newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

NĚKDY JE TICHO PŘESNĚ TO, CO PRÁVĚ POTŘEBUJETE

 
NĚKDY JE TICHO PŘESNĚ TO, CO PRÁVĚ POTŘEBUJETE

Ticho je definováno jako absence zvuku či hluku. Během dne však většina lidí tráví svůj čas za doprovodu nejrůznějších zvuků a nepřipadá jim to zvláštní. A není to jenom hluk, ale i přesycenost informacemi, kdy na nás neustále působí nějaké podněty a náš mozek nemá čas si odpočinout, ať už jsou to reklamy, billboardy, mobilní telefony, hudba z reproduktoru při nákupu, spotřebiče v domácnosti, to vše na nás během dne působí a ovlivňuje naše chování i vztahy.

 

JAK NA NÁS PŮSOBÍ NADMĚRNÝ HLUK?

Přitom je známo, že vystavení neustálému a nadměrnému hluku je škodlivé našemu zdraví. Vzrůstá riziko vysokého krevního tlaku, infarktu myokardu, poruchy imunitního systému. Po psychické stránce se tento stav projevuje podrážděností, rozmrzelostí až agresivitou, vznikají problémy se soustředěním a spánkem.

Stejně jako lidé potřebují komunikovat, být v kontaktu s druhými lidmi a aktivně tvořit, tak potřebují ke svému životu i ticho a klid. Naši předkové žili v minulosti ve větším tichu, to až moderní doba s sebou přinesla stroje a s nimi i ruch dopravy, strojírenství, elektroniky, spotřebičů apod. Lidé si už někdy ani neuvědomují, že se pohybují celý den v neustálém hluku. Ne nadarmo se říká, že ticho léčí. Je v nás zakódovaná informace, že ticho a klid znamenají bezpečí. Naopak hluk vzbuzuje v lidech aktivaci, přípravu k útěku, vyplavují se stresové hormony.

Na druhou stranu, v některých lidech může ticho vyvolávat negativní pocity, například samotu. Proto si lidé pouštějí televizi, rádio nebo si povídají s ostatními online, aby se necítili tolik sami. V tichu se mnozí dokonce začínají bát. Kromě obavy o své bezpečí to také může být strach z nicnedělání, protože dnešní hektická doba je hodně orientovaná na výkon. Jakmile si však člověk uvědomí priority, zjistí, že i naše mysl se potřebuje zastavit a načerpat sílu. Poznání sebe sama a nalezení vnitřního klidu může vést právě i skrze zmiňované strachy.

NALEZENÍ VNITŘNÍ ROVNOVÁHY

V tichu se člověk začíná soustředit více na sebe, na vnitřní svět, urovná si myšlenky, naslouchá více svému tělu. Je to součást procesu obnovy a růstu. Pomáhá k nalezení spirituality člověka a vnitřní rovnováhy. Cesta k tichu může vést prostřednictvím meditací a různých dechových cvičení. Zajímavým místem k navštívení může být třeba kavárna, kde pracují neslyšící, můžete si vyzkoušet domlouvání se s ostatními i skrze mlčení, bez zbytečných otázek a slov. Ačkoliv zde není absolutní ticho, je to vhodný útěk od hlučného prostředí a prostor ke zklidnění se.

 

 

2019.10.23 | Tereza Nechvílová | přečteno: 30061x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: ticho klid vnitřní rovnováha nadměrný hluk

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Zasoutěžte si s námi o úklidový balíček a pusťte se do úklidu efektivně!

Soutěž již byla ukončena. Děkujeme za účast a gratulujeme výhercům! ...
 
celý článek | Admin | 2015.11.09 | přečteno: 30133x

Parfemace v kosmetice

Parfémy jsou v přípravcích zastoupeny v malém množství, přesto dokáží rozhodnout o tom, zda si výrobek koupíme nebo ne. ...
 
celý článek | Jana Burešová | 2017.08.31 | přečteno: 30150x

Tradice Tří králů

Přestože velká část z nás se ještě s vánočním stromečkem a Vánocemi jako takovými loučit nechce, podle círk...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.01.05 | přečteno: 30089x

saunování

Přemýšlíte, jak se zahřát a zlepšit si náladu v tomto nepříznivém počasí? Zkuste navštívit saunu. Prohřejete své...
 
celý článek | Aneta Vlkanová | 2014.02.07 | přečteno: 30223x
 

Portál pro ženy