reklama 3 v magazínu pro ženy
reklama 4 v magazínu pro ženy
reklama 1 v magazínu pro ženy

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Ochutnejte rozmanitost růžových vín

 
Ochutnejte rozmanitost růžových vín

Svatovavřinecké, Frankovka, Zweigeltrebe, Rulandské modré, Cabernet Sauvignon… Modré odrůdy, ze kterých na Moravě čím dál častěji vzniká populární a stále módnější víno růžové. Tajemství jeho barvy není ukryto ve smíchání vín červených a bílých, jak se stále ještě značná část veřejnosti domnívá, ale v technologii jeho výroby.

 

A zatímco červená vína nechávají vinaři několik dní ležet na rmutu (tedy pomletých slupkách, ze kterých pak víno získává svou typickou barvu), růžová vína se po pomletí hroznů lisují do několika málo hodin (zpravidla 4 až 6 hodin).

Není ale výjimkou, že se surovina lisuje prakticky okamžitě po pomletí. Takový postup pak růžovému vínu dodává podobné vlastnosti, jako vínu bílému. Tedy svěžest, ovocnost a lehkost. Dál už je jen na vinaři, kolik v daném růžovém víně nechá zbytkového cukru, tedy zda „jeho“ růžové víno bude suché, nebo naopak s vyšším obsahem zbytkového cukru. Obě kategorie, i široká škála vín mezi těmito dvěma póly, přitom mají své věrné fanoušky.

I růžová vína se navíc mohou chlubit celou škálou barev. Rosé dokáže předvést sladce malinové tóny, jemně lososovou barvu i tmavě pomerančové až temně cibulové tóny. Záleží samozřejmě na zvolené odrůdě a technologii zpracování.

Je vhodné k archivaci?

Jednoduchou otázkou pak je, zda růžové vypít hned, nebo je nechat archivovat? Tady je odpověď jednoznačná. Pokud Rosé nevypijeme jako aktuální ročník, dá se otevřít ještě tak za rok, později už raději ne. I když i v této kategorii se občas najdou výjimky.

Vinaři růžová vína připravují jako lehké osvěžující pití, ideální pro teplejší večery a v drtivé většině případů tak nejsou určena pro archivaci. Růžové víno doporučujeme pít vychlazené na 7 až 12 stupňů Celsia, v parných letních dnech se nespletete ani s kostkou ledu nebo ledovou tříští, nakrájenou jahodou či malinami. Ty jen potrhnou aroma vína často připomínající právě jahody, lesní ovoce nebo maliny. A orosenou skleničku správně vychlazeného Rosé si nejlépe vychutnáte v příjemné společnosti přátel nejlépe na zahradě, terase či kdekoliv venku.

Párování vína s jídlem

A pokud víno rádi doplňujete k jídlu (nebo naopak jídlo k vínu) můžete se alespoň orientačně řídit následující poučkou. Díky dostatku kyselinek má růžové víno plnou chuť a výborné je právě ke spoustě pokrmů, například k salátům, grilovanému masu, těstovinám nebo polotvrdým sýrům. Ideálně se tak hodí k letním piknikům a zahradním slavnostem.

Z historického hlediska se dá říci, že i když růžové víno u nás získává svou popularitu teprve posledních asi deset let, vyrábělo se tu již v šestnáctém století. Z devatenáctého století, jak dokládají původní etikety ze sklepů panství Žernoseky, se dochovala i přezdívka růžového vína „ryšák“.

Ještě delší historii mají růžová vína ve světě. První zmínky o něm pochází již od Hippokrata z doby kolem roku 400 př. n. l., jeho výroba pak dosáhla velkého rozmachu ve Francii v sedmnáctém století.

V tuzemsku se objem produkce růžových vín rok od roku zvyšuje. Zatímco v roce 2003 činil podíl růžových vín na celkové produkci tichého vína u nás jen 0,04%, nyní se pohybuje kolem deseti procent.

Růžové víno tak dnes najdeme v produkci prakticky všech větších vinařství, například na Znojemsku si širokou škálu Rosé můžete vybrat z nabídky specializovaného e-shopu s víny vinotrh.cz, kde se svými růžovými prezentují třeba Vino Hort, Vinařství LAHOFER, Vinařství Hanzel, Ampelos, Vinice Hnanice, Vinařství Špalek či Vinařství Waldberg.

 

 

 

Image courtesy of markuso at FreeDigitalPhotos.net

2015.09.30 | Admin | přečteno: 10383x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: růžové víno vinařství prodej vín

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Seznamte se - Flowin

  Zajímají vás trendy v oblasti fitness? Chcete zhubnout a zpevnit si postavu? Vydejte se cestou unikát...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.09.21 | přečteno: 10542x

Slovníček wellness pojmů – 1. díl

Vyznáte se ve světě wellness?  Výrazů, procedur, nových metod a potravin je požehnaně a navíc stále nové vz...
 
celý článek | Nikol Mohoritová | 2016.02.18 | přečteno: 10212x

Jak vařit fenykl

Aromatický fenykl není v naší kuchyni až tak obvyklý. To je škoda, protože je skvělým lékem na trávicí potíže a mnoho...
 
celý článek | Darina Adámková | 2013.07.08 | přečteno: 10875x

Dejte sbohem jarní únavě!

I když venku to tak nevypadá, tak se nám kvapem blíží jaro. Na jaře ožívají stromy, květiny i někteří živočichové, ov...
 
celý článek | Kamila Kovářová | 2013.03.18 | přečteno: 10340x
 

Portál pro ženy