newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

V ZIMĚ HROZÍ NEDOSTATEK VITAMÍNU D

 
 

Skupinu látek označovanou jako vitamín D objevil v roce 1922 americký biochemik Elmer McCollum. Vitamín D je důležitý pro udržování správné hladiny fosforu a vápníku v našem těle. Odborníci odhalili jeho výskyt téměř ve všech tkáních v těle a zjistili, že dokáže regulovat velké množství genů.

V poslední době je mu věnována pozornost, protože bylo prokázáno, že dostatečné množství vitamínu D v těle pomáhá předcházet osteoporóze, některým závažným onemocněním jako například cukrovce, rakovině, mrtvici, vysokému krevnímu tlaku, Alzheimerově chorobě nebo může zpomalit proces stárnutí.

Nedostatek vitamínu D ohrožuje nejvíce děti, u kterých způsobuje vážnou poruchu tvorby kostí, známou jako křivici či rachitidu. V minulosti byla označována jako nemoc z chudoby způsobená nedostatečným příjmem důležitých živin. Byly zavedeny masové programy ve školách, kdy děti dostávaly rybí tuk. Nemoc se projevuje zahnutými nohami, křivou páteří, opuchlými zápěstími nebo častými zlomeninami.

Projevy nedostatku vitamínu D

  • deformace kostí
  • krátkozrakost
  • vypadávání a hnisání zubů
  • oslabení imunity
  • svalová slabost
  • časté zlomeniny
  • podrážděnost, pesimismus, špatná nálada

Vitamín D v potravinách

Kromě sluníčka jsou dobrým zdrojem vitamínu D tučné ryby, především losos, tuňák, pstruh, makrela nebo úhoř. Jedna porce lososa (150 – 200 g) by měla pokrýt denní doporučenou dávku vitamínu D. V našich podmínkách jsou snadnější, levnější a stejně účinnou variantou konzervy – sardinky, šproty či sledě.

V potravě jej dále najdeme v hovězích játrech, sýrech, houbách, vejcích a mléce. Pokud nejste milovníkem těchto potravin, pak lze vitamín D užívat také v tabletkách.

Rozhodnete-li se užívat doplňky stravy z lékárny, dbejte na správné dávkování, neboť i u tohoto vitamínu hrozí riziko při jeho nadměrném užívání. Může docházet k tzv. hyperkalcémii, což je nadměrné množství vápníku v krvi. Trvá-li dlouhodobě, dochází k usazování vápníku v měkkých tkáních a mohou se objevit ledvinové kameny.

 

| přečteno: 30191x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: vitamín D, zdraví, slunce, ryby, rybí tuk

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Proč babičky nehlídají??

  V jednom kuse poslouchám vzlyky a stěžování svých kamarádek. Jak jim babičky slibovaly pomoc, hlídání...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.04.05 | přečteno: 30197x

Společenské šaty pro každou příležitost

S blížícím se létem asi každá z nás ladí svůj šatník do lehkých a vzdušných modelů, z nichž vlastně nejpraktičtější a...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.05.29 | přečteno: 30263x

Online kurz:Tajemství krémů vyzrazeno!

Právem bychom krém mohly nazvat přítelem. Je s námi ráno i večer. Pokud na něj nezapomeneme, je s námi po c...
 
celý článek | Jana Burešová | 2017.06.11 | přečteno: 30100x

Precizní hodinky Daniel Klein pro každou příležitost

Hodinky jsou nejen ukazatelem času, jsou také skvělým módním doplňkem. Provází nás už dlouhá staletí a stále jsou populá...
 
celý článek | Lea Kubová | 2023.05.09 | přečteno: 30243x
 

Portál pro ženy