newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Má moje dítě otřes mozku? Jak se projevuje a na co si dát pozor?

 
Má moje dítě otřes mozku? Jak se projevuje a na co si dát pozor?

Jak poznáte u dítěte otřes mozku po pádu? Na tyto příznaky si rozhodně dejte pozor a sledujte je. Všímejte si také chování dítěte.

 

Vaše dítě spadlo a uhodilo se při tom do hlavy? Záleží na síle nárazu, ale mohlo dojít k otřesu mozku. Tuto diagnózu přesně určí pouze vyšetření lékařem, ale doma můžete dítě a jeho projevy pozorovat. Základními příznaky a varovnými signály jsou určitě bolest hlavy a krku, nevolnost a zvracení, změny nálady a chování, poruchy vidění, závratě, ztráta vědomí. 

Otřes mozku, známý také jako mild traumatic brain injury (mTBI) nebo commotio cerebri, je stav, který vzniká v důsledku traumatického poranění hlavy. Vede k dočasnému narušení funkce mozku. Jedná se o nejběžnější typ traumatického poranění mozku. 

Otřes mozku je nejčastěji způsoben nárazem, úderem nebo otřesem hlavy. Může k němu dojít při autonehodě, pádu, kontaktním sportu, násilí nebo jiné podobné traumatické události.

Příznaky a diagnostika

Příznaky otřesu mozku jsou dočasné a obvykle se zlepší během několika dnů až týdnů. Někdy se však mohou prodloužit a přetrvávat i déle. Otřes mozku ovlivňuje různé mozkové funkce, včetně vědomí, paměti, pozornosti, rovnováhy, koncentrace a emočních reakcí. 

Každý člověk může na otřes mozku reagovat jinak a mohou se u něj projevit různé příznaky a závažnost. Někteří lidé se mohou zotavit rychleji, zatímco jiní mohou potřebovat delší dobu k obnovení normálních funkcí.

K diagnóze otřesu mozku se používají určitá diagnostická kritéria, jako je například Glasgow Coma Scale (GCS) k posouzení úrovně vědomí, otázky týkající se přítomnosti příznaků a fyzikální vyšetření. Byla vyvinuta v Glasgowské univerzitní nemocnici v 70. letech a zůstává jedním z nejčastěji používaných nástrojů k hodnocení stavu pacientů s traumatickým poraněním mozku. 

GCS se skládá ze tří složek, které se nezávisle hodnotí a následně bodují. Jedná se o otevření očí, verbální a motorické reakce. Většina zobrazovacích metod, jako je CT (počítačová tomografie) nebo MRI (magnetická rezonance), nemusí u osob s otřesem mozku ukázat žádné zjevné abnormality. To však neznamená, že úraz není přítomen.

Zvýšení pozornosti a sledování pacienta

Pokud má dítě některé z uvedených příznaků, rozhodně neváhejte a vyhledejte lékařskou pomoc. Nemusí být způsobeny otřesem mozku, ale více informací získáte od lékaře. 

V případě, že zaznamenáte silnou bolest, která je koncentrovaná v místě úrazu a šíří se do dalších částí hlavy, zpozorněte. Může jít o pulzující bolest, tlak a jiné nepříjemné pocity v oblasti hlavy i krku. Dítě se také může hůře koncentrovat, je nesoustředěné, a dokonce se mohou vyskytnout i problémy s pamětí. Mohou také nastat změny nálady v podobě podrážděnosti, nervozity, deprese, úzkosti nebo také nespavosti. 

Otřes mozku doprovázejí závratě, rozmazané vidění a problémy s rovnováhou. Může se také vyskytnout nevolnost a zvracení. Způsobuje ho podráždění mozkové tkáně, zvýšený nitrolební tlak, což souvisí i s poruchou rovnováhy. V horších případech otřes mozku způsobuje ztrátu vědomí. Ta může být krátkodobá i dlouhodobá, tj. jen několik sekund nebo i několik minut.

Každý úraz hlavy vyžaduje důkladnou pozornost a sledování příznaků, a pokud se objeví jakýkoli varovný příznak, je nezbytné vyhledat lékařskou pomoc. I když se může zdát, že poranění není vážné, je důležité sledovat stav dítěte, zejména v prvních hodinách po úrazu.

Vážnější poranění

Při úrazech hlavy mohou vzniknout závažnější poranění než jen otřes mozku. Tato poranění zahrnují zlomeniny lebky, obličejových kostí, krvácení do lebeční dutiny a mozku. U epidurálního krvácení může být doba latence až 6 hodin, což znamená, že obtíže se mohou dostavit až po této době od úrazu hlavy. Epidurální krvácení se vyskytuje mezi tvrdou plenou mozkovou a lebečními kostmi. Mozek je uložen ve třech obalech, z nichž jeden tvoří tvrdá plena mozková.

Obecně platí, že při pádech z výšky je třeba být opatrný nejen u dětí, ale i u dospělých. U dospělých jsou vysoce rizikové pády z výšek nad 6 metrů, zatímco u dětí je riziko úrazu přítomno při pádu z jakékoliv výšky. Stejně tak nehody při rychlosti vyšší než 64 km/h a deformace vozidla jsou indikátory vysokého rizika poranění hlavy. Rovněž pády z motorky nebo skútru při rychlosti nad 32 km/h jsou považovány za vysoce rizikové.

V případě jakéhokoli poranění hlavy je vhodné vyhledat odbornou lékařskou péči, protože pouze kvalifikovaný lékař může poskytnout potřebné vyšetření, diagnózu a vhodnou léčbu v souladu s individuálními potřebami pacienta.

Jak úrazům předcházet?

Prevence úrazů je důležitou součástí zdravotní péče o děti. Existuje řada opatření, která lze přijmout, aby se minimalizovalo riziko úrazů při hře, sportu, na ulici a v dopravě. Je důležité vybírat hračky a sportovní aktivity odpovídající věku a schopnostem dítěte. Hračky by měly být bezpečné, neměly by obsahovat malé části, které by dítě mohlo spolknout, a měly by splňovat bezpečnostní normy.

Při sportovních aktivitách je důležité zvolit správné vybavení a chrániče, jako jsou přilby a chrániče kolen a loktů. Dětské pokoje a hrací koutky by měly být bezpečné a přizpůsobené potřebám a schopnostem dětí. To zahrnuje minimalizaci ostrých a nebezpečných předmětů, zajištění nábytku proti převrhnutí a zajištění dostatečného prostoru pro pohyb.

Při aktivitách, jako je cyklistika, bruslení a další sporty, je důležité používat přilby a chrániče kolen a loktů. Tyto pomůcky snižují riziko vážných poranění při pádech a nárazech. Dětská hřiště by měla být jasně označena a vybavena bezpečnostními prvky, aby se minimalizovalo riziko úrazů. Stezky pro cyklisty a bruslaře by měly být oddělené a označené, v oblastech s vyšším výskytem dětí by měla být přijata opatření ke snížení rizika nehod.

Vyšší riziko úrazu u dětí

Dětský věk je charakteristický vyšším výskytem úrazů, které se nejčastěji vyskytují v domácnostech, na sportovištích, v mateřských, základních a středních školách a na silnicích. Obecně mají chlapci dvakrát více úrazů než dívky a děti z měst dvakrát více úrazů než děti z venkova.

Děti do dvou let jsou nejvíce ohroženy úrazy doma. Jejich zvědavost je nutí prozkoumávat různá místa a nedostatek zkušeností může vést k vyššímu počtu úrazů. Je důležité děti v jejich hrách neomezovat, protože hra rozvíjí jejich pohybové a mentální schopnosti. Důležitými opatřeními jsou organizace prostoru a neustálý dohled.

Úrazy způsobené dopravními nehodami tvoří samostatnou skupinu. V závislosti na mechanismu nehody můžeme očekávat vysokoenergetická traumata, která mohou způsobit vážná zranění. Mechanismus úrazu je důležitou informací pro lékaře, který bude dítě vyšetřovat. Podle toho lze předvídat rozsah a závažnost zranění. Pády při chůzi, z jiných úrovní, ze stromů, z kola, při bruslení a autonehody jsou jen některé z mnoha možných mechanismů úrazu.

Je důležité sdělit tyto důležité informace lékaři, aby mohl úraz správně vyhodnotit a ošetřit a poskytnout dítěti odpovídající péči.

Poučení a neustálá přítomnost

Důležitou součástí prevence úrazů je výchova dětí k bezpečnosti v dopravě, při hře a sportu. Děti musí být seznámeny se základními pravidly bezpečnosti a musí umět rozpoznat potenciální nebezpečí. U mladších dětí je nezbytný neustálý dohled dospělých. 

Dospělí by měli být neustále přítomni a ve střehu, aby mohli rychle reagovat v případě nebezpečí. Děti by měly být v dopravních prostředcích vždy připoutány a řádně zajištěny v dětské autosedačce. Během jízdy by neměly jíst ani pít, aby se minimalizovalo riziko vzniku nebezpečných situací.

Prevence úrazů je odpovědností nejen rodičů, ale i širší společnosti. Informovanost, osvěta a správné uplatňování bezpečnostních opatření jsou klíčem k minimalizaci rizika úrazů a zajištění zdraví a bezpečnosti dětí.

Zdroj obrázků: Shutterstock.com

 

2023.07.17 | Nina Albertová | přečteno: 857x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zdraví úrazy děti péče o děti léto pády otřes mozku lékař

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Popelka špalda vás sveze na biovlně

Bio vládne modernímu životnímu stylu. Nejen proto, že je to trendy, ale jednoduše protože si více pochutnáte, budete ...
 
celý článek | Admin | 2013.11.19 | přečteno: 30258x

Moje závislost

Napůl zalepené oči, vlasy jako vrabčí hnízdo, noční košili ještě na sobě, ale v rukou třímám hrneček a z ně...
 
celý článek | Meridene | 2014.04.14 | přečteno: 30197x

6 tipů, čím ozdobit vánoční cukroví

Do Vánoc zbývají necelé dva týdny a většina z nás už má napečeno vánoční cukroví. Možná ale i vám ještě zbývá některé dr...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.12.14 | přečteno: 30976x

Říká se, že oko je oknem do duše. A tělo je zrcadlem duše

Někteří lidé zastávají názor, že tělo je ve skutečnosti pouhým oděvem naší duše. Funguje jako jakýsi skafandr, který duc...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.06.12 | přečteno: 30356x
 

Portál pro ženy