newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Tipy na vánoční dárky 1

 
Tipy na vánoční dárky 1

Vánoce jsou za rohem! Možná se vám toto prohlášení zdá zbytečně unáhledné, když je za námi teprve polovina listopadu, na druhou stranu to už opravdu rychle uteče. Aby taky ne, příští víkend tu máme 1. adventní neděli. Letos zažijeme pravděpodobně jiné Vánoce, než na jaké jsme zvyklí, ale o to důvod víc si je udělat hezké. Sama nejsem zastánce dávání si hromady dárků, přesto si myslím, že drobnosti pro vaše blízké a kamarády je určitě potěší. A o tom to je. Prožijme tyto krásné svátky narození Ježíše se svými blízkými, pokud to jde a netrapme se věcmi, se kterými nic nezmůžeme.

 

Teď už ale k tipům na dárky! Tipů na dárky mám pro vás tolik, že jsem se rozhodla rozdělit článek na dva. V tomto prvním vám představím tipy na jedlé dárky a tipy na dárky pro ty, kdo chtějí žít ekologičtěji a šetrněji k přírodě a planetě.

Jedlé dárky

Zastávám názor, že není důležitá cena dárku, ale to, že ho dávate od srdce. Navíc se říká, že láska prochází žaludkem, a proto jsem jako první kategorii zvolila jedlé dárky. Nestojí moc, ale darovaného určitě potěší. Navíc všechny následující dárky můžete dát do skleněných nádobek od jogurtů, a tak je využít znovu.

Vanilkový cukr 

Vanilkový cukr vyrobíte velmi jednoduše. Zkrátka rozmixujte třtinový nebo klasický cukr krupice s vanilkovým luskem (ten nakrájete na menší kousky, tvrdší konce odřízněte). Jeden vanilkový lusk vám vystačí na cca 250 g cukru. Hotový produkt dejte např. do uzavíratelné skleničky, ozdobte ji třeba mašlí, nalepte na ni štítek, co že to vlastně uvnitř obdarovaný najde a dárek je na světe. 

 

Vanilkový extrakt

Výroba vanilkového extraktu je ještě snažší. Do uzavíratelné sklenice či menší lahvičky nalijte vodku a přidejte vanilkové lusky. které předtím podélně rozřízněte. Na 250 ml zhruba 2-3 lusky. Sklenici protřepte a uschovejte do temna. Zhruba jednou za týden směs protřepejte, ale neotevírejte. zatřepte a za 6-8 týdnů bude extrakt hotový. Lusky z lahvičky nevyndávejte ani po uběhnutí dané doby, při používání jen doplňujte sklenici vodkou a extrakt vám tak nikdy neubude. 

 

Domácí müsli

Sladké snídaně či svačiny, kde hraje hlavní slovo müsli má určitě rád alespoň občas každý. Oproti tomu kupovanému neobsahuje přidaný cukr a jiné nechtěné suroviny, ale hlavně ho můžete připravit přímo "na míru" podle chutí obdarovaného. Pokud si nevíte rady, na internetu najdete spoustu receptů. Základem je smíchání vloček s oříšky, sušeným ovocem či semínky. K suché směsi je pak ideální přidat rozpuštený kokosový olej s medem či sirupem na oslazení, vše zamíchejte a dejte péct na plechu do trouby na 180 stupňů na 20-30 minut. V půlce pečení směs promíchejte a dávejte pozor, aby se nespálila. Pokud byste chtěli přesný recept, já mám vyzkoušený tento od food blogerky My cooking dairy. Je opravdu výborný a miluje ho celá rodina. Müsli pak servírujte s bílým jogurtem, čerstvým ovocem a oslaďte sirupem či medem.

 Granola, Berry, Oatmeal, Healthy, Diet, Muesli, Organic

 

Udržitelná domácnost aneb zařiďme se trochu ekologičtěji

Pod tímto souslovím si představte domácnost, ve které se dbá na omezování jednorázových obalů, plastových tašek, i plýtvání jídla a spoustu dalších ekologičtějších variant vedení domácnosti. V současné době, kdy se velmi mluví o tom, kolik odpadů člověk vyprodukuje za svůj život či kolik jídla se vyhodí, je podle mě velmi vhodné zamyslet se nad svým každodenním životem a alespoň o trošku zlepšit své návyky. K tomu vám přináším tipy na dárky či tipy i pro vás, co si pořidit do domácnosti.

Látkové tašky, sítovky

Látkové tašky či dnes do módy se vracející síťovky jsou skvělou alernativou často jednorázových igelitových tašek, které se velmi rychle roztrhnou či jinak poškodí, takže jejich životnost je poměrně krátká. Oproti tomu látkové tašky a sířovky vám budou sloužit mnohem déle, dají se vyprat a navíc i mnohem lépe vypadají. Pokud ovládáte základny šití, není nic jednoduššího, než látkovou tašku ušít. Na internetu najdete spoustu návodů, podívejte se třeba na toto krásně zpracované krátké video. Pokud vás zaujaly siťované tašky, můžete si je koupit napřiklad od značky Česká síťovka.  Síťované tašky jsou skvělé v tom, že byť vypadají poměrně malé, jsou schopni se velmi natáhnout a pojmout tak velký nákup. 

 

Zdroj: Česká síťovka

Sáčky na ovoce

Tenké igelitové sáčky, používané v supermarketech na ovoce či zeleninu, mají životnost často jen několik hodin, kdy vám poslouží na přenesení nakupované zboží z obchodu domů, kde často hned končí v koši. Zkuste místo nich použít sáčky na ovoce, které seženete nejen na internetu, ale například i v řetězci Lidl (v Lidlu koupíte dva kusy jen za dvacet Kč), Albert či Tesco. V dnešní době je více než kdy jindy podpořit lokální značky, aby se udržely na trhu i po pandemii. Proto zde zmiňuji českou značku Frusack, která jako jediná vyrábí tyto ekologické sáčky v České republice. 

 OPAKOVANĚ POUŽITELNÉ SÁČKY - v Lidlu ČR - www.lidl.cz

Zdroj: Lidl, Frusack

Silikonová víčka

S ekologickou domácností souvisí i potřeba přestat s plýtváním jídla. Každému se jistě stalo, že nestihl spotřebovat nějaké potraviny dříve, než se zkazily a letěly tak do koše. Navíc se na uchování rozbalených potravin nejčastěji používá potravinářská fólie či alobal, což jsou věci opět na jedno použití.  Proto doporučuji vyzkoušet silikoová víčka nejen na potraviny, ale i různé misky či hrnce. Daný tvar hezky obemknou, a tak ho skvěle zakryjí. Po použití je jednoduše umyjete a můžete je použít znovu. Na internetu najdete mnoho druhů těchto víček, stačí si jen vybrat ta pravá pro vás. Zde na ukázku z obchodu 4home:

 Florina 6dílná sada silikonových víček na potraviny Obrázek z Silikonová víčka na potraviny 6 ks

Zdroj: 4home.cz, darky.cz

Voskované ubrousky

Ptáte se, co je to voskovaný či povoskovaný ubrousek? Je to kousek bavlněného plátna, který je pokrytý včelím voskem. Nejen, že krásně voní, ale hlavně díky vosku drží tvar, a tak do něj můžete krásně zabalit svačinu pro děti do školy či nedojezené potraviny. Navíc je povrch omyvatelný a v případě poničení vosku po delší době používání si ho jednoduše doma opravíte. Jen na poškozené místo přidáte trochu nastrouhaného vosku a zažehlíte přes pečící papír. V poslední době se objevilo několik českých firem zaměřující se právě na výrobu voskovaných ubrousků, např. Vobrousek, Včelobal či firma Pleva (kde seženete i čistý včelí vosk, pokud byste si rádi vyrobili voskované ubrousky doma). Pokud máte rádi domácí tvoření či chcete zabavit děti, zkuste si tyto ubrousky vyrobit doma! Není to nic složitého. Opět všude najdete mnoho návodů, zkuste to třeba podle tohoto a uvidíte, že budete mít krásný, ručně vyrobený a praktický dárek pro své blízké. 

  Vobrousek.cz

Zdroj: Pleva.cz, Vobrousek.cz

 

2020.11.19 | Markéta Zuziaková | přečteno: 30144x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: vánoční dárky jedlé dárky knihy poukazy předplatné časopisů poukazy

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Nezapomeňte si do kuchyně pořídit kvalitní a elegantní náčiní

Kuchyně je nejvyužívanější místností každé domácnosti, kde trávíme desítky minut denně. Jestli chcete, aby se vám v&n...
 
celý článek | Admin | 2016.04.01 | přečteno: 30049x

Umění kombinace – jak sladit zlaté šperky a nešlápnout vedle

Dobře víme, že ta správná sada šperků povznese každý outfit o úroveň výš. Jenže jak to všechno správně vybrat? Jak nesko...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.04.10 | přečteno: 30354x

Jumping - jak při něm efektivně zhubnout?

Jumping je ideální pohybovou aktivitou pro tvarování postavy. Přináší také spoustu dalších výhod -  blahodárně p...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.04.24 | přečteno: 30545x

Investujete do zlata? Tady jsou 3 rady, jak a proč začít

Nechcete, aby váš majetek zbytečně ztrácel na hodnotě, ale naopak toužíte po jeho zhodnocení? V takovém případě začněte ...
 
celý článek | Admin | 2020.11.05 | přečteno: 30067x
 

Portál pro ženy