newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Nepodceňujte výběr interiérových dveří

 
Nepodceňujte výběr interiérových dveří

Interiérové dveře jsou nedílnou součástí každého domu či bytu. Přirozeně oddělují jednotlivé místnosti, přináší soukromí a ochranu před zvuky či světlem. Zároveň umožňují snadný průchod mezi prostory. To je ta jejich praktická stránka. Ovšem dveře jsou také výrazným designovým prvkem, a proto je potřeba se nad jejich výběrem pořádně zamyslet a podívat se na ně ze všech úhlů. Moderní interiérové dveře dodají totiž vašemu domovu příjemný vzhled a pocit útulnosti.

 

 

Co vše lze u dveří zvolit?

Vlastně prakticky vše. Pokud to umožňují stavební dispozice, vyberete si jejich parametry, tedy šířku a výšku. Rozměrů dveří a dveřních zárubní je více a dobré je tedy zvážit, do jakých místností jsou určeny. U spíží, technických místností, koupelen či WC většinou postačí dveře s šířkou 60 až 70 cm, u obytných místností se potom volí dveře o něco širší, aby umožňovaly volnější pohyb a také například stěhování nábytku. Obvyklá výška dveří se pohybuje kolem 200 cm, ale můžete si nechat vyrobit i větší, pokud máte v rodině dlouhány. Samozřejmostí je pak výběr materiálu, barvy, zdobení lištami či prosklením, typ zámku, vzhled a materiál kování i pantů.

 

Jaký materiál dveří je nejlepší?

Záleží na tom, co od dveří čekáte. Nejodolnější, ale také nejtěžší a nejdražší variantou jsou dveře z plného masivu.Naopak těmi nejlehčími, se kterými se velmi snadno manipuluje, jsou dveře s papírovou voštinou. Ty ale zase nevydrží hrubší zacházení a příliš časté namáhání. Střední cestou jsou v tomto případě dveře s výplní z děrované dřevotřísky. Ty jsou dostatečně odolné při běžném používání, dobře izolují zvuk, ale zároveň umožňují dobrou manipulaci. Povrch dveří bývá upraven různými druhy fólie či laminátu v mnoha vzorech a barvách.

 

Jaký design dveří vybrat?

Zda si vyberete dveře celé či prosklené pak už záleží jen na vašem vkusu. Určitě je ale dobré se řídit tím, kam jsou dveře určeny. Interiérové dveře vedoucí do technických místností, ale i do ložnice, koupelny či na WC by měly být spíše celé, nebo alespoň doplněné světlo propustným, ale neprůhledným sklem. U obývacího pokoje, dětského pokoje či kuchyně pak jistě nebudou vadit ani průhledné skleněné prvky dveří. Moderní jsou v dnešní době především čisté rovné linie a geometrické tvary skleněných výřezů.

 

Svět umění na Umění světa.cz

Dveře jsou jednou z věcí, která propůjčuje interiéru jeho výslednou atmosféru podobně jako například obrazy. Ty přitom umí během okamžiku proměnit místnost v útulný domov. Určitě by tak při zařizování domácnosti neměly chybět na nákupním seznamu. Samozřejmě málokdo má na drahá umělecká díla světových autorů, ale třeba na této adrese koupíte jejich umělecké reprodukce, které budou vypadat na vaší zdi také skvěle. K mání je tu neuvěřitelné množství všech možných témat a stylů obrazů, které vdechnou vašemu interiéru nový život.

 

Image courtesy of Stuart Miles at FreeDigitalPhotos.net

2014.12.15 | Martina Limbergová | přečteno: 30060x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: bydlení domov interiérové dveře

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Odstranění chloupků – 3 způsoby, jak docílit krásné pokožky

Metodami efektivního odstranění chloupků se zabývali už ve starověkém Egyptě. Touha po pokožce, která je na do...
 
celý článek | Nina Albertová | 2021.03.08 | přečteno: 30160x

Máte zdravé ledviny a močový měchýř

Máme období zimy a příroda je navenek téměř v klidu a odpočívá. V těchto měsících však dochází k přípravě života, kte...
 
celý článek | Vendula Králová | přečteno: 30040x

Podívej se na ni, jak se dobře vdala

  Tak tuhle větu jsem od dětství slýchala poměrně často, při všech rodinných setkáních, oslavách, návštěvách...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.10.14 | přečteno: 30141x

Jak vymalovat dětský pokoj

Chystáte se na výmalbu dětského pokojíčku pro miminko, pro děti předškolního věku nebo pro dospívající ratolest? Pomůžem...
 
celý článek | Lea Kubová | 2019.04.28 | přečteno: 30207x
 

Portál pro ženy