Nepřehlédněte
Pěstování rýmovníku krok za krokem. Nejčastější chyby.
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Je libo žlutý, zelený nebo červený? Banánů existuje až 1 000 druhů
Banány jsou jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce na světě, ale zároveň patří také k těm nejrozmanitějším. Existuje totiž celá řada banánů, které se liší ve velikosti, chutí i ideálním způsobem použití. Na oblíbenosti jim přidává také fakt, že patří k levným ovocným zástupcům.
Oblíbené druhy banánů
Cavendish banány jsou nejčastějším druhem, který najdeme v supermarketech po celém světě. Od zelených až po zralé žluté plody, cavendish banány jsou známé střední sladkostí a jemnou texturou. Výraznější a sladší chuť pak nabízí červené banány, které jsou menší. Někteří jejich chuť dokonce přirovnávají ke kombinaci banánů a jahod. Červená odrůda je bohatá na antioxidanty a pochutnat si na ní můžete v čerstvé, ale například i grilované variantě doplněné o zmrzlinu. Jedním z nejmenším druhů jsou baby banány, pro které je opět typická výrazná sladká chuť. Tyto drobné plody jsou ideální pro přímou konzumaci nebo je využijte při přípravě dezertů či ovocných salátů. U banánů se však nezužitkovává pouze plod, ale například i květ, a to jako zelenina plná vlákniny a antioxidantů.
Tipy na využití banánů v kuchyni
Banány jsou nejen lahodnou pochoutkou, ale také všestrannou ingrediencí v kuchyni. Ideální jsou díky své sladké chuti a krémové textuře pro přípravu smoothie. Smíchejte je s různými druhy ovoce a zeleniny a vykouzlete si tak osvěžující nápoj vhodný ke snídani i dopolední svačině. Receptem, který nikdy neomrzí, je banánový chléb doplněný ořechy, sušeným ovocem nebo čokoládou, který se pro změnu postará o senzační odpolední svačinu ke kávě. Banány plantain, přezdívané jako zeleninové banány, jsou vhodné ke smažení či pečení. Zejména v latinskoamerické kuchyni se jedná o oblíbenou náhradu hranolek nebo brambůrek.
Prospěšné jsou banány pro tělo i mysl
Kromě toho, že jsou banány chutné, jsou také bohaté na důležité živiny, včetně draslíku, vitamínu C a vlákniny. Tyto živiny podporují zdraví srdce, trávicího a imunitního systému. Plody obsahují antioxidanty, které pomáhají chránit tělo před oxidativním stresem a záněty. Díky své nízké hladině tuku a relativně nízkému glykemickému indexu jsou banány vhodnou volbou pro ty, kteří si hlídají svou hmotnost nebo hladinu cukru v krvi. Navíc pomáhají udržovat stabilní hladinu energie a předcházet prudkým výkyvům hladiny cukru v krvi. Díky tomu, že se v banánech ukrývá spousta draslíku, dochází jejich pravidelnou konzumací k udržení správné funkci svalů a nervové soustavy. Obsah vitamínu B6 se projevuje na regulaci hormonů a vláknina pro změnu podporuje zdravé trávení a je vhodná pro prevenci zácpy.
V neposlední řadě banány díky vysokému obsahu vitamínů a minerálů prospívají pokožce. Zkuste si proto připravit domácí masku na obličej z rozmačkaného banánu smíchaného s medem a jogurtem, která hydratuje a zjemňuje pokožku.
Poslat článek
Tisk
Štítky: banán banány druhy banánů žlutý banán