newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Placené volno z práce na pohřeb: kdy na něj máte nárok?

 
Placené volno z práce na pohřeb: kdy na něj máte nárok?

Plánujete se zúčastnit pohřbu? Seznamte se s podmínkami, které vám umožňují vzít si volno z práce. Podle Zákoníku práce totiž můžete mít nárok až na tři dny placené dovolené v závislosti na několika pravidlech.

 

 

Co může rozhodovat o tom, kolik volna můžete žádat na účast na pohřbu?

  1. Příbuzenský vztah
  2. Zda jste žili se zesnulým ve společné domácnosti nebo ne
  3. Zda zařizujete pohřeb nebo ne

Podívejme se nyní detailně na jednotlivé možnosti podle zákonných ustanovení tak, aby vám bylo jasné, do jaké skupiny patříte a na co máte nárok.

Nejbližší rodina

Pokud zemřel váš manžel nebo manželka, druh nebo družka, případně dítě, máte nárok na dva dny placeného volna plus jeden den volna na samotný pohřeb. Můžete tak doma zůstat až tři dny, přičemž nezáleží na tom, zda pohřeb přímo vy zařizujete nebo zda jste žili ve společné domácnosti. Všechny tři dny jsou placené. Pokud zařizujete pohřeb, musíte si nechat pro zaměstnavatele vystavit potvrzení pohřební služby nebo krematoria.

Jiná rodina a osoby žijící ve společné domácnosti

V případě úmrtí rodičů, sourozenců, prarodičů, tchána nebo tchýně, snachy nebo zetě máte nárok jen na jeden den placeného volna. Pokud zařizujete pohřeb, pak dostanete navíc ještě jeden den. Maximálně tedy můžete mít v tomto případě dva dny placeného volna. Nezáleží na tom, zda jste s těmito příbuznými žili ve společné domácnosti nebo ne. Pokud zařizujete pohřeb, stejně jako v prvním případě si musíte pro zaměstnavatele nechat vystavit potvrzení pohřební služby nebo krematoria.

Do této skupiny patří také blízcí, kteří s vámi v době úmrtí žili ve společné domácnosti – v případě jejich úmrtí platí stejné podmínky jako v případě příbuzných. Můžete tedy dostat jeden den placeného volna plus jeden den v případě, že organizujete pohřeb. V případě osob žijících ve společné domácnosti se může jednat o příbuzné, ale není to podmínkou. Společnou domácnost tvoří podle zákona „fyzické osoby, které spolu trvale žijí a společně uhrazují náklady na své potřeby“.

Kolegové a spolupracovníci

Placené volno na pohřeb mohou získat také kolegové, v zákoníku však není pevně stanoveno, o jaké kolegy se jedná. Záleží tedy na zaměstnavateli, jaké zaměstnance na pohřeb uvolní. Pokud tedy chcete jít na pohřeb spolupracovníkovi, musíte si to nechat schválit zaměstnavatelem. Placené uvolnění z práce je jen na nezbytně nutnou dobu.

Co je myšleno pohřbem?

Ve všech podmínkách mluvíme o volnu na pohřeb, je ale dobré se seznámit také s tím, jak je podle zákona definován pohřeb. Ne vždy se totiž odehrává tradičním způsobem.

Podle zákona o pohřebnictví se pohřbením rozumí uložení lidských pozůstatků do hrobu nebo hrobky nebo zpopelnění v krematoriu. Nemluví se zde tedy o rozptylu, pokud ale rozptyl nebo jiná forma uložení urny probíhá společným rozloučením několika osob, pak je možné považovat takové rozloučení za pohřeb. Mějte ale na paměti, že zaměstnanec má nárok jen na jeden den pohřbu – není tedy možné žádat o jeden den volna na zpopelnění v krematoriu a poté další den volna na rozptyl popela.

 

2017.10.17 | Admin | přečteno: 30788x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: pohřeb dovolená práce nároky

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Vyhrajte napínavý thriller Zabij mě znovu

Soutěž již byla ukončena. Děkujeme za účast, gratulujeme výhercům a přejeme krásné počtení! ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.03.29 | přečteno: 30093x

Můj stoletý hrdina

Tahle knížka mě zaujala tak, že mám potřebu o ní napsat. Nechci fušovat do řemesla literárním kritikům, jen se podělí...
 
celý článek | Jitka Rázková | 2014.02.06 | přečteno: 30104x

PŘIPRAVTE SE NA JARO

Nechce se tomu ani věřit, ale jaro už máme za dveřmi. Jak po letošní (ne)zimě připravit svou pleť na slunečné dny? Př...
 
celý článek | Aneta Miňovská (Vlkanová) | 2014.02.26 | přečteno: 30072x

Soutěž o Můj zápisník – Můj pomocník na celý rok, se kterým už nezapomenete na nic důležitého

Soutěž byla ukončena. Gratulujeme výherkyni Jitce N.! Ostatním děkujeme za účast a budeme držet pěsti v dalších sou...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2022.03.08 | přečteno: 30236x
 

Portál pro ženy