Nepřehlédněte
Hydrolyzovaný kolagen je nový elixír mládí
Sukně, které jsou na podzim in. Je čas nakupovat!
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Znáte je všechny? Průvodce exotickým ovocem
Na trhu už dnes najdeme desítky exotických plodů, jejichž tvary a názvy mnohdy ani pořádně neznáme. Exotické ovoce je rozhodně plné vitamínů a minerálů a kromě zpestření zdravého jídelníčku může svým vzhledem také ozdobit váš stůl či posloužit jako chutná dekorace.
Vyznat se v jednotlivých druzích tohoto ovoce ovšem není zas tak úplně snadné, takže jak si vybrat to správné?
Seznamte se
Jackfruit (Chlebovník)
Bývá označován za největší a nejchutnější ovoce na světě, a to díky úctyhodné váze dosahující několika kilogramů. Pochází z Indie a často se využívá jako náhražka masa ve vegetariánské kuchyni. Má velmi silnou slupku s drsnými výběžky a jedlou dužinu nasládlé chuti. Chlebovník lze jíst syrový i tepelně upravený, hodí se do dezertů i slaných jídel. Obsahuje vitamíny C a B a draslík.
Kumquat
Svou velikostí 2 až 4 cm patří toto ovoce mezi nejmenší citrusové plody. Chutí se blíží mandarince a citronu, konzumují se však celé plody, tedy i se slupkou. Nejedlá jsou semena, ta se vyhazují. Jde o pěknou dekoraci, součást salátů nebo vynikající kombinaci s mase,. Plody mají vysoký podíl vlákniny a samozřejmě vysoký obsah vitamínu C.
Rambutan
Rambutan je považován za jeden z nejcennějších druhů ovoce jihovýchodní Asie. Kulaté plody velikosti ořechu mají na povrchu měkké červené ostny. Pod nimi a silnou slupkou se ukrývá rosolovitá sladkokyselá dužina, která chutí připomíná liči. Plody můžete jíst syrové nebo opět coby součást salátů. Hodí se při podpoře hubnutí, jelikož jde o nízkokalorické ovoce – obsahuje 80 % vody.
Cherimoya
Plody této rostliny bývají považovány za ty nejlahodnější na světě. Ovoce má srdcovitý tvar a šupinatou slupku, kterou lze snadno uvolnit od dužiny. Cherimoya obsahuje množství semen, která se nejedí, ale dají se jednoduše vyjmout. Dužina je měkká, šťavnatá a chutí připomíná směsici jahod, ananasu a banánu. Konzumuje se syrová, ale lze ji použít jako součást sladkých jídel, do zmrzlinových dezertů, marmelád a džemů.
Pitahaya
Známá též jako „dračí ovoce“ je plodem kaktusu, který se vyznačuje velkými voňavými květy. Slupka s šupinatými ostny je nejedlá, konzumuje se dužina plná černých malých semínek. Plody mají jemnou nasládlou chuť – i zde jde o něco mezi melounem a kiwi jako u kiwana. Pitahayu můžete vydlabat lžičkou, přidat do dezertů a koktejlů. Obsahuje kombinaci vlákniny, vitamínů a minerálů, které pomáhají se zažíváním.
Karambola
Toto ovoce pochází z jihovýchodní Asie a zaujme neobvyklým hvězdicovitým vzhledem. Chuť připomíná směsici jablka, švestky a citrusů a plod obsahuje velké množství vitamínu C a vlákniny. Karambolu nemusíte loupat, stačí ji zbavit hnědých vnitřních žeber, omýt a nakrájet. Výjimečný a hezký tvar hvězdice skvěle vynikne v salátech.
Nadměrné konzumace plodů by se měli vyhnout lidé, kteří mají potíže s ledvinami, protože obsahují velké množství kyseliny šťavelové.
Kiwano
Takzvaný rohatý meloun nebo divoká okurka pochází z Afriky a pozor – řadíme ho mezi zeleninu! Tuhá slupka s krátkými trny jedná rozhodně není, konzumuje se pouze rosolovitá, sytě zelená dužina, jež chutí připomíná kombinaci melounu a kiwi. Plod můžete rozkrojit a vnitřek jíst přímo lžičkou nebo jej použít do salátů či sladkých i slaných jídel. Kiwano obsahuje množství antioxidantů, vitamíny A a C, draslík a hořčík.
Salak
Zde se pro změnu setkáváme s tzv. „hadím ovocem“ a pochází z palem jihovýchodní Asie. Tyto plody jsou podobné fíkům a slupka červenohnědé barvy připomíná dračí kůži. Dužina je rozdělena do tří dílů a má lehce navinulou, sladkokyselou chuť. Před konzumací je potřeba salak oloupat a zbavit tvrdého semene uvnitř, které též není jedlé. Plody si vychutnáte jak za syrova, tak i jako součást salátů a dezertů.
Teď už směle můžete vyrazit za exotikou ovocných chutí. Víte, co za mnohdy nemalé peníze můžete očekávat. Zpestřit si jídelníček a obohatit možnosti zdravé stravy – není nač čekat!
Poslat článek
Tisk
Štítky: ovoce, exotické ovoce, zdraví, přínosy pro zdraví