Nepřehlédněte
Podzimní veletrh FOR BEAUTY je za dveřmi! Na co se můžete těšit již za pár dní?
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Jak si vyrobit domácí droždí? Přinášíme 3+1 recepty na vlastní kvasnice
Současná situace s pandemií koronaviru a obava z možné nákazy přiměla hodně lidí sáhnout po receptech svých maminek a babiček a začít si péct domácí pečivo. S tím se však objevil nečekaný problém. Na trhu je nyní nedostatek droždí, které ke kyprým houskám nebo buchtám potřebujeme. Jak si vyrobit své vlastní domácí kvasnice?
Kvasnice jsou pro kynuté těsto, jaké potřebujeme třeba na velikonoční mazanec, chleba nebo rohlíky, nezbytné. Kvasinky obsažené v droždí přeměňují cukry na oxid uhličitý. A ten je tím, co dělá těsto i následné pečivo krásně nadýchané. Existuje samozřejmě i mnoho receptů na domácí pečivo bez droždí, případně s použitím kypřícího prášku nebo jedlé sody. Pokud se ale nechcete vzdát svých oblíbených a léty odzkoušených receptů, můžete si droždí vyrobit doma.
Recepty na domácí droždí
Droždí z jablka a rozinek
1 jablko (můžete jej nahradit i hruškou)
1 hrst rozinek (musí být nesířené, nejlépe BIO)
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek vody
1 lžička cukru
Nejrychlejší způsob, jak si připravit domácí kvasnice. Nakrájejte omyté neoloupané jablko na měsíčky a ty vložte do uzavíratelné sklenice. Přidejte rozinky (ideální poměr je 100 g jablka na 100 g rozinek), lžičku cukru a zalijte vodou. Nechte uzavřené stát v teple do druhého dne. Poté vyjměte jablka a rozinky a naopak vsypte mouku. Směs promíchejte a nechte asi 20 minut odpočívat. Poté se už můžete pustit do výroby těsta. Tohoto domácího droždí budete potřebovat zhruba dva až třikrát víc než kupovaného. Chce to zkoušet a vychytat správný poměr.
Droždí z jablka
1 jablko (můžete jej nahradit i hruškou)
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek vody
Jednodušší verze předchozího postupu, ale s delší přípravou. Nakrájené jablko opět dejte do sklenice a zalijte vodou, tentokrát ale nechte sklenici v teple dva dny. Poté přimíchejte mouku a po 20 minutách jsou domácí kvasnice připraveny. I tady budete potřebovat zhruba dva až třikrát tolik kvasnic, než používáte běžně.
Droždí z piva a brambor
500 g brambor
60 g cukru
2 lžíce piva (ideálně nefiltrovaného)
voda
Nejdříve musíte uvařit, oloupat a rozšťouchat brambory. Potom k nim přilijte tolik vody, aby vznikla hustá kaše. Cukr rozpusťte v malém množství vody (jen tak, aby měl zhruba konzistenci sirupu) a zamíchejte ho do brambor. Přikryjte nádobu se směsí a nechte ji stát jeden den na teplém místě. Poté přilijte pivo a opět nechte další den směs odpočívat. Po dvou dnech máte hotové kvasnice. Před použitím můžete směs naředit trochou vody, bude se vám lépe zpracovávat. Na kilo mouky budete potřebovat o dost víc kvasnic z brambor a piva než těch kupovaných, možná až v poměru jedna ku jedné.
Rozmnožení kvasnic
500 g brambor
60 g hladké mouky
60 g cukru
zbytek kvasnic
Máte doma poslední zbytek kvasnic? Pak si je můžete namnožit do zásoby. Budete potřebovat uvařené a rozšťouchané brambory, do kterých přimícháte cukr, mouku a kvasnice. Uložte nádobu se směsí na 2 hodiny do tepla, například pod peřiny nebo do lehce ovlažené trouby. Poté nádobu přemístěte do chladu a temna, ideálně do sklepa, spíže nebo komory. Za tři až čtyři dny budou kvasnice připravené k použití. Na kilo mouky by jich měla stačit zhruba polévková lžíce. A můžete je takto množit a uchovávat i dále.
Poslat článek
Tisk
Štítky: recepty kvasnice droždí domácí jak vyrobit