newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

15 inspirací pro přípravu a zařízení pokojíčku pro miminko

 
15 inspirací pro přípravu a zařízení pokojíčku pro miminko

Období očekávání miminka je období štěstí, lásky, slz dojetí a těšení se na nový přírůstek do rodiny. Mnoho nastávajících rodičů se na svého potomka těší a už s předstihem kupují veškerou výbavičku včetně oblečků nebo hraček.

 

 

Další oblíbenou aktivitou rodičů v očekávání je také příprava pokojíčku pro miminko. Ten sice nebude v prvních chvílích života malý drobeček skoro vůbec využívat - obvykle spí v postýlce v ložnici, aby to k němu rodiče neměli daleko. I tak je ale důležité pokoj pro miminko zařídit. Každý potřebuje mít svoje místo, kam patří.

Víte jak na zařízení dětského pokoje? Podívejte se společně s námi na 15 inspirací, tipů a rad, které vám při zařizování mohou přijít vhod.

  1. Pokoj zařiďte tak, abyste ho nemuseli za dva roky předělávat

Snažte se zařizovat dětský pokojíček tak, abyste ho nemuseli za dva roky předělávat. To by ostatně měla být vaše snaha, ať už se budete snažit zařídit pokojíček pro děti různých věkových kategorií.

Většina rodin si nemůže dovolit rekonstruovat dětské pokoje, kupovat nový nábytek, malovat nebo měnit podlahu a osvětlení každé dva roky nebo ve chvíli, kdy děti změní svůj vkus a jejich pokoj vyjde z módy.

Nedržte se proto jen nejnovějších trendů v zařizování dětského pokoje. Pokojíček pro miminko vybavte nábytkem tak, aby většina kousků mohla sloužit ještě například v předškolním věku, 5 let po zařizování původního pokoje.

Pomoci vám může nejen kvalitní nábytek z materiálů s dlouholetou životností, ale také různé vymoženosti dnešní doby - slyšeli jste například o rostoucím nábytku? Takové rostoucí postele mohou s dětmi vydržet až do školního věku.

Podobně je to při výběru kvalitní podlahy - ta může v dětském pokoji růst společně s dítětem klidně i 10 let.

Přemýšlejte proto tímto směrem, ušetříte tak svůj čas i peníze, vyhrajte si hlavně s doplňky, hračkami a vybavením, které nestojí jmění a dá se v pokoji snadno obměnit.

  1. Zapomeňte na křiklavé barvy a jejich “veselé” kombinace

I když se na nového člena vaší rodiny jistě moc těšíte, nevyjadřujte svou radost na stěnách dětského pokoje divokou změtí křiklavých barev.

Nejen, že takové křiklavé, veselé kombinace nejsou in, ale zároveň nejsou ani příliš vhodné pro psychiku vašeho děťátka. Takové křiklavé odstíny často děti rozptylují a není se čemu divit, že je vaše miminko často podrážděné.

Jaké barvy tedy do dětského pokoje? Dnes už dávno neplatí, že růžová je barvou děvčátek a modrá chlapců. Výběr barvy a jejich odstínů je jen na vás, nikdo vám nebrání vymalovat růžovou, modrou, zelenou nebo třeba žlutou barvou.

Vybírejte však veselé, pastelové, jemné odstíny, které se dobře kombinují i s dalšími neutrálními barvami, jako je bílá, smetanová nebo šedá.

Inspirace: Pokud vás přece jen zajímá, jaké barvy jsou ve světě dětských pokojů v tomto roce nejvíc trendy, pak je to béžová, světle šedá, bledě modrá a světle zelená.

  1. Vyzkoušejte malbu nebo samolepky na zeď

Chcete na stěny dětského pokoje přece jen dostat trochu života? Už jsme si řekli, že jít cestou křiklavých barev není úplně ono. Jak tedy stěny v dětském pokoji trochu oživit? První možností může být malba na zeď.

Malba na zeď je originální způsob, jak vyzdobit stěny dětského pokoje. Namalovat nebo napsat na ně můžete opravdu cokoliv. Nevýhodou ale je, že v okamžiku, kdy vás nebo vaše dítko obrázek omrzí, čeká vás v každém případě malování.

Druhou možností jsou samolepky na zeď. Dnes najdete na internetu obrovský výběr mezi samolepky a mnoho z nich vypadá opravdu vkusně a dobře. Naleznete polepy na celé stěny, dobře ale vypadají také menší samolepky, například jen nad postýlku nebo nad komodu.

Dětských motivů samolepek na zeď existuje celá řada - pro holky, kluky i naprosto neutrální motivy pro obě pohlaví. Oblíbeným motivem je v poslední době zvířecí motiv.

Tip: Samolepky můžete kromě zdí lepit také na sklo, obklady, zrcadla nebo nábytek.

Výhodou samolepek na zeď je to, že s trochou šikovnosti se při jejich sundávání ze zdi můžete vyhnout malování. Pokud vás již motiv na zdi omrzel, snažte se jej sundat s co nejmenším poškozením. Lépe se samolepky sundávají z prohřáté stěny, dopomoci si můžete fénem.

  1. Myslete na bezpečnost

Co můžete udělat dnes, neodkládejte na zítřek. I když si dnes přinášíte z porodnice malý uzlíček štěstí, za pár týdnů pěkně povyroste. Ani se nenadějete a toto maličké stvoření začne poznávat svět, lézt a prozkoumávat každé zákoutí vašeho domova, včetně svého dětského pokoje.

Není proto od věci myslet na bezpečnost v dětském pokoji už před narozením dítěte, ušetříte si tak později čas s drobnými předělávkami a doplněním v dětském pokoji. Jaké bezpečnostní prvky v dětském pokoji zohlednit?

  • Chybět by neměly záslepky do elektrických zásuvek nebo zarážky do oken a dveří.

  • Pokud jste pořídili do dětského pokoje nábytek s ostrými rohy, pořiďte také chrániče rohů.

  • Pokud jste jako dekorace do dětského pokoje pořídili květiny, ujistěte se, že nejsou jedovaté. Mezi takové pokojové rostliny patří například tchýnin jazyk, brambořík, kroton nebo anturie.

Tip: Myslet na bezpečnost dětí je třeba ve všech aspektech života. Vybavte svůj kočárek dostatečným množstvím reflexních prvků pro lepší viditelnost na cestách.

  • Pokud máte dětský pokoj v patře a dostáváte se k němu po schodišti, je dobré pořídit do domácnosti také zábranu ke schodišti, kterou děti nepřekonají bez vašeho dozoru. Samozřejmě, pro rozvoj dítěte je důležité naučit se lézt také po schodech, ale chybět by neměl váš dohled, jinak hrozí ošklivé pády.

  1. Místo celoplošného koberce sáhněte po kusovém

Další bod, kterému se v tomto článku budeme věnovat je podlaha. Přemýšlíte nad tím, jakou podlahu zvolit do dětského pokoje? Doporučujeme vám vynechat celoplošný koberec. Ty se do dětských pokojů celoplošně pokládali v devadesátkách v dobrém úmyslu ochránit děti při dětské hře od studené země.

Ale kdo by si nepamatoval na spálená kolena nebo lokty? Celoplošné koberce jsou navíc velmi nepraktické z hlediska údržby a slouží jako lapače prachu, který se v nich usazuje. Tento prach potom může dráždit dýchací cesty miminka i staršího dítěte a vyvolávat různé alergické reakce.

Dnes už navíc existují i jiné způsoby, jak zajistit dětem teplo od nohou. První z možností je podlahové vytápění, druhou je například pořízení kusového koberce, na kterém si děti později mohou hrát.

Záleží jen na vás, jak design kusového koberce do dětského pokoje pojmete - dobře vypadají jednoduché jednobarevné koberce v jemných pastelových barvách, které sladíte s barvou stěn nebo doplňků, ale také koberce s dětskými motivy, kterých si děti začnou považovat až v batolecím a předškolním věku a využívat je také ke hře.

Inspirace: Oblíbeným motivem dětských koberců je třeba skákací panák nebo dopravní hřiště.

Využít také pro dětskou hru můžete pěnové puzzle, které lze spojovat do libovolné velikosti a tak s nimi můžete pokrýt klidně celý podlahový prostor dětského pokoje. Navíc pěnové čtverce s číslicemi a písmeny mohou podvědomě u dětí podněcovat jejich rozlišování.

  1. I těm nejmenším vytvořte prostor pro hraní

Ty nejmenší miminka na nějakou velkou hru příliš neužije. V prvních dnech a týdnech života dětská hra miminek spočívá především ve hře rodičů s dětmi a prozkoumávání svého vlastního těla.

Až později, jak se rozvíjí všechny smysly, je malé miminko schopno pozorovat svět okolo sebe a hrát si, smát se. Jaké hračky nejmenším dětem pořídit?

Při výběru hraček se zaměřte na to, abyste domů pořizovali opravdu jen kvalitní hračky. Kvalita hraček je pro děti nesmírně důležitá, a obzvlášť pro děti takto maličké, které svět okolo sebe poznávají především ústy a všechno strkají do pusy.

Je důležité, aby hračky byly vyrobeny ze zdravotně nezávadných a netoxických materiálů. Obecně se doporučují pro děti především přírodní materiály a dřevěné hračky. I u nich ale musí dát rodiče pozor na výběr laků a barev, kterými jsou tyto hračky barveny nebo ošetřeny. Pomoci vám v orientaci kvality mohou nejrůznější certifikáty hraček.

Mezi nejoblíbenější hračky nejmenších dětí patří:

  • Muchláčci a plyšáci do postele - dejte při jejich výběru ale také pozor na kvalitu, zvláště v plyšových hračkách se podobně jako v kobercích drží prach a bakterie.

  • Chrastítka a kousátka - při jejich výběru dejte pozor především na optimální tvrdost materiálů a opět na kvalitu. Přesně toto jsou hračky, které nejčastěji končí v dětských pusinkách

  • První knížky - i první leporela a knížka bývají pro děti vyrobeny z gumových, nezávadných a snadno omyvatelných materiálů, aby vám vydržely sloužit co nejdéle.

Inspirace: Jelikož se dětský zrak vyvíjí poměrně dlouho a děti asi do 4 měsíců věku vidí pouze v odstínech šedi, obvykle je velmi zaujmou černobílé kontrastní obrázky, karty nebo knížky.

  1. Do pokoje pro miminko volte teplé světlo a menší lampičky

Dalším bodem zařízení dětského pokoje, ale i jakékoli jiné místnosti je osvětlení. Tomu mnoho lidí neklade příliš velký důraz, přitom osvětlení mnoha místností je klíčové.

V některých místnostech stačí málo světla, v jiných je ale důležité mít dobré svícení, aby člověk viděl na všechny činnosti, které vykonává a nekazil si zrak. Jak je to v dětském pokoji pro miminko?

Samozřejmě instalace velkého stropního světla je žádoucí, a to hlavně do budoucna. V životě předškoláků a školáků je důležité dobré osvětlení pro učení a tvoření. Pro malá miminka je však stropní osvětlení příliš intenzivní a velké.

Některým dětem stropní svícení může narušovat i klidný spánek. Proto je lepší v pokoji pro miminko instalovat i další, menší svítilny s příjemným teplým světlem, dětským motivem, které budete rozsvěcet během noci a v místnosti tak vznikne jen příjemné přítmí, které na dítě může mít i uklidňující účinek a může urychlit jeho návrat do říše snů.

  1. Nábytek do dětského pokoje vybírejte s rozmyslem

Nábytek do dětského pokoje vybírejte s rozmyslem - některé kusy nábytku vám mohou sloužit v dětském pokoji desítky let, jiné za pár let budete muset nahradit novými, protože doslouží potřebám malých miminek.

Všechen nábytek, který ale do dětského pokojíčku pro miminko vybíráte by měl být kvalitní a bezpečný. Zaměřte se na kvalitní materiály i zpracování. Tím nejlepším materiálem je ten z přírody, který navíc nijak neškodí zdravému vývoji dítěte. Ideálním materiálem je například dobře opracované dřevo.

Když nábytek vybíráte, zaměřte se opět i na jeho bezpečné provedení - zkontrolujte, zda má nábytek zaoblené hrany, v případě dětské postýlky také rozestupy mezi jednotlivými příčkami ohrádky a ke komodě s přebalovacím pultem pořiďte také mantinely, které budou zabraňovat pádu dítěte při nenadálém přetočení se.

Jaké kusy nábytku se v dětském pokoji pro miminko rozhodně neztratí?

  • Postýlka pro miminko

  • Přebalovací pult

  • Komody a skříňky pro uskladnění dětského oblečení a dalších věcí

  • Police na knihy nebo knihovničky

  • Křeslo nebo malá pohovka

  1. V prvních měsících života kolébka, až potom postýlka

Věděli jste, že novorozenci naspí i přes 20 hodin denně? To je poměrně dlouhá doba, kterou tráví uložení ve své postýlce. Dětská postýlka se jim stává světem, jejich bezpečným místem kde mohou v klidu odpočívat.

Ne všichni novorozenci ale rádi spí v klasické postýlce hned od narození. Doteď byli zvyklí na stísněný prostor v maminčině bříšku a najednou mají kolem sebe tolik místa. Většině novorozencům tak dělá lépe menší prostor - proto je dobré v prvních měsících života ukládat dítě ke spánku do malé kolébky.

Další výhodou, alespoň některých kolébek, je možnost houpání. Houpání dětí - v kolébce, houpačkách, na rukách nebo v prvotřídním kvalitním kočárku, přináší dětem mnoho benefitů. Je to způsob, jak se uklidnit, navodit si spánek, ale také způsob, jak stimulovat mozek a rovnovážný systém tělíčka.

Tip: Rádi byste se vyhnuli pořizování další kusu nábytku, jako je kolébka, a přesto byste chtěli zajistit svému dítěti v postýlce pocit bezpečí a zúženého prostoru? Pomoci mohou také šitá dětská hnízdečka, která dětem umožní pohodlnější usínání i v poměrně velké postýlce.

K houpání můžete kromě kolébek využívat také nejrůznější houpátka a houpací lehátka, která v posledních letech zažívají velký boom a často jsou nedílnou součástí dětské výbavičky pro miminko. Při výběru dejte ale pozor na správnou ergonomii těchto lehátek, ne všechna jsou pro čerstvě narozená miminka a jejich tělesný vývoj vhodná.

Jakmile je dítě trochu větší, můžete přistoupit k postýlce. Na trhu jich existuje celá řada a platí zde opět základní zásady při výběru nábytku - vybírejte kvalitní kousky ze zdravotně nezávadných materiálů. V případě dřeva dejte pozor na laky.

  1. Zaměřte se i na vybavení k postýlce, monitor dechu by vám neměl chybět

Aby byl dětský spánek v postýlce co nejvíce klidný, pohodlný a bezpečný, bude třeba i samotnou postýlku řádně připravit ještě předtím, než do ní miminko poprvé uložíte. Jaké doplňky a vybavení k postýlce by nemělo chybět v pokoji novorozence a kojence?

  • Vyberte kvalitní matraci, pro nejmenší děti jsou nejvhodnější matrace středně tvrdé, které nejlépe stimulují tělesný vývoj dítěte. Standardní velikost matrace do dětské postýlky je 120x60, ale doporučujeme tento rozměr přeměřit, protože se vyrábí i matrace a postýlky jiných rozměrů.

  • Kupte krásné ložní povlečení - povlečení s dětským motivem plní v dětském pokoji hlavně estetickou úlohu a dodává pokoji na dokonalém vzhledu, pamatujte při výběru také na to, že povlečení pro děti by mělo být vyrobeno ze zdravotně nezávadných a co nejvíce příjemných materiálů. Vhodné je například prodyšné povlečení z bavlny.

Pozor! Do dětské postýlky rozhodně nepatří klasické polštáře nebo peřiny. Hrozí při jejich používání udušení dítěte.

  • Pořiďte hnízdečko nebo mantinely do dětské postýlky - tyto vychytávky do dětské postýlky umožňují rodičům vynechat koupi dětské kolébky a přesto maličkým dětem dopřát pocit užšího a menšího prostoru kolem sebe při usínání, který jim dělá tak dobře. Zároveň tak zabráníte, že by dítko prostrčilo ruku nebo nohu skrz postýlku a případně se při otáčení poranilo.

  • U postýlky by měla stát malá lampička - právě to je osvětlení, které byste měli rozsvítit během nočního krmení, přebalování nebo kontroly miminka.

  • Ani v postýlce těch nejmenších by neměly chybět hračky - pravdou zůstává, že novorozené děti ještě příliš hračky kolem sebe nevnímají, přesto můžete do dětské postýlky pořídit některé, které vaše dítě potěší. Jsou to například hračky vydávající bílý šum, které děti uklidňují nebo kolotoč nad postýlku, kterého si děti začnou všímat asi od 2. měsíce věku.

  • Chybět by vám neměl ani monitor dechu - monitor dechu dávno nepořizují domů jen rodiče dětí, kterým se dítě narodilo předčasně nebo se srdeční vadou. Dnes monitor dechu pořizuje stále více rodičů, a to hlavně jako prevenci syndromu náhlého úmrtí novorozence. Aby monitor dechu miminka fungoval správně, je třeba ho umět správně nastavit a umístit.

Věděli jste, že syndrom náhlého úmrtí novorozence (SIDS) postihne ročně asi 1 z 1000 narozených dětí? Ročně tak umírá na syndrom náhlého úmrtí několik desítek dětí.

  1. Postýlka pod okno nepatří

Mohlo by se zdát, že dětské postýlce věnujeme až příliš mnoho času. Pro čerstvě narozené miminko je ale samotná postýlka takovým “pokojem” uprostřed pokoje. Je to prostor, v kterém tráví většinu svého času a je pro něj tak úplně tím nejdůležitějším v celém dětském pokoji.

Věnovat byste se proto měli i umístění dětské postýlky. Mnoho rodičů dělá tu chybu, že dětskou postýlku v dobré víře umístí pod okno. Tam by ale dětská postýlka stát neměla, důvodů je hned několik.

Z okna do místnosti proudí příliš mnoho denního světla, pokud z nějakého důvodu postýlku pod oknem mít musíte, nezapomeňte pořídit kvalitní stínění, které dětem poskytne příjemné, klidné přítmí.

Další nevýhodou postýlky pod oknem je větrání nebo profukování oknem. Miminko potřebuje teplo, žádné foukání.

  1. Vybavte si adekvátně přebalovací místo

Asi nejčastější činnost, kterou budete v dětském pokoji novorozence vykonávat je jeho přebalování. Tedy, pokud neumístíte přebalovací pult například do koupelny. Mít přebalovací pult v dětském pokoji má však své výhody.

Kolem přebalovacího pultu můžete vybudovat potřebné zázemí, které potřebujete. Nejsou to jen plenky, které potřebujete mít během přebalování a oblékání po ruce. Které věci a doplňky by v blízkosti přebalovacího místa neměly chybět?

  • Dětská kosmetika - dětské kosmetiky k přebalovacímu pultu budete potřebovat poměrně dost, jedná se především o nejrůznější krémy proti opruzeninám, dětské olejíčky a vazelíny. Značky, které vám budou vyhovovat nejvíce si však musí vybrat každá maminka sama. Při výběru dětské kosmetiky však dejte opět pozor na její složení.

  • Vlhčené ubrousky - pro otírání dětského zadečku se kromě klasických papírových utěrek dobře hodí vlhčené ubrousky, které jsou šetrné k dětské pokožce. Stejně jako při výběru dětské kosmetiky dejte pozor na složení těchto ubrousků, ne všechny parfumované ubrousky jsou vhodné pro nejmenší děti.

Tip: Věděli jste, že skvělé vlhčené ubrousky si můžete vytvořit i doma? Stačí vám perlan, čistá voda a kapka dětského olejíčku. Máte tak jistotu zdravotní nezávadnosti vlhčených ubrousků.

  • Prostředky pro ošetření pupíku - chybět by vám v blízkosti přebalovacího pultu nebo podložky neměly ani prostředky pro ošetření pupíku novorozence. Mezi takové prostředky patří čtverečky gázy nebo vatové tampony a líh či jiný vhodný dezinfekční prostředek

  • Organizér - všechny výše zmíněné body obsahují poměrně dost lahviček a krabiček všelijakých velikostí a tvarů. Pokud chcete mít v těchto věcech pořádek a mít jasno, kam pro ně sáhnout, pořiďte si na ně co nejvhodnější organizér. Některé organizéry k přebalovacím pultům bývají vybaveny také světýlkem, které oceníte hlavně při přebalování v noci.

  • Světýlka nad přebalovací pult - věřte nebo ne, ale přebalovat za tmy není žádná legrace a většina rodičů k přebalování potřebuje alespoň nějaký zdroj světla. Tento problém dokáží dobře vyřešit malá světýlka nad přebalovacím pultem.

  • Koš na plenky - v blízkosti přebalovacího pultu by se měl objevit také koš na plenky. Není nic víc nepraktického, než s každou plenkou odcházet ven do popelnice. Ideálním řešením, i z hlediska hygieny, je skutečně pořízení koše určeného vyloženě na dětské plenky.

  1.  Úložného prostoru není nikdy dost

To, s čím lidé velmi často bojují, nejen v dětských pokojích, ale celkově v domácnostech, je úložný prostor. Často bývá problémem malá obytná plocha, na kterou se musí vměstnat poměrně dost věcí a na úložné skříně už nezbývá tolik místa. S trochou rafinovanosti se však dá vytvořit úložný prostor i na pár metrech čtverečních.

V dětském pokoji pro miminko by rozhodně neměla chybět alespoň jedna komoda nebo skříň, která bude úložným prostorem pro dětské oblečení, lůžkoviny, plenky nebo další vybavení pro miminko.

Mějte na paměti také to, že jste na startu životní cesty vašeho dítěte. Čím bude dítě starší, tím více bude potřebovat úložného prostoru a celkově i prostoru pro svou volnou hru, zábavu a tvoření.

Tip: Jak vytvořit dětem prostor pro kreativní hru?

Jestliže vám teď stačí jeden šuplík, věřte, že za pár měsíců, už vám bude i celá komoda málo a úložný prostor budete muset řešit znovu.

Oblíbeným řešením jsou také látkové koše a nejrůznější úložné boxy, které se hodí také pro uskladnění dětských hraček.

  1.  Textilie dodávají dětskému pokoji útulný vzhled

Prvkem, který dodá dětskému pokoji pro miminko na útulnosti, jsou textilie všeho druhu - záclony, deky, plédy, polštáře nebo kusové koberce, to vše má v pokoji malého drobečka své místo.

Všechny textilie se snažte pořizovat v co nejvyšší kvalitě a upřednostněte textilie z přírodních materiálů, jako je len nebo bavlna.

  1. Umístěte do dětského pokoje vzdělávací prvky, které zároveň slouží jako dekorace

Poslední inspirací, kterou vám v tomto článku přinášíme, je inspirace na vzdělávací prvky do dětského pokoje. I když je děťátko zatím velmi malé, mohou tu na něj už počkat, až povyroste. Jaké vzdělávací prvky máme na mysli?

Rozhodně nechceme, abyste do dětského pokoje umístili encyklopedie. Jde nám hlavně o prvky, které v dětech podporují zvídavost a touhu poznávat nové a neprozkoumané. Takové prvky mohou mít mnoho podob, důležité je, aby rozvíjely kognitivní funkce vašich dětí.

Mezi takové prvky v dětském pokoji patří například:

  • první hudební nástroje

  • počítadlo

  • kreslící tabule

  • herní podložky pro nejmenší

a další

Kdy začít chystat pokojíček pro miminko?

Na tuto otázku neexistuje žádná správná odpověď. Jednoduše neexistuje jedno období, kdy by to bylo nejlepší. Některé maminky se snaží dětské oblečení a pokojíčky nachystat co nejdříve, například do konce 2. trimestru těhotenství, aby potom s větším bříškem už mohli více odpočívat.

Jsou ale také rodiče, kteří dětský pokojíček pro miminko zařizují postupně až po jeho narození, protože dlouhou dobu nechávají dítě spát u sebe v ložnici a přebalovací pulty mají umístěné například v koupelně.

I to je samozřejmě možné, záleží skutečně jen na vašich preferencích a finančních možnostech pro zařizování dalšího pokoje.

Shrnutí

Na zařizování dětského pokojíčku se nastávající rodiče těší obvykle od chvíle, kdy zjistí, že se jim za pár měsíců přidá do života nový človíček. Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že zařizování nového dětského pokojíčku s sebou nese spousty starostí a zodpovědnosti za jeho kvalitní zařízení.

Při zařizování dětského pokoje byste obecně měli myslet na bezpečnost dětí a volit takové materiály, které jsou kvalitní, zdravotně nezávadné, netoxické a nijak miminku neškodí.

Zároveň mějte na paměti, že pokud vyberete opravdu kvalitní kousky, mohou vašim dětem v pokoji sloužit i delší čas, a vy tak ušetříte nějakou tu korunu navíc.

V dětském pokoji je třeba věnovat velkou pozornost především dětské postýlce, v které novorozené děti tráví nejvíce času. Vybírejte proto kvalitní postýlku, ale zaměřte se i na její další vybavení, jako je matrace, doplňky do postýlky nebo kvalitní monitor dechu.

Vy jako rodiče strávíte v dětském pokoji poměrně dost času u přebalovacího pultu. Proto si ho nezapomeňte vybavit tak, jak potřebujete. Chybět by vám neměly jednorázové ani látkové pleny, dětská kosmetika a další prostředky.

Vybavit dětský pokojíček je třeba také po estetické stránce, což bývá nejoblíbenější část celého zařizování. Chybět by neměly dětské motivy, oblíbená jsou především zvířátka. Tyto motivy se mohou objevit na zdech, povlečení i jiných textiliích.

Obecně ale doporučujeme to s doplňky v dětském pokoji příliš nepřehánět. Do budoucna do dětského pokoje přibude velké množství hraček a dalšího vybavení.

 

2022.12.19 | Nina Albertová | přečteno: 30526x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: miminko péče o dítě zařízení pokojíčku výbavička pro miminko

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jak oživit vaše hnědé vlasy?

Pyšníte se hnědou hřívou, ovšem už vás její vzhled tak trochu nudí? Hledáte způsoby, jak dodat hnědým vlasům ještě vě...
 
celý článek | Admin | 2015.02.01 | přečteno: 30124x

Nejrychlejší tříkrálové kobližky

Smažené kobližky obalené v cukru neodmyslitelně patří k době tříkrálové a rozhodně by neměly chybět ani na vašem stol...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.01.07 | přečteno: 30172x

Když byt škodí vašemu zdraví

Dříve se o nich mluvilo hodně, dnes jako by úplně přestaly existovat. Řešíme uspořádání bytů podle pravidel feng-šuej, p...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.10.09 | přečteno: 30194x

S byty jako s módou. Co je nadčasová klasika a co módní trend?

Každá dáma jistě zná pojem “malé černé”. Jsou to krátké černé šaty, které se hodí pro jakoukoli příležito...
 
celý článek | Admin | 2016.02.01 | přečteno: 30105x
 

Portál pro ženy