newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Aromaterapie - dokonalý relax v pohodlí vašeho domova

 
Aromaterapie - dokonalý relax v pohodlí vašeho domova

Aromaterapie neznamená nic jiného než léčba pomocí vůní. Je to holistická metoda, která využívá vůně různých silic a olejů pro navození psychické rovnováhy i podpory celkového zdraví. Terapie pomocí vůní vyvolává příjemné pocity a její největší výhodou je, že působí současně na tělo i mysl, proto se už po staletí používá i jako doplňková léčba těžkých onemocnění, ke zmírnění bolesti nebo také poúrazových stavů. 

 

Éterické oleje

Přírodní éterické oleje získané z různých částí rostlin jsou hlavním prostředkem této léčby. Často se ve stejné souvislosti také setkáváme s názvem vonné oleje, silice nebo esenciální oleje. Tyto oleje obsahují velké množství vitamínů, enzymů a dalších prospěšných látek ve vysoké koncentraci, proto se při použití ředí nebo dávkují v nepatrném množství. Vždy je potřeba dbát na doporučení výrobce. Méně je v tomto případě rozhodně lepší alternativou než více.

 

Nejpoužívanější esenciální oleje

Relaxační oleje: levandule, meduňka, jasmín, vanilka, růžové dřevo, heřmánek, pelargonie, bergamot, zázvor

Pro posílení psychické kondice: eukalyptus, pomeranč, mandarinka, grep, bazalka, majoránka, skořice, citrónová tráva

Proti únavě a nachlazení: borovice, smrk, cypřiš, tea tree, máta, rozmarýn, mateřídouška

 

Domácí wellness

Aromaterapii sice využívají zejména léčitelé, ale našla si oblibu i v některých oborech klasické medicíny. Hojně využívaná je například při léčbách psychických poruch nebo v porodnictví jako prostředek k tišení bolesti. Aromaterapeutem je ale vlastně každý, kdo si doma zapálí čajovou svíčku v aromalampičce nebo kape na polštář vonný olej pro klidný spánek. Inhalace je totiž jeden ze způsobů, kterým se aromaterapie provádí. Možná i vy si takto zklidňujete pocuchané nervy, navozujete domácí pohodu nebo ulevujete od každodenního stresu. Vyzkoušeli jste i harmonizující koupel nebo uvolňující masáž? Ty si také můžete dopřát v pohodlí domova. Stačí rozmíchat vámi vybranou vonnou esenci s olivovým olejem, medem, nebo dalšími běžně dostupnými ingrediencemi a můžete se do toho pustit.

TIP: Společná koupel nebo vzájemná masáž není vzhledem k blížícímu se Valentýnu k zahození, co říkáte? Skořicová silice dodává energii a olej ze santalového dřeva zase působí jako stimulátor sexuální aktivity. Nezapomeňte je vyzkoušet.

 

                                  

 

Harmonizující koupel

Koupel je sama o sobě velmi bohulibá činnost, při které si odpočineme, ale zároveň povzbudíme náš krevní oběh a zvláčníme pokožku našeho těla. Pobyt ve vodě je nám naprosto přirozený a pomáhá nám zbavit se škaredých myšlenek, smýt ze sebe starosti a negativní emoce. Při koupeli je důležitá optimální teplota vody - ta nám musí být příjemná, ale nesmí být příliš horká. Ideální je teplota kolem 37 - 38 stupňů, tedy o něco málo vyšší než je teplota našeho těla. Jestliže jste zvyklí sedět ve vaně už při napouštění vody, při aromakoupeli na tento zlozvyk zapomeňte. Jakmile máte napuštěnou vanu, rozmíchejte 5 - 10 kapek vámi vybrané vonné silice s 1 - 2 dcl panenského olivového oleje, mléka, smetany nebo lžící medu a nalijte do vany. V případě koupele lze použít i mořskou sůl nebo odvar z rozvařených ovesných vloček, který je vhodný i pro děti. Nikdy ale nepoužívejte jen čisté éterické oleje. Jak už bylo zmíněno, jsou velmi silné, ve vodě se navíc nerozpustí, plavou na povrchu a mohou dráždit pokožku i oči. Jakmile je koupel připravená, celí se do ní ponořte, zavřete oči a zhluboka dýchejte. Myslete jen na pěkné věci, negativní myšlenky nechejte odplout. Délka koupele je individuální, trvat by ale měla v rozmezí 15 - 30 minut. Po koupeli byste vanu měli opouštět velmi opatrně, nejprve si sednout, potom teprve pomalu vstávat. Po správně provedené harmonizující koupeli se budete cítit jako znovuzrození.

 

                                

  

TIP: I vaše nohy si zaslouží koupel. Ponořte nohy na 15 minut do lavoru s příjemně teplou vodou a směsí mořské soli a heřmánkového oleje. Ulevíte tak unaveným nohám a díky vlastnostem heřmánku předejdete zánětům. Pro masáž unavených nohou můžete použít levandulový olej, který se jako jeden z mála může aplikovat i neředěný. Přečtěte si, jak si levandulový olej vyrobit doma.

 

                                     

 

Image courtesy of comzeal, bugtiger, kerdkanno and satit_srihin at FreeDigitalPhotos.net 

 

 

 

2016.02.03 | Kateřina Pořízová | přečteno: 30331x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: aromaterapie vonné silice éterické oleje esenciální oleje koupel masáž inhalace

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jaké plavky pro letošní léto?

Dámy, léto je tady. Máte již zakoupeny nové plavky? Pokud jste nákup plavek ještě nestačili zrealizovat, máme tu pro ...
 
celý článek | Admin | 2014.07.02 | přečteno: 30320x

Semínka CHIA

Odjakživa jsem pro každou „špatnost“. Nová kosmetika, značka oblečení, cvičení, taneční styl…cokol...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.01.31 | přečteno: 30299x

Sluneční záření a vitamín D

  Dnešní svět není příliš zdravé místo na žití. To všichni moc dobře víme.  Svět je plný znečištění, kt...
 
celý článek | Alice Drápal Audyová | 2013.01.31 | přečteno: 30295x

Ložnice vašich snů

Ložnice je místností, ve které většina z nás stráví minimálně třetinu svého života. Bezpochyby si proto zaslouží...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.12.08 | přečteno: 30366x
 

Portál pro ženy