hladinu kortizolu, stresového hormonu, a zlepšuje schopnost soustředění a sebepoznání. Cvičení jógy pro změnu zlepšuje flexibilitu, sílu a rovnováhu, zatímco dýchací techniky a meditace podporují klid a uvolnění.

 

2024.09.14 | Jana Brandtlová | přečteno: 191x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: podzim splín deprese podzimní deprese únava světlo čerstvý vzduch aktivita

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jak vybrat dětské elektrické auto

Elektrická autíčka pro děti jsou žhavým hitem posledních let. Mluvíme o motorových mini vozidlech, s nimiž se děti ...
 
celý článek | Nina Albertová | 2020.11.25 | přečteno: 31167x

Káva - palivo moderní doby

V době, kdy je potřeba být funkční již od prvního okamžiku probuzení, byť já tohoto stavu nikdy nedosáhl, se tat...
 
celý článek | Martin Klose | 2013.07.11 | přečteno: 30385x

Sezóna medvědího česneku vrcholí! Vypravte se na něj také!

Víte, že medvědů jsou teď plné lesy? Samozřejmě ale není řeč o šelmách, nýbrž o pikantních a tělu velmi prospěšných l...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.04.22 | přečteno: 30430x

Co vás čeká a nemine aneb protancujme spolu každičkou minutu

  Milé čtenářky, pro začátek bych vás chtěla krátce seznámit s tím, co vás v rubrice Tanec čeká. Já ...
 
celý článek | Radka Lišková | 2012.12.07 | přečteno: 30381x
 

Portál pro ženy