newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Budiž světlo ... aneb kam se hodí jaký lustr?

 
Budiž světlo ... aneb kam se hodí jaký lustr?

Přijít večer domů a rozsvítit světlo je tak samozřejmé, že tento úkon často ani nevnímáme. Přitom lustry a další svítidla hrají tak důležitou roli. Do každého prostoru se hodí trochu jiný typ osvětlení a jeho výběr záleží na různých kritériích. Teprve svou domácnost zařizujete? Pak si s námi projděte jednotlivé místnosti a přečtěte si, kam zvolit jaké svítidlo. Vezměme to rovnou od vchodových dveří.

 

 

Chodba, předsíň

Přestože jde většinou o poměrně malé prostory, je tu důležitá vysoká intenzita světla. Vždyť právě tady každé ráno ve spěchu hledáme klíče či kontrolujeme naposledy obsah kabelky, tak ať je na to dobře vidět. Určitě je vhodné čistě bílé nebo žluté světlo, které se rozprostře po celém prostoru. Co se týče vzhledu svítidel určených do chodby, tady hraje roli spíše praktičnost a přizpůsobení se menšímu prostoru. Ať už jde o světla závěsná, nástěnná nebo zapuštěná, oblíbené jsou především čisté linie a nenápadný vzhled. I ten přitom může být originální a vkusný.

 

Koupelna

U svítidel do koupelny je nutné brát zřetel na jejich odolnost proti vlhkosti, obzvláště u těch, které budou umístěny blíže umyvadlu, vaně nebo sprchovému koutu. Ideální je zkombinovat jedno hlavní osvětlení s bodovými světly v okolí zrcadla, kde je oceníte nejen při líčení.

 

 

Kuchyň

V kuchyni trávíme poměrně dost času a potřebujeme tu mít dobré osvětlení. Při umístění lustru myslete především na to, abyste ho při práci u kuchyňské linky neměly přímo za zády. Tak si totiž budete zbytečně stínit. I tak jsou ale také v kuchyni nezbytná přídavná bodová světla, která vám posvítí na kuchyňskou linku a pracovní prostor.

 

Obývací pokoj

Konečně místnost, kde se více než praktická stránka řeší design svítidla. Můžete se držet umírněné klasiky nebo popustit uzdu fantazii a z lustru udělat středobod místnosti, to už záleží na vašem vkusu a celkovém ladění obývacího pokoje. K dostání je nepřeberné množství různých typů a designů svítidel, od kousků starožitného vzhledu až po ty nejmodernější linie.

 

 

Ložnice

Opět záleží na vkusu a fantazii se meze nekladou, přesto byste se tu měly držet trošku při zemi.

Extra výrazný lustr by mohl působit rušivě a to je v ložnici jistě nežádoucí. Tady má vše navodit příjemnou relaxační atmosféru a svítidla nejsou výjimkou. Kromě lustru nezapomeňte ani na lampičky na noční stolek. Budou se hodit, až si jeden z páru bude chtít ještě před spaním číst, zatímco druhý se již vydá do říše snů.

 

Dětský pokoj

Zařizujete-li místnost pro své ratolesti, dejte si na výběru svítidla obzvlášť záležet. Děti a jejich psychika jsou velmi ovlivněny okolím. Intenzivně vnímají pocity, které v nich vyvolává vše kolem nich. Platí to i o intenzitě světla, jeho zabarvení a vzhledu lustru. Pokud je to možné, nechte dítě vybírat svítidlo společně s vámi, ostatně ono se na něj bude dívat nejčastěji. Co se týče intenzity svícení, měla by být dostatečná pro hru i čtení a učení se. Zabarvení světla je vhodné mléčné či žluté, které působí příjemně a útulně.

 

Nepřebernou škálu svítidel všech typů najdete například v nabídce firmy Casca.cz. Pořídíte zde klasická svítidla i různé designové kousky, které ozvláštní váš domov. Prohlédnout si je můžete v e-shopu nebo ve velkém showroomu v Bratislavě.

 

2014.12.22 | Martina Limbergová | přečteno: 30097x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Domov světlo lustr lampa osvětlení

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Grilování i v zimě? S elektrickými grily Muurikka je to snadné

Máte grilování neodmyslitelně spojeno s létem? Je k němu přece potřeba slunce, zahrada, pár přátel a grilovací párty ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.11.28 | přečteno: 30050x

Side - jedna z perel Turecké riviéry

Teprve přemýšlíte o letošní dovolené a láká vás Turecko? Z vlastní zkušenosti mohu říct, že je to skvělá volba. Krásn...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.08.15 | přečteno: 30212x

Vybíráme pracovní stůl do kanceláře. Co by mu rozhodně chybět nemělo?

V současné době není žádnou výjimkou, že zaměstnaní lidé pracují z domu na tzv. home office. Je to výhodné pro zaměstnav...
 
celý článek | Lea Kubová | 2022.11.03 | přečteno: 30172x

Hledáte inspiraci na zdravé vaření? Luštěninová kuchařka a Nová biokuchařka jsou jí plné!

Hledáte nějakou zajímavou kuchařku, ať už pro sebe, nebo jako dárek na Vánoce? Přinášíme dva tipy na knihy, které potěší...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.12.10 | přečteno: 30087x
 

Portál pro ženy