Nepřehlédněte
Pozor, sůl! Kniha, která ženám ulehčí (odlehčí)?
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Jak se správně stravovat v těhotenství a při kojení?
Během těhotenství žena nezodpovídá pouze za své tělo, ale také za dítě rostoucí v jejím nitru. Jednou z nejdůležitějších věcí přispívajících ke zdravému vývoji miminka je správné stravování. Těhotenský jídelníček má svá specifika, která je třeba dodržovat. Stejně tak strava během kojení je důležitá pro matku i dítě. Jak se správně stravovat v období očekávání a kojení a čemu se naopak vyhnout?
Jíst v těhotenství za dva? Ne!
Říká se, že těhotná žena má jíst za dva. To ale určitě neplatí. V prvním trimestru je potřebný energetický příjem matky srovnatelný s běžným stavem, ve druhém a třetím trimestru by se měl zvýšit zhruba jen o 300 kalorií za den, což je jedna malá svačina navíc. U množství jídla tedy určitě není třeba přehánět, jinak byste si koledovaly o zbytečná kila, která půjdou jen těžko dolů, a také o zdravotní problémy s nimi spojené. Co ale musí těhotná žena zvýšit poměrně rapidně, je příjem vitamínů a minerálů. Některé z nich, například kyselina listová, vitamín B, vitamín D, hořčík, jód nebo vápník, jsou naprosto nezbytné pro správný vývoj plodu.
Vyvážený jídelníček je nejdůležitější
Základem těhotenského jídelníčku by tedy měla být pestrá strava bohatá na vitamíny a minerály. Neměl by chybět dostatek ovoce, zeleniny (včetně listové, která je dobrým zdrojem kyseliny listové), celozrných výrobků, luštěnin, libového masa a mléčných výrobků. Vyvarovat by se těhotné ženy měly konzumaci syrového masa, měkkých nepasterizovaných sýrů a také některých druhů mořských ryb (žralok, makrela, mečoun), v jejichž těle je vyšší koncentrace rtuti.
I kojení si žádá pestrou stravu
Ani po porodu by žena neměla svůj jídelníček zanedbávat, kvůli miminku i sobě. Novorozené dítě je závislé na příjmu vitamínů a minerálů z matčina mléka. Tělo ženy zase bývá vyčerpáno těhotenstvím, porodem a hormonálními změnami, proto si také žádá vyšší přísun důležitých živin. I v tomto období je tedy základem pestrý jídelníček bohatý na různé zdroje vitamínů a minerálů. Pozor je ale třeba dávat na potraviny, které by miminku mohly způsobit potíže, například nadýmavá jídla (zelí, kapusta, čočka, fazole), citrusy, rajčata a další kyselé plody, příliš aromatické suroviny a koření (např. česnek, chilli a podobně).
Když přírodní zdroje nestačí, pomohou doplňky stravy
Ani při velké snaze nejde vždy dodržet zásady správného stravování. Aby miminku v době těhotenství a kojení nechyběl žádný důležitý prvek a nestrádalo ani matčino tělo, lékaři radí užívat doplňky stravy přímo určené pro ženy v tomto období. Doporučit můžeme například doplněk stravy MamaDHA, který obsahuje kyselinu listovou, jód, hořčík, vitamín D a omega-3 mastnou kyselinu DHA. Naopak neobsahuje vitamín A, který je ve vyšších dávkách pro plod toxický, a také železo, jež je sice důležité, ale často způsobuje ženám potíže a bývá doporučováno gynekology jen v odůvodněných případech.
Výživa v těhotenství a po porodu je zásadní pro matku i dítě. Dejte si v tomto období obzvlášť záležet, co jíte, a podpořte svou snahu i vitamíny pro těhotné. Vy a vaše dítě za to jistě stojíte.
Poslat článek
Tisk
Štítky: žena těhotenství kojení strava jídelníček doplňky stravy