reklama 1 v magazínu pro ženy

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Dejte si naklíčit vitamíny

 
Dejte si naklíčit vitamíny

Zimní období představuje pro organismus velkou zátěž. Ze všech stran na nás útočí viry a bacily, imunita je vlivem nízkých teplot a krátkého dne (a tedy nedostatku slunečního světla) oslabená, cesta do práce i z práce za tmy unavuje. Je proto nezbytné pravidelně doplňovat vitaminy a tělu dodávat energii i jinými způsoby. Ať již to je pohyb na zdravém vzduchu o víkendech, pestrá strava bohatá na ovoce, dostatek spánku. Obohatit jídelníček můžete i naklíčenými semeny či výhonky různých rostlin.

 

Zimní období představuje pro organismus velkou zátěž. Ze všech stran na nás útočí viry a bacily, imunita je vlivem nízkých teplot a krátkého dne (a tedy nedostatku slunečního světla) oslabená, cesta do práce i z práce za tmy unavuje. Je proto nezbytné pravidelně doplňovat vitaminy a tělu dodávat energii i jinými způsoby. Ať již to je pohyb na zdravém vzduchu o víkendech, pestrá strava bohatá na ovoce, dostatek spánku. Obohatit jídelníček můžete i naklíčenými semeny či výhonky různých rostlin.

Již tři tisíce let před naším letopočtem v Číně používali výhonky fazole mungo (Vigna radiata) jako zdravou a výživnou zeleninu s léčivými účinky. Semena rostlin jako zdroj vitaminů používali rovněž Féničané na svých dlouhých plavbách po moři (konzumace výhonků zabraňovala nemoci z nedostatku vitaminu C, tedy kurdějím); tento poznatek o mnoho let později pomáhal rovněž během světové války. Rovněž strava chudých vesničanů v našich zemích již v 19. století obsahovala naklíčený hrách nebo obilí (žito, ječmen i pšenici).

Výhonky mungo z Asie

Nejznámější výhonky mungo jsou malé zelené fazolky původem z Indie, které připomínají vzhledem i chutí hrášek. Obsahují velké množství proteinů a vitaminů, kromě toho také kyseliny listové, železa, hořčíku, vápníku, draslíku a rovněž vlákniny. Ideální je jíst výhonky syrové, protože tepelnou úpravou se ničí jejich cenné látky. Je ovšem dobré nepřehánět zkonzumované množství – tedy zhruba jedna hrst denně.

Dnes není problém klíčky různých semínek a luštěnin koupit hotové na tácku v supermarketech. Nejčastěji se jedná o hrášek, již zmíněné mungo, fazole, ale také třeba řeřichu, ředkvičku a podobně. Ale mnohem levnější a spolehlivější je příprava výhonků a klíčku doma. Jednak máte jistotu, že se jedná o kvalitní produkt, je čerstvý, a tedy i chutnější. Ideální je pořídit produkty v bio kvalitě, abyste měli jistotu, že nejsou chemicky ošetřené. Propláchnuté fazolky nebo semena nechejte namočené ve vodě alespoň 12 hodin. Potom je umístěte do nádobky, kde jsou stále udržovány ve vlhku (může se jednat o tácek, talíř či keramickou misku) – pravidelně vodu vyměňujte, abyste předešli vzniku hniloby. Pro udržení vlhka je možné použít obyčejnou vatu, ale i tu je nutné měnit.

Klíčky nejlépe čerstvé

Klíčky na luštěninách se začnou objevovat během tří až pěti dnů, jejich ideální délka je kolem dvou centimetrů. Rozhodně s klíčením nečekejte, až se objeví kořínky – protože těmi už zase výhonky své živiny ztrácejí. Hotové výhonky před konzumací opláchněte ve studené vodě, neskladujte je ale příliš dlouho – ideální je několik málo dnů, maximálně pak týden. Ve stejně dlouhé době jako mungo vyraší také běžné fazole, hrách nebo čočka a také lístky z naklíčených semen ředkvičky nebo řeřichy. Také ty jsou bohaté na vitaminy a minerály a lze je konzumovat buď přímo, nebo pokrájené jako ozdobu na salátech či pomazánkách. Klíčky se rovněž přidávají do asijských jídel, vždy je ale lepší je konzumovat syrové.

Šárka Kunická

www.realityprozeny.cz

Foto: Pixmac

 

 

2013.01.17 | Vendula Králová | přečteno: 10858x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zdraví zdravá strava

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Sbírám, sbíráš, sbíráme...

  Chybí nám 150, 128 a 73. Na výměnu máme 2 x 93, 126, 84 a 5… Nemáte někdo orangutááána?... Mám obro...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.04.08 | přečteno: 12297x

Novinka v estetické medicíně: Do Česka dorazil přístroj, který vás omladí stejně jako plastická operace! A bez skalpelu!

Neinvazivní omlazující zákroky jsou u nás stále více populární. Nezaberou příliš času, nebolí a po jejich absolvování...
 
celý článek | Admin | 2016.07.18 | přečteno: 11737x

Jarní ráno v lese

Už se Vám letos povedlo strávit brzké ráno v lese? Když slunce jen tak nesměle vykukuje, nemusí být ani příl...
 
celý článek | Ing. Šárka Spáčilová | 2014.04.30 | přečteno: 11496x

Braderie v Lille - největší bleší trh v Evropě

Pokud milujete atmosféru bleších trhů, sbíráte starožitnosti, nebo vás okouzluje patina starých věcí, je jedna akce, ...
 
celý článek | Klára Hrdá | 2014.09.15 | přečteno: 13225x
 

Portál pro ženy