newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jak pečovat o zahradní nábytek

 
Jak pečovat o zahradní nábytek

Léto se kvapem blíží a vy jste si možná všimli, že váš zahradní nábytek není po letech používání už v takové kondici jako dřív. Přestože se zahradní sestavy vyrábí z tvrdého a velmi odolného dřeva, působením slunečního záření, kyselého deště a dalších nepříznivých vlivů samozřejmě i tento materiál ztrácí svůj šarm. Jak navrátit opotřebovanému a unavenému nábytku zpět jeho přírodní kouzlo?

 

 

Péče a ochrana

Stejně jako se my sami chráníme před účinky UV záření, deště a mrazu, měli bychom dopřávat ochrany i našemu zahradnímu setu. Proti častému dešti, sněhu a silnému mrazu  doporučujeme používat speciální zakrývací plachty na nábytek, které zabraňují pronikání vlhkosti do struktury dřeva a jejímu narušení. Koupíte je v mnoha různých velikostech a obléknete do nich celou vaši zahradní sestavu během pár minut. Jak ale uchránit dřevo před ostrým sluncem? Vlastně také podobně jako nás samotné…

 

Olejujeme-li či neolejujeme-li

Ať už je váš nábytek venku celoročně nebo ho na zimu ukládáte, jeho každoroční ošetření by mělo být samozřejmostí. Nejvhodnější ochranou před slunečními paprsky a dalšími povětrnostními vlivy jsou olejové nátěry speciálně určené pro tvrdá dřeva. Aplikují se minimálně jednou ročně, nejlépe však vždy na jaře a na podzim, a to zpravidla ve dvou vrstvách. Touto impregnací navrátíte dřevu jeho přirozenou barvu, lesk a bojujete proti pronikání vlhkosti, vzniku plísní a černání dřeva. Rovněž tím účinně předcházíte ulpívání případných skvrn od vína, masových tuků a jiných nečistot, kterému se nelze při letních zahradních oslavách nikdy úplně vyvarovat.

 

Jak tedy správně aplikovat ochrannou vrstvu?

Olej na ošetření tvrdého dřeva nabízí celá řada výrobců, a to ve variantě vhodné pro světlý nebo tmavý odstín dřeva. K dostání je v hobbymarketech, ale i přímo u prodejců zahradního nábytku. Pokud nátěr provádíte poprvé, doporučují odborníci nejprve provést zkoušku na malém nenápadném místě vašeho nábytku – například na spodní části stolu nebo sedáku.

Suché čistění

Před samotným nátěrem je třeba nábytek vhodným způsobem očistit. V případě výskytu pavučin, prachu nebo listí  úplně postačí smetáček a suchý hadr.

Mokré čistění

Pokud však nábytek ošetřujete po delší době nebo vůbec poprvé, můžete ho opatrně omýt hadříkem namočeným ve vlažné mýdlové vodě nebo použít speciální čistící prostředek na dřevo. Po mokrém čistění je důležité nechat dřevo důkladně vyschnout!

Jemné broušení

Jestliže se vám ani tímto způsobem nepodařilo odstranit všechny nečistoty a na nábytku se objevují nevzhledné začernalé mapy nebo je jeho povrch hrubý, zkuste jemný smirkový papír nebo speciální brusnou houbičku. Pozor – nikdy nepoužívejte hrubou sílu a bruste vždy jen v jednom směru. Nátěr se vám poté bude snadněji nanášet a předejdete nežádoucímu „chlupatění“ povrchové vrstvy nábytku.

Nátěr

Olej nanášíme na důkladně očištěný a vysušený povrch dřeva v souvislé vrstvě tak, aby nedocházelo ke vzniku slepých míst a případných skvrn. Poté ho necháme úplně vsáknout. Speciální ochranné oleje by neměly z nábytku stékat ani okapávat. Jestliže se tak stane, můžeme přebytek oleje otřít pomocí suchého ubrousku. Nátěr by měl být nanášen ve dvou vrstvách, při pravidelném impregnování však postačí pouze jedna aplikace. Vždy se ale raději řiďte návodem k použití a pokyny výrobce. 

 

Péče o zahradní nábytek není nic složitého, nemyslíte? Věnujte jeho ochraně trochu času a bude pořád jako nový!

 

Image courtesy of RTP411 at FreeDigitalPhotos.net

2015.05.25 | Kateřina Pořízová | přečteno: 30162x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zahradní nábytek olej na tvrdé dřevo péče o zahradní nábytek

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Na břehu jezera. Román, který jde do syrovosti lidského srdce

Román, který  osloví ženy, které se někdy setkaly s problémy tak ryze intimně ženskými, že je snad ani nelz...
 
celý článek | Renata Petříčková | 2016.05.30 | přečteno: 30036x

Malá holka na cestě do velkého světa San Francisca

  Cestopis o tom, jak se jedna malá holka vydala na cestu do velkého světa a neztratila se, něco prožila, po...
 
celý článek | Olivia Odette | 2014.09.15 | přečteno: 30047x

Island 2012 - Expedice svoboda

Na Island jsem se znovu těšil, ačkoliv nerad jezdím na stejné místo vícekrát. Nicméně poprvé jsem tam byl před dvouma...
 
celý článek | Jiří Hošek | 2013.09.30 | přečteno: 30033x

3 tipy, jak projevit cit k hudbě a využít její pozitivní účinky

Hudba je lék, balzám na duši i příliv energie. Hudba může být vším, co zrovna potřebujeme. Využijte její sílu k tomu, ab...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2022.04.03 | přečteno: 30211x
 

Portál pro ženy