reklama 3 v magazínu pro ženy
reklama 4 v magazínu pro ženy
reklama 1 v magazínu pro ženy
reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Top 3 evropské destinace pro aktivní dovolenou

 
celý článek | Admin | přečteno: 9958x 2014.09.01

Březen na zahradě

 
celý článek | Katka Mikulášková | přečteno: 10029x 2016.03.01

Po dětech ještě krásnější

 
celý článek | Kateřina Pořízová | přečteno: 10257x 2014.07.08

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Pampeliškový med - ten musíte mít!

 
Pampeliškový med - ten musíte mít!

Dlouhá léta se mu říká med, ale pravým medem ve skutečnosti není. Pampeliškový sirup, jak by se měl správně nazývat, je unikátní směsí květů smetánky lékařské, cukru a citrónu. Kdo ho ještě nezkusil, neví, o co přichází. 

 

 

V bříšku jako v pokojíčku

Tento zlatavý zázrak z pampelišek skvěle chutná jako sladidlo do čaje, výborný je ale i na pečivo s máslem, nebo jako přísada či poleva na domácí perník. Nejen, že skvěle voní, ale má i příznivé účinky na zažívání dětí i dospělých. Pro jarní očistnou kůru je proto jako dělaný!

Uvařte si vlastní

Výroba pampeliškového medu není nikterak složitá. Postačí vám vyšetřit si trošku poledního času pro sběr květů a poté pro samotné vaření.

Potřebujete:

přibližně 300 květů – sbíraných nejlépe před polednem, kdy jsou nejvíce rozvité

1 litr vody

1 dobře umytý citrón

1 kg cukru

 

Postup:

Květy lehce propláchněte ve studené vodě, abyste je zbavili drobného hmyzu a případných nečistot. Zalijte vodou a přidejte na plátky nakrájený citrón (může být i bez kůry). Přiveďte k varu a vařte asi 15 minut. Poté odstavte a nechte minimálně 24 hodin na tmavém a chladném místě louhovat. Další den sceďte přes síto nebo plátno a do nahnědlé šťávy přisypte cukr. Tuto směs vařte na velmi mírném stupni, dokud se med nezačne tzv. táhnout. Babskou radou je přidat při vaření do hrnce ještě pár lžiček klasického medu – ten by měl zabránit případnému nežádoucímu zkrystalizování. Správnou konzistenci hotového medu zjistíte tak, že lžící odkápnete na studený talířek a jakmile kapka drží svůj tvar, během chvilky ztuhne nebo zhoustne, je ten pravý čas pro odstavení. Horký med se plní do skleniček, pevně se uzavře a do druhého dne se nechá stát dnem vzhůru. Takto připravený med se skladuje v chladu a temnu.

 

                         

 

Pokud máte bohatý zdroj pampelišek z louky nebo vlastní zahrady, vřele doporučuji také jarní salát připravený z mladých listů smetánky lékařské, čerstvých ředkviček a vařeného vajíčka.   

Dobrou chuť!

TIP: Med (přesneji sirup) můžete podobným způsobem připravit i z jarních kvítků fialek, sedmikrásek, mladých smrkových výhonků nebo například rýmovníku

 

Image courtesy of sattva at FreeDigitalPhotos.net


 

 

 

2015.05.11 | Kateřina Pořízová | přečteno: 11649x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: pampeliškový med pampeliškový sirup smetánka lékařská recept

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jablko – pomoc organismu nejen proti stresu

Jablko je ovoce, které není třeba nějak zvlášť představovat. Provází lidstvo od samého počátku – vždyť právě ja...
 
celý článek | Vendula Králová | přečteno: 10217x

Lanzarote, ostrov snů

Letos jsme vyrazili na dovolenou na sopečný ostrov Lanzarote. Tento krásný ostrov nám připravil nezapomenutelnou dovo...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2015.09.14 | přečteno: 10033x

Dárek, který váš muž ocení

Každé z nás se občas stane, že přijde chvíle, kdy už si nevíme rady s výběrem dárku pro svého milovaného. Hodinky dostal...
 
celý článek | Hana Grmelová | 2019.02.11 | přečteno: 996x

Byli jsme také takoví

Před chvílí jsem dopsala článek pro jeden mimiportál ( tak jsem si ho pracovně nazvala já sama ) a v souvislosti...
 
celý článek | Meridene | 2014.07.14 | přečteno: 10110x
 

Portál pro ženy