newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Chia semínka nejen na snídani

 
 

 

Chia semínka jsou jednou z účinných, funkčních a výživných potravin, jsou vynikajícím zdrojem vlákniny plným antioxidantů a bílkovin, obsahují velké množství vitamínů a minerálů a platí za nejbohatší známý rostlinný zdroj esenciálních mastných kyselin. Chia semínka obsahují 32 % tuku, z toho je 60 % omega-3 alfa-linolenové kyseliny.

Chia vám poskytnou dávku energie, která vás bude doprovázet několik hodin, podobně jako aztéckým bojovníkům, které jediná lžíce udržela aktivní a ve střehu po celý den. Vzhledem k tomu, že chia semínka absorbují poměrně velké množství vody a současně mají hodně rozpustné vlákniny, pomáhají velice pozvolna uvolňovat energii z nerafinovaných sacharidů do krevního oběhu. Navíc absorbují poměrně velké množství vody a mají hodně rozpustné vlákniny a pomáhají velice pozvolna uvolňovat energii z nerafinovaných sacharidů do krevního oběhu. Lidské tělo může trávit Chia semínka velice snadno. Semínka pomáhají i k trávení dalších potravin tím, že obsahují velké množství vlákniny (asi 7 g v porci). Také podporují pravidelné vyprazdňování. Chia semínka se dají používat do koktejlů, polévek, kaší, krekrů a dezertů. Jsou také skvělým zahušťovadlem. Nejsou náročné na skladování a vydrží v suchu dlouhou dobu, aniž by se kazila.

Historie

Chia semínka (Salvia hispanica L.) byla hlavním zdrojem potravy pro americké domorodce po celá staletí. Aztéčtí válečníci jedli chia při válečných výpravách. Indiáni z jihozápadu Severní Ameriky, kteří putovali za obchodem od řeky Colorado až k Tichému oceánu, jedli chia semínka smíchaná s vodou.

Použití Chia semínek

Semínka lze namočit a už po pěti minutách se vytvoří hutný želatinový gel, který je základem pro studenou snídaňovou kaši. Semínka můžeme přidávat i bez namočení přímo do koktejlu. Můžete je také pomlít na jemný prášek a ten používat jako pojivovou a zahušťovací ingredienci. Chia najdou široké uplatnění i při přípravě mnoha dalších pokrmů – např. do chlebů, buchet, na saláty. Zvlášť v období vrcholícího jara nám příroda začíná nabízet bohaté možnosti ve výběru ovoce – a právě čerstvé ovoce je do chia kaše skvělé (a už nakrájené nebo namixované). Navíc můžeme přidat med nebo palmový kokosový nektar, skořici, kakaový prášek, zázvor, kakaové boby, ořechy, slunečnicová nebo konopná semínka, proteinový prášek, … zkrátka co máme zrovna po ruce nebo co je nám po chuti. V zimě se dá čerstvé ovoce snadno nahradit sušeným.

Chia semínka mají:

  • více omega-3 než losos
  • více antioxidantů než čerstvé borůvky
  • více vlákniny než ovesné vločky
  • více vápníku než mléko
  • více bílkovin, vlákniny a vápníku než lněné semínko
| přečteno: 30372x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: BIOzdravá výživagastronomie

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Máte doma miminko? A už jste ho přihlásili na kurzy plavání pro kojence?

Proč by kojenci a batolata měli plavat? Z prostého důvodu. Protože jim to v mnoha ohledech velmi prospívá. Když si mimin...
 
celý článek | Lea Kubová | 2023.10.25 | přečteno: 928x

Pravčická brána – symbol Českého Švýcarska

Léto přímo vybízí k výletům do přírody, a pokud se zrovna nechystáte k moři, můžete si tak dopřát svěžího vzdu...
 
celý článek | Adela Rychtáriková | 2015.08.09 | přečteno: 30502x

SEDMIKRÁSKA CHUDOBKA ZDOBÍ I POMÁHÁ

Tato půvabná drobná květina roste všude. Možná proto, že je tak rozšířená, vidíme v ní více plevel než užitečnou rostlin...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2020.04.14 | přečteno: 30553x

babysitting - hlídání dětí

Potřebujete se vzdálit od svého dítka na pár hodin nebo na celý den? Babičky nemají čas, aby vnoučka pohlídaly? Zkuste b...
 
celý článek | Aneta Vlkanová | 2014.01.25 | přečteno: 30571x
 

Portál pro ženy