newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Chcete-li se znovu cítit fit, pomůže detox pro tělo a mysl

 
Chcete-li se znovu cítit fit, pomůže detox pro tělo a mysl

Náročný životní styl, stres, nezdravé jídlo a nedostatek pohybu často způsobují, že se cítíme unavení, bez energie a bez motivace. Detoxikace těla i mysli je jednou z cest, jak obnovit rovnováhu, získat zpět ztracenou vitalitu a cítit se opět fit.

 

Proč tělo potřebuje detoxikaci?

Každý den jsme vystaveni různým toxinům – ať už z jídla, prostředí nebo chemických látek. Tyto škodliviny mohou postupně zpomalovat fungování našeho těla. Játra, ledviny a trávicí systém dostávají zabrat, zpomaluje se metabolismus a oslabuje imunita. Pokud se k tomu ještě přidá nezdravá strava, nedostatek pohybu a málo spánku, je tělo vyčerpané. Právě proto je důležité dopřát mu pauzu. Detoxikace pomáhá tělu zbavit se nahromaděných toxinů, zrychlit metabolismus a posílit přirozené detoxikační schopnosti. Navíc má pozitivní vliv na pleť, trávení a energii. Pokud se cítíte unavení, máte těžký žaludek nebo zašedlou pleť, možná vaše tělo volá po restartu.

                                                                

Detoxikace významně ovlivňuje i mysl

Detoxikace se nemusí týkat pouze těla. Mysl, stejně jako tělo, bývá často přetížená. Příliš mnoho informací, stres z práce, osobní problémy či nespokojenost mohou způsobit, že se cítíte mentálně vyčerpaní. Detoxikace mysli znamená uvolnit se, vyčistit hlavu od starostí a zaměřit se na mentální pohodu. Můžete například omezit čas strávený na sociálních sítích, trávit více času v přírodě či meditovat. Mentální detoxikace pomáhá snížit hladinu stresu, zvýšit koncentraci a zlepšit kvalitu spánku.

                                                                

Tipy, jak správně provést detox těla a mysli

Prvním krokem je změna stravy. Zaměřte se na konzumaci čerstvé, přírodní a co nejméně zpracované stravy. Potraviny bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály, jako je zelenina, ovoce, celozrnné výrobky a luštěniny, podporují správné fungování těla. Vynechte rafinované cukry, průmyslově zpracované potraviny a alkohol, které zatěžují játra. Druhým důležitým krokem je hydratace. Voda pomáhá tělu zbavit se toxinů. Pití dostatečného množství vody a bylinných čajů pomáhá odplavit škodlivé látky a udržuje tělo hydratované.

                                                                

Detoxikační návyky pro tělo i mysl

Kromě zdravé stravy a dostatku vody je během detoxu důležitý i pohyb. Ten pomáhá správně fungovat lymfatickému systému, který tělo zbavuje škodlivin. Stačí procházka, jóga nebo lehké cvičení, aby se tělo lépe „čistilo” a detoxikace byla účinnější. Pohyb na čerstvém vzduchu má navíc pozitivní vliv na mysl – snižuje stres a napětí. Pro mentální detox je skvělá meditace nebo mindfulness. Když se soustředíte na přítomný okamžik a dýchání, snadno uklidníte myšlenky a zbavíte se vnitřního tlaku. Pokud nejste zvyklí meditovat, zkuste začít s krátkými cvičeními, která vám pomohou soustředit se na dech a uvolnit se.

                                                                

Základem detoxu je naslouchat svému tělu, užívat si zdravé jídlo a věnovat dostatečný čas odpočinku a relaxaci. Pokud se rozhodnete detox podstoupit, udělejte to způsobem, který vám bude vyhovovat a který vás skutečně podpoří na cestě ke zdraví.

2024.10.11 | Jana Brandtlová | přečteno: 126x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: detoxikace zdraví tělesné zdraví duševní zdraví ovoce zelenina zdravá strava meditace jóga všímavost

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Vytváření hranic online

Většina z nás tráví na internetu hodně času, někdo opravdu až moc. To, že být neustále online, může mít mnoho negativníc...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2020.07.28 | přečteno: 30438x

Potěšte své muže dárkem, který je zvedne ze židle

Spodní prádlo, parfémy, opasky, peněženky. To vše už váš partner dostává tak často, že už se nezmůže ani na upřímný úsmě...
 
celý článek | Hana Grmelová | 2018.12.05 | přečteno: 30495x

Jak si vybrat správnou podprsenku?

Dámská podprsenka je neodmyslitelnou součástí šatníku každé ženy. A patří dokonce k těm nejdůležitějším kou...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.02.27 | přečteno: 30472x

Vlasová kosmetika - zkuste přírodní produkty

Mít krásné a lesklé vlasy se sytou barvou a bez šedin je sen každé ženy. Toho lze dosáhnout barvami na vlasy, ale za ...
 
celý článek | Admin | 2017.07.04 | přečteno: 30424x
 

Portál pro ženy