Nepřehlédněte
Auta už dávno nejsou výhradně doménou mužů aneb zajímavosti o elektromobilech
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
CESTA KE KRÁSNÉMU ÚSMĚVU
Krásný úsměv je rozhodně výhrou v profesním i osobním životě. Pokud zrovna nepatříte mezi šťastlivce, kteří se pyšní hollywoodským úsměvem, věřte, že správnou péčí a dodržením několika zásad, si můžete poměrně snadno dopomoci.
ZÁKLADEM JE SPRÁVNÁ TECHNIKA ČIŠTĚNÍ
Zásadním faktorem jsou dobře a správně vyčištěné zuby. Pomůže vám metoda 2x2, tj. dvakrát denně po dobu dvou minut. Nejdůležitější je však správně provedená technika čištění a výběr zubního kartáčku. Zde se rozhodně vyplatí investovat do kvalitních domácích dentálních pomůcek. Zubní kartáček by měl být měkký, neboť tvrdý může uškodit, má negativní vliv na měkké okolní tkáně. Kartáček by měl mít krátkou plochu a měkké, husté štětinky.
Správná je stíravá technika, tj. od krčku směrem k řezacím hranám a kousacím plochám, aby došlo k odstranění nečistot i zubního plaku. Zuby je třeba čistit po každém sladkém jídle. Při čištění nikdy netlačíme. Pozornost je třeba věnovat i dásním, které jsou nejen vidět při úsměvu, ale také ovlivňují citlivost chrupu. Po čištění zubů je vhodné použít na vypláchnutí ústní vodu, která obsahuje látky podporující regeneraci dásní. Tyto látky obsahují však i některé zubní pasty.
NEZAPOMÍNAT NA MEZIZUBNÍ PROSTORY
Zásadní chybou je opomenutí a vynechání čištění mezizubních prostor. Používání mezizubního kartáčku či dentální nitě je důležité při každodenním čištění. Nečistoty ulpívající právě v prostorech mezi zuby se podílí na tvorbě zubního kamene a mohou způsobit řadu problémů.
JAK SI PORADIT S JÍDLEM A NÁPOJI, KTERÉ ŠKODÍ…
Je známo, že káva, červené víno, červená řepa, mrkev, borůvky apod. barví zubní sklovinu. Po konzumaci výše uvedených a veškerých sladkých nápojů si nikdy nečistěte ihned zuby, neboť kyseliny z nich jemně naleptají zubní sklovinu a bezprostředním čištěním by se narušená sklovina poškrábala. Pokud by dokonce došlo k opakování této chyby každý den, vedlo by to k zeslabení zubní skloviny a ke zvýšené citlivosti zubů.
Místo toho je třeba zuby neutralizovat zásaditým jídlem, což kyselost z nápoje neutralizuje, tj. například zvolit banány, brambory, jakoukoliv listovou či kořenovou zeleninu či mandle, které můžete mít během dne i u sebe v tašce.
POZOR NA DOMÁCÍ BĚLENÍ
Mnohdy touha po bělostném úsměvu hraničí s posedlostí a časté či neodborné bělení silně poškozuje zuby. Rovněž i pozor na různé bělící pasty, které mnohdy obsahují abrazivní látky, které obrušují zubní sklovinu a může dojít k vyšší citlivosti zubů.
Věřte, že není bílá jako bílá. Byť se vám zářivě bílá barva chrupu může jevit jako krásná, není to přirozená barva. Zuby by totiž měly mít takový odstín bílé, jakou má vaše oční bělmo.
Poslat článek
Tisk
Štítky: dentální hygiena, krásný úsměv, správné čištění zubů