newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Medvědí česnek

 
Medvědí česnek

 

Milovníci česneku, zpozorněte! Jaro je obdobím, kdy se probouzí příroda a raší nejedna zelená dobrota. Vydali jste se už někdy po stopách medvědího česneku? Že ne?

 

 

Česnek se silou medvědí

Medvědí česnek je starobylá léčivá rostlina, kterou znali už keltští bojovníci. Věřili, že její konzumace jim zajistí dostatek síly pro vítězství ve válečných bitvách. Jeho novodobý název však pochází z jednoduché souvislosti – je totiž první potravou, kterou se medvědi živí po probuzení ze zimního spánku. Můžete ho znát ale i pod jinými lidovými jmény – lenek, hadík, divoký česnek, lesní česnek, planý česnek nebo cikánský česnek. V kuchyni byl dříve hojně používán, ostatně jako většina rostlin a bylin rostoucích volně v přírodě. Dnes se jeho obliba znovu vrací a stává se zajímavou ingrediencí klasických jídel i gurmánských specialit.

Kam na něj

Medvědí česnek se svými vlastnostmi podobá pravému česneku, má však o něco jemnější vůni. Právě jeho charakteristické aroma zaručí, že si ho nespletete s jedovatou konvalinkou - listy mají totiž téměř stejný vzhled. Můžete ho zakoupit na tradičním trhu nebo od menších pěstitelů. Z cibulek, které jsou dnes běžně k dostání, vyroste úspěšně i na zahradě - pro potěchu oka i pro kuchyňské využití. Nejobvyklejším místem, kde na něj s jistotou narazíte, je lužní les. Miluje vlhké prostředí, proto se dá najít i na stinných místech v okolí potůčků a nádrží. Patří k prvním zeleným lupenům, které se po zimě zazelenají, někdy je možné ho sbírat už v půlce března. V poněkud pozměněné podobě je k mání v lékárně – ve formě tobolek bez česnekového pachu, nejčastěji v kombinaci s dalšími účinnými látkami.

Léčitelství

Lidové léčitelství připisuje této vytrvalé bylině pozitivní vliv na snižování krevního tlaku, arteriosklerózu a poruchy trávení spojené zejména s nadýmáním, průjmy a nechutenstvím. Velmi známý je také jako přírodní antibiotikum, zdroj vitamínu C a významný antioxidant. Tinktura z medvědího česneku se používá jako podpůrný prostředek při léčbě vředů nebo v boji se střevními parazity. Také je velmi vhodná pro jarní očistné kúry.  

 

                   

Foto: Martina Váchová

 

V kuchyni - na chleba i do nádivky

Medvědí česnek nejlépe chutná čerstvý. Naprosto luxusní je jen obyčejně posekaný na chlebu s máslem nebo se sádlem. Přidávat ho ale můžete téměř do všech vašich oblíbených jídel připravovaných jak za studena, tak za tepla. Listy lze samozřejmě sušit a využívat je během zimy, ztratí tím ale spoustu cenných látek a také velkou část své nezaměnitelné vůně. Nejvhodnějším způsobem skladování je zamražení, výroba pesta či bylinkového másla. Protože tradiční velikonoční nádivku už asi máte upečenou, přinášíme vám recept na její bezmasou variantu s medvědím česnekem. Určitě přijde k chuti kdykoliv během jarních dní. Skvělým tipem na praktické venkovní občerstvení nebo na zahradní grillpárty s přáteli je nádivka pečená v muffinové formě nebo přímo v papírových košíčcích.

 

Nádivka s medvědím česnekem – podáváme ke grilovanému kuřeti nebo jen tak

 

Přísady:

  • 8 rohlíků (nejlépe den starých)
  • 4 vejce
  • 2 lžíce  nasekané petrželky
  • 1 smetana ke šlehání
  • půl kostky másla
  • 100 g medvědího česneku
  • muškátový květ, sůl a pepř

           

Postup:

Rohlíky nakrájíme na kostky, vsypeme do mísy a polijeme smetanou, která se během 10 minut vsákne. Žloutky rozetřeme s máslem a z bílků ušleháme tuhý sníh. Medvědí česnek a petrželku opláchneme a posekáme nadrobno. K navlhčeným rohlíkům přidáme sníh, žloutky s máslem a nasekané bylinky, vše promícháme a ochutíme solí, pepřem a muškátovým květem. Těsto na nádivku nandáme do pekáče nebo formy vymazané máslem a pečeme v troubě vyhřáté na 190-200 °C dozlatova.

Dobrou chuť!

 

Image courtesy of Evgeni Dinev at FreeDigitalPhotos.net

 

2015.04.05 | Kateřina Pořízová | přečteno: 9825x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: medvědí česnek bylinky recept na nádivku

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jak ochránit své boty před nepřízní sychravého počasí?

Podzim je období sychravého a deštivého počasí, s tím se nedá nic dělat. Jednou z věcí, která tím však značně trpí, j...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.09.19 | přečteno: 9312x

Prosluněné Bulharsko je hitem dovolených příštího léta

Slunce, moře, vůně dálek a dny plné odpočinku a zábavy... Také se už nemůžete dočkat dalšího léta a své dovolené u mo...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.12.10 | přečteno: 9578x

Krása z plastu

"Tu PETku nevyhazuj, ještě se může hodit..!" Už jste někdy slyšela tato slova z úst své kamarádky? Dost mož...
 
celý článek | Bc. Eliška Střelková | 2014.06.30 | přečteno: 10852x

Podzimní kouzlo domova

Podzim už pomalu ovládl okolní přírodu. A nyní je na čase pustit si jej i do domu. Aniž byste si připadli, jako ve sk...
 
celý článek | Katka Mikulášková | 2016.10.19 | přečteno: 9958x
 

Portál pro ženy