Nepřehlédněte
Radka (34): Nevím si rady se synem, chytil se špatné party
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
5 nej nápojů, které vás v zimě zahřejí
SVAŘÁK
Svařené víno je patrně jeden z prvních nápojů, o němž budete uvažovat, když si dáte v zimě sraz s kamarádkou někde v restauraci. Pokud se totiž nebudou zrovna teploty záhadně pohybovat kolem patnácti stupňů, a to navzdory číslům v kalendáři, skvěle vás zahřeje a navodí i slavnostnější atmosféru blížících se vánoc daleko víc než jen samotná dvojka bílého. Samozřejmě není svařák jako svařák. Někde vám připraví opravdu luxusní nápoj, jinde s vámi budou tak rychle hotoví, že se druhý den nebudete stačit divit, jak strašně vám třeští hlava, přestože jste vypili jen jednu sklenici. To značí, že bylo použito méně kvalitní víno, než si svařák zaslouží. Nejjistější způsob, jak se tomuto nemilému překvapení vyhnout, je udělat si svařák v teple domova. Stačí vytvořit povařením cukru ve vodě lahodný karamel, přidat horkou vodu a koření (celou skořici, pomerančovou kůru, hřebíček atd.). Tuto směs pár minut povaříte, až začne koření hezky vonět a na závěr přidáte ohřáté víno. Máte tak zcela pod kontrolou suroviny použité na přípravu svařáku. Jediné, na co si musíte dát pozor, je množství nápoje, které zkonzumujete. Sladký alkohol je vždy nejzrádnější :)
MEDOVINA
Medovinu máme spojenou především s návštěvou vánočních trhů. Je také vhodným typem na dárek, s nímž si lámete hlavu, přestože řada mužů tvrdí, že se jedná čistě jen o "babské pití". I zde platí, podobně jako u svařeného vína, všeho s mírou, ať dojdete domů po svých. Ovšem pokud vyrazíte v adventním období do centra města, neměli byste ji opomenout. Můžete si vybrat, zda zůstanete u tradiční podoby medoviny, tedy připravované s vodou s následným kvašením, nebo vyzkoušíte její ovocné varianty (tady už by se pánové asi opravdu moc nechytali, ale nenechme se omezovat předsudky). Jedná se sice o poměrně důmyslnou kalorickou bombu, ale pokud nehodláte pořádat medovinové hody celý advent, nemusíte mít obavy z nežádoucích vedlejších účinků, tedy tloustutí.
PUNČ
Punč je vyráběn z ovocných šťáv a také se stává téměř tradicí vánočních trhů. V posledních letech se kořeněné potěšení z vína, rumu a čaje, v němž se koupou různé druhy ovoce, stalo poměrně hojně vyhledávaným artiklem. Když je nejhůř, můžete sáhnout k nealkoholické variantě a otrlejší z vás i k domácí výrobě tohoto voňavého nápoje ohřevem vína s čajem, následným vhozením citrusových plátků a koření (celé skořice a hřebíčku) a závěrečným pádem do sklenice s rumem a ovocem. Co víc si v těchto dnech přát.
GROG
Grog je známá námořnická klasika, která funguje jako první pomoc při záchraně mrznoucího organismu prakticky okamžitě a především zcela spolehlivě. Nemusíte nutně popíjet jen rumovou variantu, zkuste griotku nebo koňak, čistě dle vašeho apetitu.
HORKÁ ČOKOLÁDA
Hustá horká čokoláda s trochou šlehačky na povrchu je snem všech majitelů mlsných jazýčků. Bohužel, v našich zeměpisných šířkách je nutné zapátrat, v které kavárně stojí opravdu za to. Pokud byste si kvůli čokoládovému potěšení chtěli vyrazit do ciziny, směřujte své kroky do Itálie nebo Řecka. A pozor na čokoládovou závislost :)
Image courtesy by Stock Image at FreeDigitalPhotos.net
Poslat článek
Tisk
Štítky: nápoje, relax, zima