Nepřehlédněte
Jak si zařídit ideální koupelnu a nezapomenout ani na kvalitní textilie
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Červená řepa
V dnešní době seženete řepu syrovou téměř v každém obchodě s potravinami. Já vám dnes ukážu, jak řepu upravuji já ;)
Tip číslo 1: PEČENÁ ŘEPA
Řepu omyjete, osušíte, pevně zabalíte do alobalu, uložíte na plech a šoupnete do trouby na 200°C na hodinku až dvě. Já peču raději dvě a řepy třeba kilo. Aby se mi to pečení vůbec vyplatilo ;). Po upečení nechám vychladit a loupu až před podáváním. Pečená v uzavíratelné nádobě vydrží řepa v lednici i 5 dnů.
Takhle předchystanou řepu přidávám do salátů. Nebo jen krájím na tenčí plátky, rozložím po talíři, přidám trošku rukoly, kozího sýra, soli, pepře, olivového oleje a zlehounka zakápnu citronovou šťávou. A spořádám s čerstvou bagetkou.
Nebo můžete řepu nahrubo nastrouhat, smíchat s nasekanými vlašskými ořechy a přidat zakysanou smetanu, potom jen dosolíte a je to.
Tip číslo 2: POLÉVKA Z ČERVENÉ ŘEPY
Musím se přiznat, že jsem ještě neměla odvahu naservírovat ji rodině a proto ji vařím jen v malém sama sobě ;)
Je potřeba syrová nastrouhaná řepa, cibulka nadrobno, trošku oleje-na kterém cibulku a následně řepu orestujeme. Zalijeme konzervou krájených rajčat a přidáme zeleninový vývar, třeba z kostky. Povaříme, dokud řepa nezměkne. Poté rozmixujeme, dosolíme a dopepříme a na talíři jen zjemníme jogurtem, nebo smetanou.
Řepu (vařenou, nebo pečenou) přidávám i do různých moučníků, kvůli obarvení těsta, a také proto, že je těsto krásně vláčné. A samozřejmě do BORŠČE, ale to už by vydalo na samostatný článek.
A co vy a řepa?
Image courtesy of phasinphoto at FreeDigitalPhotos.net
Poslat článek
Tisk
Štítky: červená řepanakládaná řepařepa recepty