newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Adolf Hitler: Léky, drogy, psychóza

 
Adolf Hitler: Léky, drogy, psychóza

Nejrůznější teorie se už od roku 1945 snaží vysvětlit Führerův dramatický úpadek. Možná, že šlo o terciární stadium syfilis. Nebo Parkinsonovu chorobu? Také to mohl být „jen“ stres z vedení národa ve válce na několika frontách současně? A nebo zkrátka Adolf Hitler a jeho drogy. Léky a jedy.

 

Stále nemocný?

Pravdou je, že Hitler po celý svůj život trpěl trávicími problémy. Pravidelně ho přepadaly ochromující křeče v oblasti žaludku. Stav byl tak vážný, že se v roce 1933 Hitler pokusil o samoléčbu a stal se vegetariánem.

Doktor á la Mengele

Kauza jak vyšitá. Hitlerovým osobním lékařem byl Dr. Thomas Morell, který byl v dané době na vrcholu popularity mezi vybranou klientelou. Jako lékař ovšem nestál za nic. Život Führera byl plný jedovatých látek.

Například Hitlerovy trávicí problémy byly zcela zjevně způsobeny jeho psychickým stavem. Ostatně právě psychické potíže se čím dál více a silněji podepisovaly na Hitlerově fyzickém zdraví. V průběhu let Morell předepsal Hitlerovi všechny možné i nemožné enzymy, extrakty z jater, hormony, trankvilizéry, svalová relaxancia, deriváty morfinu (k vyvolání zácpy), projímadla (k uvolnění zácpy) a řadu dalších léků. Už na začátku 40. let užíval Hitler 92 různých druhů léků a drog.

                                                                

Drogami proti morálnímu úpadku?

Adolf Hitler, jeho léky a drogy. Jen malý paradox. Nacisté se prezentovali jako národ, který je silný a žádné drogy v jeho světě neexistují. Oficiálně je tvrdě odmítali. Ale paradoxně byla celá Třetí říše drogami prolezlá. Užíval se kokain, heroin, morfin, ale hlavně metamfetaminy (pervitin) a jejich krystaly. Užívali je všichni, od továrních dělníků po ženy v domácnosti, lidé si činili těžký život příjemnější a snesitelnější. Amfetaminy byly samozřejmě zásadní pro podporu odolnosti a agresivity vojáků.

Léčba zažívání smrtícími tabletami

Doktor Morell ale nelenil a naordinoval vůdci novou léčbu zažívacích obtíží. Nově naordinované prášky byly mimořádně silné, respektive byly zcela mimo běžné chápání. „Náhodou“ obsahovaly dvě šílené složky, nux vomicu a belladonnu. Nux vomica obsahuje jed na krysy strychnin a rostlina belladonna atropin, silně halucinogenní a jedovatou látku. V důsledku užívání těchto preparátů se u Hitlera mimo jiné rozvinul třes a jeho chování a nálady byly stále méně předvídatelné.

                                                                

Hlavní příčina selhávání zdraví?

Zdá se, že hlavní podíl na zdravotním úpadku Hitlera měly různé tajné injekce, které mu Morell podával několik let. Podle očitých svědků šlo o injekce, které vůdce okamžitě nabily ohromným množstvím energie. Aplikoval si je vždy před velkými projevy nebo oznámeními, a tak se mu dařilo udržet svůj typicky naléhavý, podmanivý a agresivní styl.

Ve chvíli, kdy válka vzala obrat a Německo se otřásalo v základech, začal Hitler injekce používat stále častěji. Z lékařského hlediska lze s jistotou říct, že Hitler pravidelně užíval amfetamin. Krátkodobé užívání amfetaminu způsobuje zvýšenou výkonnost, sebedůvěru, nespavost a ztrátu chuti k jídlu. Při dlouhodobém užívání jsou dopady na psychiku jiné a mnohem závažnější. Schopnost myslet a jednat racionálně selhává, a naopak se rozvíjí se paranoia a psychotické stavy. Takové byly i Hitlerovy symptomy.

Vše na podivné „léčebné“ praktiky ale svádět nemůžeme. Hitler byl sám o sobě značně narušená, psychopatická osobnost. Užívání silných léků a drog bohužel podpořilo a zvýraznilo všechny negativní rysy jeho disociální osobnosti.

Stále zůstává zcela nepochopitelné a absurdní, že tuto nemocnou osobnost věrně následovaly celé národy zdravých lidí!

 

2023.06.03 | Jana Brandtlová | přečteno: 30187x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Adolf Hitler drogy léky psychóza nemoc

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Postelové trapasy

Celý den jste se těšily, až se se svým drahým po romantické večeři nebo vydařeném večírku zachumláte do peřin a užije...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.04.17 | přečteno: 30656x

5 tipů, jak si užít nejlepší dámskou jízdu letošního podzimu

O slovo se definitivně přihlásil podzim, a tak se oslavy na nějaký čas přesunou do interiéru. Vyrazit za zábavou můžeme ...
 
celý článek | Admin | 2017.10.10 | přečteno: 30090x

Jak stavět domy a architektonické skvosty z kostiček LEGA?

Mezi velmi populární hračky patří již desítky let stavebnice LEGO, která baví děti i dospělé. Mnoho lidí si ani neuvědom...
 
celý článek | Nina Albertová | 2022.04.07 | přečteno: 30126x

Ložnice vašich snů

Ložnice je místností, ve které většina z nás stráví minimálně třetinu svého života. Bezpochyby si proto zaslouží...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.12.08 | přečteno: 30163x
 

Portál pro ženy