Nepřehlédněte
Jak vybrat bundu do chladného počasí i pro plnoštíhlou postavu?
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Základní potraviny středomořské stravy a jejich blahodárné přínosy
Extra panenský olivový olej
Extra panenský olivový oleje je naprostým základem středomořské stravy. Ve vašem jídelníčku by však neměl chybět v žádném případě, neboť obsahuje omega-3 mastné kyseliny a silné antioxidanty, díky kterým chrání tělo před poškozováním volnými radikály, oxidačním stresem a vznikem kardiovaskulárních poruch. Dejte si však pozor, abyste jej nekonzumovaly příliš, neboť také obsahuje mnoho kalorií.
Mořské ryby
Mořské ryby patří mezi nejzdravější zdroj živočišných bílkovin. Jejich pravidelná konzumace však přináší řadu dalších benefitů, a to včetně snížení rizika úmrtí v důsledku srdečního onemocnění, zlepšují zdraví mozku, a podle některých studií dokonce zpomalují proces stárnutí. Pro získání těch nejlepších zdravotních přínosů byste je měly zařadit do svého jídelníčku alespoň dvakrát týdně.
Ovoce a zelenina
Ovoce a zelenina jsou další základní potraviny, které přináší řadu vitamínů, minerálů a důležitých sloučenin, díky kterým prospívají tělu téměř v každém směru. To již dávno věděli lidé ze Středomoří, kteří konzumují tyto plody matky přírody klidně i několikrát denně. Rozhodně se nebojte střídat různé druhy, aby vaše strava byla co nejpestřejší. Pokud jde o zeleninu, ta by neměla chybět na vašem talíři jak během oběda, tak i večeře.
Různé druhy ořechů
Dalším pilířem středomořské stravy jsou ořechy. Měly byste však konzumovat různé odrůdy, neboť každá z nich disponuje jinými benefity. Zvláště přínosné jsou ovšem vlašské ořechy, mandle nebo para ořechy, které jsou vynikajícím zdrojem živočišných tuků a minerálů, podporují zdraví mozku, působí protizánětlivě a již v menším množství vás dokáží bohatě zasytit.
Fazole a jiné luštěniny
Luštěniny, jako například fazole, čočka a cizrna jsou plné bílkovin, vitamínů a dalších prospěšných živin pro zdraví těla. Jejich častější konzumace podporuje zdraví srdce, střev, výrazně snižuje riziko srdečních onemocnění, a také pomáhá oddalovat proces stárnutí. Tyto potraviny jsou navíc skvělým způsobem, jak můžete nahradit červené maso, které lidé ze Středomoří zavrhují.
Semínka a zrna
Rostlinná zrna a semínka jsou stejně jako ořechy skvělým zdrojem důležitých tuků, bílkovin, ale také disponují mnohými antioxidačními vlastnostmi a jinými benefity podporující zdraví těla a mozku. Stejně jako všechny výše uvedené potraviny byste je proto měly zařadit do svého každodenního jídelníčku, a to nejlépe jak během oběda, tak i večeře.
Poslat článek
Tisk
Štítky: středomořská strava, zdravá strava, přínosy středomořské stravy, Středomoří, ovoce, olivy, ryby, ořechy, dieta