newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

5 DŮVODŮ, PROČ JSOU PRARODIČE VE VÝCHOVĚ DŮLEŽITÍ

 
5 DŮVODŮ, PROČ JSOU PRARODIČE VE VÝCHOVĚ DŮLEŽITÍ

Mnoho z nás má své dětství spojené s prázdninovými pobyty u babičky a dědečka, kde byl volnější režim než doma u rodičů. Ano, prarodiče jsou většinou trpělivější, více naslouchají a hlavně rozmazlují – platí u nich zkrátka jiná pravidla, protože nemají takovou odpovědnost za výchovu. I my rodiče si rádi odpočineme od svých povinností a svěříme děti na nějaký čas do péče prarodičům. Ti hrají v sociálním i emocionálním vývoji dítěte velkou roli.

 

Zde je pět důvodů proč:

1. Ovlivňují vztahy vašeho dítěte s ostatními
Názor dítěte na to, co představuje zdravý, normální vztah, je utvářen vztahem, který má se svým prarodičem. Prostřednictvím pravidelného kontaktu, podpory a důvěry mohou děti zažít, jak by měl v budoucnu vypadat skutečný a pozitivní vztah.
 
2. Předávají moudrost a životní hodnoty
Prarodiče už mají mnoho cenných životních zkušeností a mohou vašemu dítěti předat hodně rad do života. Děti je často poslouchají raději, než svoje rodiče nebo jiné dospělé. Prarodiče také nabízejí odkaz na rodinnou historii a děti lépe porozumí tomu, kým jsou a odkud pocházejí.
 
3. Poskytují pocit bezpečí
Zvláště v těžkých okamžicích dítěte, při traumatech nebo v dopívání, mohou být prarodiče dítěti velkou oporou. S nimi se jim mnohdy mluví snáze a otevřeněji než se svými rodiči, protože oni už nejsou ti, co vychovávají, ale spíše radí a pomáhají. Mají větší odstup, nejsou tak citově zaujatí a přísní jako rodiče.
 
4. Nabízejí dostupnou a spolehlivou péči
Většina rodičů se shodne na tom, že svěří do péče své dítě raději někomu, koho znají a na koho se mohou spolehnout. Pokud jsou pracovně vytížení či si nemohou dovolit drahé služby, pak mají prarodiče v životě rodiny nezastupitelnou roli.
 
5. Snižují stres v celé domácnosti
Některé studie prokázaly, že emocionálně blízké vztahy mezi prarodičem a vnukem či vnučkou jsou spojeny s menším počtem symptomů deprese pro obě generace. Děti milují společníky pro hru a zábavu, prarodiče si naopak užívají svou roli a dokážou si čas strávený se svými vnoučaty užít více než v mládí se svými vlastními dětmi. Mohou tak napravit to, co jim uteklo a najít další smysl svého života.
 
 
Je jisté, že vazba mezi prarodiči a vnoučaty je přínosná pro obě strany. Vnoučata dodávají prarodičům energii, lásku a možnosti, jak aktivně trávit volný čas. Prarodiče pak pro děti představují únik z každodenní rutiny s rodiči, odpočinek a větší svobodu. Jsou pro ně příležitostí povídat si, vstřebávat životní příběhy a moudré rady.
 
 
2019.02.07 | Tereza Nechvílová | přečteno: 30739x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: prarodiče výchova děti vývoj

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Prostěradla jsou stejně důležitá jako povlečení

Když pořizujete nové lůžkoviny, dost často se vaše pozornost obrátí výhradně na povlečení. Chcete, aby bylo příjemné, pě...
 
celý článek | Admin | 2018.12.22 | přečteno: 30404x

Oznamte svatbu originálně!

Budete se vdávat? Gratulujeme! Už víte, jaké šaty si obléknete? Máte povědomí o místě, kde se bude konat svatební hostin...
 
celý článek | Admin | 2019.05.17 | přečteno: 30416x

Pokleslá kultura aneb kdo ten škvár čte?

  Zdálo by se, že jsme populace kulturně vzdělaných jedinců, kteří touží výhradně po vysoce uměleckých dílec...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2015.03.03 | přečteno: 31109x

Jak začít sportovat a přitom se nezničit IX – nebojte se svalů

Když jsem na základní škole chodila na volejbal, zaznělo v jedné debatě mezi dívkami o různých sportech následuj...
 
celý článek | Eliška Anna Kubičková | 2014.08.03 | přečteno: 30757x
 

Portál pro ženy