reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Soutěž o originální plakát k narození miminka

 
celý článek | Martina Limbergová | přečteno: 30227x 2022.01.19

Odkud se rodí sebevědomí

 
celý článek | Lea Kubová | přečteno: 30199x 2019.10.01

Tipy na výlety v Černé Hoře

 
celý článek | Admin | přečteno: 30310x 2016.04.21

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Nestárnoucí tělo: Aneb jak na to po pětatřicítce

 
Nestárnoucí tělo: Aneb jak na to po pětatřicítce

 Co mě o této knize přesvědčilo? Snad to byla právě tato slova autorky, která neváhala shodit sebe samu z piedestalu, aby ukázala, že ne všechno, co se nám káže zvenčí, je pravda… Jelikož jsem výživovou poradkyní, každý ode mě očekává, že budu ve stravování svatouškem. 

 

 Jím zdravě a rozumně, vím, co svému tělu dávám, ale ne do míry, kdy by tato rozhodnutí řídila celý můj život. Ale také porušuji pravidla. Jsem nevyléčitelnou přeskakovatelkou snídaní; oběd je často prvním jídlem, které za den sním. Navzdory všem oficiálním radám a názorům jsem zjistila, jak se dále v této knize dočtete, že vynechání snídaně mě nedělá tlustou, nenutí mě svačit nezdravá jídla a neznamená, že mám nedostatek živin. Mezi jídly svačím málokdy a raději, než abych posvačila ovoce, zařadím ho poté do svých hlavních jídel.

Byla to fascinující cesta a dokázala mi, že mnoho ze současných doporučení, obzvláště v rámci toho, co bychom měly jíst, je pro ženy našeho věku jednoduše irelevantních nebo přežitých. Vyzvaly jsme tato pravidla k souboji a přepsaly jsme je s vědomím, že víme, co opravdu funguje, pokud jde o získání zdravého, výborně fungujícího těla, které vypadá a chová se mladistvěji, než by se na jeho věk čekalo.

Fajn, tak na to jsem zvědavá a jistě nebudu sama. Kniha je dokonalým návodem. Najdete tu vysvětlení, lidské slovo, návrat k lidské přirozenosti – a to budete možná koukat, protože opravdu není nutné pít na každém kroku a jíst miliardu energetických svačinek, abyste se potom trápili hlady a kaloriemi při hlavních jídlech – a hlavně tu najdete dokonale vypracované nákupní seznamy, plány, jídelníčky, recepty, cvičební plány a vše v takové variabilitě, že jsem skoro měla chuť si knihu rozstříhat a vysázet si ji na stůl přesně podle mých představ a potřeb. Protože právě tak to autorky zamýšlely. Jenom inspirují k začátku, ke svému prvnímu plánu, dále už se potom budete svým životním stylem zabývat sami, ale už  ho budete mít v krvi, takže nebude žádný problém navymýšlet si další programy zcela individuálně.

Co mne překvapilo?

Nesnídat – protože jsem zrovna z těch, které k tomu tíhly odjakživa, ale znáte ta dogmata, že? Ne… je to mýtus a s přibývajícím věkem je tíha snídaně nejen na psychiku (únava), ale i na tělo (přibývají kil zejména v oblasti břicha) velmi zřejmá.  Překvapilo mne také to, že s přibývajícím věkem, bavíme se tu o pětatřicátnících, je vhodné také změnit fyzickou aktivitu na takovou, při které se spíš budují svaly a nikoliv, kde odčerpáváme velké množství energie. I tady si posléze každý najde svůj vlastní zlatý střed a to už nemluvím o jídle. Jídelníček a jeho zásady jsou jednoduché, nebudete trpět hlady a když budu velmi benevolentní, můžete si dovolit úplně všechno. Důležitá je ale každodenní čtyřhodinová pauza mezi jídly, aby tělo stačilo zpracovat všechno včetně zbytků a zapojit i orgány, které se starají o detoxikaci a tedy i o odstraňování tuků. Dá se to naučit, dá se na to zvyknout a lehký pocit hladu, zdravého hladu a odlehčeného žaludku je tak úžasný, že se pro vás stane možná ještě návykovější než věčné zobání, pasení se na svačinkách a sladkých nápojích.

Najednou bude promlouvat vaše tělo…

 O autorkách:

Peta Bee je reportérkou v oblasti zdraví a cvičení. Píše pro The Times, Sunday Times a Irish Examiner. Je editorkou v Athletics Weekly a Running Monthly. Díky svému vzdělání ve sportovní vědě a výživě ráda ověřuje v praxi nejnovější vědecké trendy. Její práce získala mnoho cen, je dvojnásobnou držitelkou výroční ceny pro novináře na volné noze od Medical Journalist's Association. Objevuje se často v televizi a rádiu a je autorkou nebo spoluatorkou sedmi knih včetně Fast Exercise, bestselleru z roku 2014, který napsala společně s Dr. Michaelem Mosleyem a The Ice Diet.

Dr. Sarah Schenker je registrovanou výživovou poradkyní v oboru výživy a akreditací pro poradenství ve stravování sportovců. Je členkou British Dietetic Association, The Nutrition Society a The Association for Nutrition. Sarah byla přispěvatelkou do bestselleru Fast Diet Recipe Book a pravidelně píše do novin a časopisů jako Daily Mail, Top Santé, Reveal a Glamour. Objevuje se v pořadech jako This Morning, Watchdog a na BBC rádiu. Také pracovala jako výživový poradce pro několik fotbalových klubů Premier League.

Vydalo nakladatelství IFP Publishing, www.ifp-publishing.cz, 2016

2016.11.04 | Renata Petříčková | přečteno: 30070x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: životní styl hubnutí věk stárnutí tělo ageless zdraví

 
archiv

Nejzajímavější články

 

3 nejhorší škodlivé vlivy pro náš zrak

Oko je oknem do duše, jak říká známé přísloví. Především nám ale oči umožňují vidět všechny krásy světa v těch n...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.08.10 | přečteno: 30093x

Jak se starat o pokožku těla na sklonku léta?

Léto pomalu končí a brzy nastanou chladnější dny, kdy se budeme zase muset zahalovat do více vrstev oblečení. Nastává...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.08.31 | přečteno: 30042x

Punčochy nebo punčocháče? A co znamená DEN?

Příjemné jarní dny konečně lákají ke změně šatníku. Teplé bundy, svetry a kalhoty můžeme zase na pár měsíců uložit do sk...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2023.05.11 | přečteno: 30390x

7 tipů na dárky pro miminko, se kterými určitě nešlápnete vedle

Jste vy nebo někdo z vašich blízkých v očekávání potomka? Nebo se už z čerstvě narozeného miminka radujete? Pak možná zr...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2021.04.22 | přečteno: 30271x
 

Portál pro ženy