newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Zahrady otevřou svá srdce letos již popáté

 
Zahrady otevřou svá srdce letos již popáté

„Založit zahradu znamená věřit v zítřek.“

Andrey Hepburn

Slavná americká herečka svým výrokem vyjádřila to, v co věří každý,  kdo propadl magickému kouzlu rostlin. Pokud i vy patříte mezi milovníky zahrad, parků či zahradní architektury nenechte si ujít Víkend otevřených zahrad, který se koná 14. a 15. června 2014. Po oba dny vám totiž zahrady otevřou své brány i srdce. Svátek otevřených zahrad se letos koná již popáté a zapojilo se do něho více než sto objektů z celé České republiky, je proto z čeho vybírat.

 

 

Nápad přiblížit veřejnosti běžně nepřístupné zahrady alespoň během jednoho víkendu v roce vznikl ve Velké Británii a těší se každoročně velkému zájmu návštěvníků. Postupně se tradice otevírání zahrad druhý červnový víkend rozšířila i do dalších evropských zemí a před pěti lety se dostala také k nám.
První víkend otevřených zahrad se konal v červnu roku 1998 v Londýně. Cílem organizátorky  Caroline Aldiss bylo představit veřejnosti utajené londýnské zahradní skvosty a upozornit na důležitost jejich zachování. Zároveň chtěla, aby se tyto dny staly jakýmsi svátkem pro celou komunitu, naplněnými zábavným a poučným programem. V prvním roce se zapojilo 43 zahrad, o deset let později jich bylo již více než 200. Projekt byl několikrát oceněn (Countess of Athlone Environment Award a New Year's Day Roll of Honour Award v roce 1998) a jeho popularita nadále roste a to hlavně díky úsilí mnoha dobrovolníků.


Zahrady Pražského hradu, Praha

Hlavním organizátorem Víkendu otevřených zahrad v České republice je občanské sdružení Průvodce parkem, o.s., na organizaci se dále podílí také Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu (SZKT) a Národní památkový  ústav  (NPÚ). V rámci české verze projektu se představí nejen běžně nepřístupné zahrady a parky, ale i objekty veřejnosti přístupné, v nichž je na tento víkend pro návštěvníky připraven speciální program. Kromě městských zahrad a parků bude možné navštívit rovněž zahrady obklopující známé historické památky, ale i mnohé komunitní zahrady. Těšit se můžete mimo jiné na komentované prohlídky, přednášky, různorodý kulturní program, ale i zcela neformální setkání s majiteli zúčastněných soukromých zahrad.
Které zahrady se letos zapojily? Za všechny bych chtěla jmenovat například přírodní zahradu Ky.By v jihočeské obci Chlumany. Zdejší zahrada byla založena v roce 2011 a svým návštěvníkům mimo jiné nabízí řezané rostliny a bylinky přímo ze záhonů, sezónní zahradní plody, příjemné posezení a také kurzy či přednášky o bylinkách pro širokou veřejnost.


Přírodní zahrada Ky.By, Chlumany

Zajímavý program si pro své návštěvníky připravila také Vila Čerych v České Skalici, kromě komentovaných prohlídek v obnovené zahradě a rozáriu jsou pro pobavení připraveny různé hry (kubb, kroket, petang…) a občerstvit se je možné přímo ve vile v prvorepublikové kavárně Café Rosé.
V Praze si nenechte ujít například veřejnosti jindy nepřístupnou zahradu Úřadu vlády České republiky. Bohatý program zahrnující promítání filmu Adéla ještě nevečeřela, který se zde natáčel, nabízejí rovněž zahrady pod Pražským hradem. Na závěr se můžete občerstvit v jedné z nejkrásnějších vnitroblokových zahrad v Praze, v zahradě cukrárny Alchymista.


Zahrada cukrárny Alchymista, Praha

Nechte se unést vůní, krásou i architekturou a prožijte příjemný víkend v některé ze zúčastněných zahrad. Poznejte jejich historii a odhalte jejich skrytá tajemství. Inspirujte se tvorbou lidí, kteří uvěřili v zítřek.

 

Bližší informace o programu v jednotlivých zahradách z vašeho regionu najdete na stránkách projektu http://www.vikendotevrenychzahrad.cz.

Víkend otevřených zahrad byl podpořen Mezinárodním Visegrádským Fondem. Fotografie byly použity se souhlasem organizátora.

2014.06.09 | Klára Hrdá | přečteno: 30044x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zahrada; víkend; projekt

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Kontakt

a ...
 
celý článek | Admin | 2013.11.27 | přečteno: 37691x

Vyrobte si originální parfém

  Každá z nás se může obalit obláčkem jedinečné vůně. Opojně vanilkové, citrusově svěží nebo romanticky...
 
celý článek | Jana Burešová | 2017.04.20 | přečteno: 30182x

Recenze: Makeup Revolution Iconic Pro 2 paletka

Tento rok přišla do České Republiky anglická značka Makeup Revolution, otevřela oficiální e-shop a začala se i prodáv...
 
celý článek | Barbora Juřeníková | 2015.10.27 | přečteno: 30080x

Přírodní vlasová kosmetika pro krásné a zdravé vlasy

Říká se, že vlasy jsou korunou krásy. V létě ale dost trpí. Nedělá jim dobře prudké slunce, časté koupání v chlorované v...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.07.25 | přečteno: 30102x
 

Portál pro ženy