newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

KOMÁŘI ÚTOČÍ – JAK SE JIM BRÁNIT?

 
KOMÁŘI ÚTOČÍ – JAK SE JIM BRÁNIT?

S teplým počasím nastává období grilování a venkovních oslav. Ovšem většinou nejste jediní, kteří plánují vydatnou hostinu. Nastává též sezóna komárů a tento krvelačný obtížný hmyz dokáže vaše posezení s přáteli a rodinou pěkně znepříjemnit. Buďte připraveni a nedejte jim šanci! Ještě než sáhnete po repelentu či jiné chemii, můžete učinit některá preventivní opatření.

 

Odfoukněte je

Pro komáry je obtížné létat v silnějším větru, proto je vhodné najít pro váš piknik místo, kde lehce profukuje, nebo můžete použít ventilátor. Komáři nejsou dobří letci a vítr je může snadno odfouknout. Chcete-li se vyhnout štípancům, nasměrujte ventilátor spíše na spodní polovinu těla, komáři mají totiž tendenci létat blízko země.

Správné načasování

Stejně jako lidé, komáři touží po jídle ve svém oblíbeném čase. Pro tento hmyz je to kolem soumraku, v noci a za svítání. Vyhněte se proto jejich „špičce“ a naplánujte si své aktivity v jinou dobu.

Vyvarujte se pocení

To se v létě snadněji řekne, než udělá. Pravdou však je, že komáry přitahují feromony a kyseliny vylučované ve vašem potu. Jestliže tedy budete běhat, cvičit či vyvíjet jinou aktivitu, při které se zpotíte, pak máte velkou šanci přilákat tento bodavý hmyz.

Správné oblečení

Dejte přednost oděvům z pevných materiálů – zatímco bavlna a len nejsou pro komáří kousnutí překážkou, mnoho syntetických vláken a umělých materiálů (používaných často k výrobě sportovního oblečení) dokáže komářímu bodnutí zabránit, zvláště když se rozhodnete pro dlouhé rukávy i kalhoty. Nepodceňujte ani výběr barev, výrazné barvy přitahují komáry více než ty světlé.

Pozor na svůj dech

Komáry přitahuje oxid uhličitý (CO2), a když je vaše tepový frekvence zvýšená, vaše tělo ho vylučuje ve větší míře. Cvičení, pití alkoholu či konzumace kořeněných jídel zvýší produkci CO2 a tím se stanete pro komáry neodolatelnými. To samé způsobuje i nadváha či těhotenství.

Zbavte se stojaté vody kolem vašeho domu

Je dost pravděpodobné, že jste si vytvořili vlastní líheň komárů přímo u vás doma. Dokáží se rozmnožovat i v malých nádobách s vodou, jako jsou barely i misky pod květináči. Zbavte se proto stojatých vod ve vašem okolí, abyste si nechovali svou vlastní krvežíznivou rodinku trapičů.

Rostliny proti komárům

Zvažte výsadbu nových rostlin ve vaší zahradě, některé z nich totiž komáry odpuzují. Patří mezi ně levandule, citronová tráva, měsíček či bazalka. Totéž platí i o svíčkách či olejích s těmito vůněmi.

 

Zde najdete informace o dalších nebezpečných zvířatech

 

2019.05.28 | Tereza Nechvílová | přečteno: 30801x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: komáři příroda štípnutí hmyz obrana

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Vyhrajte poukaz na nákup punčochového zboží a pořiďte si nové kousky do svého šatníku

Soutěž už skončila. Děkujeme za účast a gratulujeme výherkyním Tereze B., Radce Z. a Monice P.! ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2023.05.12 | přečteno: 30526x

Luxusní doplňky, které mají styl

Každá žena si potrpí na něco jiného – ať už to jsou boty, kabelky, peněženky nebo šperky. A stejně tak si každá žena pře...
 
celý článek | Admin | 2019.04.12 | přečteno: 30018x

7+3 tipy, jak zatočit s nespavostí

Spánek se vám vyhýbá obloukem a ovlivňuje vás to jak v osobním, tak i pracovním životě? Potom máte nejspíš problém ...
 
celý článek | Hana Grmelová | 2018.11.27 | přečteno: 30114x

Moučník nejen na neděli: Rychlá žlutá babeta

Léto klepe na dveře a přirozeně nás všechny táhne ven. Vždyť komu by se v tak krásných dnech chtělo sedět doma, ...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.06.18 | přečteno: 30153x
 

Portál pro ženy