newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

5 DŮVODŮ, PROČ JSOU PRARODIČE VE VÝCHOVĚ DŮLEŽITÍ

 
5 DŮVODŮ, PROČ JSOU PRARODIČE VE VÝCHOVĚ DŮLEŽITÍ

Mnoho z nás má své dětství spojené s prázdninovými pobyty u babičky a dědečka, kde byl volnější režim než doma u rodičů. Ano, prarodiče jsou většinou trpělivější, více naslouchají a hlavně rozmazlují – platí u nich zkrátka jiná pravidla, protože nemají takovou odpovědnost za výchovu. I my rodiče si rádi odpočineme od svých povinností a svěříme děti na nějaký čas do péče prarodičům. Ti hrají v sociálním i emocionálním vývoji dítěte velkou roli.

 

Zde je pět důvodů proč:

1. Ovlivňují vztahy vašeho dítěte s ostatními
Názor dítěte na to, co představuje zdravý, normální vztah, je utvářen vztahem, který má se svým prarodičem. Prostřednictvím pravidelného kontaktu, podpory a důvěry mohou děti zažít, jak by měl v budoucnu vypadat skutečný a pozitivní vztah.
 
2. Předávají moudrost a životní hodnoty
Prarodiče už mají mnoho cenných životních zkušeností a mohou vašemu dítěti předat hodně rad do života. Děti je často poslouchají raději, než svoje rodiče nebo jiné dospělé. Prarodiče také nabízejí odkaz na rodinnou historii a děti lépe porozumí tomu, kým jsou a odkud pocházejí.
 
3. Poskytují pocit bezpečí
Zvláště v těžkých okamžicích dítěte, při traumatech nebo v dopívání, mohou být prarodiče dítěti velkou oporou. S nimi se jim mnohdy mluví snáze a otevřeněji než se svými rodiči, protože oni už nejsou ti, co vychovávají, ale spíše radí a pomáhají. Mají větší odstup, nejsou tak citově zaujatí a přísní jako rodiče.
 
4. Nabízejí dostupnou a spolehlivou péči
Většina rodičů se shodne na tom, že svěří do péče své dítě raději někomu, koho znají a na koho se mohou spolehnout. Pokud jsou pracovně vytížení či si nemohou dovolit drahé služby, pak mají prarodiče v životě rodiny nezastupitelnou roli.
 
5. Snižují stres v celé domácnosti
Některé studie prokázaly, že emocionálně blízké vztahy mezi prarodičem a vnukem či vnučkou jsou spojeny s menším počtem symptomů deprese pro obě generace. Děti milují společníky pro hru a zábavu, prarodiče si naopak užívají svou roli a dokážou si čas strávený se svými vnoučaty užít více než v mládí se svými vlastními dětmi. Mohou tak napravit to, co jim uteklo a najít další smysl svého života.
 
 
Je jisté, že vazba mezi prarodiči a vnoučaty je přínosná pro obě strany. Vnoučata dodávají prarodičům energii, lásku a možnosti, jak aktivně trávit volný čas. Prarodiče pak pro děti představují únik z každodenní rutiny s rodiči, odpočinek a větší svobodu. Jsou pro ně příležitostí povídat si, vstřebávat životní příběhy a moudré rady.
 
 
2019.02.07 | Tereza Nechvílová | přečteno: 30315x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: prarodiče výchova děti vývoj

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Buďte štíhlejší, papejte tuky

Chcete zhubnout? Přestaňte jíst tučné výrobky! Kupujte jen nízkotučné potraviny! Odtučněná varianta je úplně nejlepší...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2014.08.28 | přečteno: 30158x

Abeceda bylinkového zdraví na „U“

Abeceda bylinkového zdraví na „U“ se týká bylinek začínajících tímto písmenkem. Budeme si povídat o netradičních bylinká...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2023.03.25 | přečteno: 30259x

Darujte pod stromeček kousek luxusu! Tyto šperky potěší každou ženu

Napadá vás lepší vánoční dárek pro ženu než šperk? Pokud se trefíte do vkusu, odměnou vám bude nádherný úsměv a upřímná ...
 
celý článek | Nina Albertová | 2023.11.28 | přečteno: 402x

A co když už je pozdě?

Události provázející celý minulý rok mne donutily k zamyšlení. Dost často se poslední dobou setkávám i sama u sebe ...
 
celý článek | Meridene | 2015.01.14 | přečteno: 30182x
 

Portál pro ženy