newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

ŠPANĚLSKÝ FLAN

 
 

Bohužel netuším, nakolik bude dezert podobný originálu, já jsem ochutnala flan  pouze od českých kuchařek (ale podle receptu rodilých Španělek :-) )
Příprava je snadná, jen časově náročná, flan se nejdříve peče a potom ještě dlouho chladí.

Co bude potřeba?

  •   cukr a trošku vody (na karamel)
  •   5 až 6 vajec (podle velikosti)
  •   plechovku kondenzovaného mléka (já jsem použila slazené, pokud použijete neslazené, bude ještě potřeba asi 5 vrchovatých polévkových lžic cukru)
  •   stejné množství mléka
  •   a vanilkový lusk, nebo extrakt

A potom už jen odvahu!!

Začneme tím, že si připravíme karamel: na pánvi rozpustíme cukr, přilijeme kapku vody a necháme povařit. Až se vyvaří voda, začne karamel pěnit a máme hotovo.

Teď nastane nejulepenější fáze přípravy. Karamelem vymažeme nádobu vhodnou k zapékání (já jsem použila několik menších, protože vhodnou velkou nemám). Tenkou vrstvou boky a zbytek karamelu jsem rozdělila na dno formiček, tam je žádoucí, aby bylo karamelu víc.

A jdeme na samotnou hmotu na flan:

Nejdříve rozšleháme celá vejce, přidáme kondenzované mléko, v prázdné plechovce poté odměříme obyčejné mléko a přidáme lžičku až dvě extraktu, nebo semínka z celého lusku  a vše důkladně ušleháme.

A doporučuji přes sítko nalít do připravených misek. Misky vložíme do hlubšího pekáče a ten naplníme vodou minimálně do poloviny výšky zapékacích misek. Vložíme do trouby a pečeme asi hodinu na 150°C (horkovzduch, v elektrické 180-200°C-voda by neměla vařit). Flan je hotový, když je i na dotek tuhý (nebo do něj ďobněte špičkou nože, když zůstane čistý je hotovo).

Vylovíme misky z pekáče a necháme pomalu úplně vychladnout, teprve potom můžeme dát na několik hodin do lednice.

Servírování:

Uvolníme opatrně flan od stran zapékací misky, přikryjeme talířkem a rychle překlopíme.

Tadá :-)

 

 

| přečteno: 30864x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: flan, španělský dezert, karamelový flan

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Liposukce už nemusí být nepříjemná a bolestivá

Trápí vás nevzhledné tukové polštářky na různých partiích vašeho těla? Úporně cvičíte, vyzkoušela jste snad už všechn...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.11.25 | přečteno: 30538x

Vybíráme ideální osvětlení do kuchyně

Osvětlení je jedním z nejdůležitějších prvků domácnosti. Platí to u všech místností, obzvlášť pak v kuchyni...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.02.05 | přečteno: 30612x

Jsem Stepfordská panička?

Napsaný článek o pravidelném stravování a krátký rozhovor s kolegou v práci mě inspiroval k tomuto článku. Díky tomu ...
 
celý článek | Meridene | 2014.08.27 | přečteno: 30578x

Grilovaný losos – vynikající zdravá dobrota z elektrického grilu Muurikka Smoker

Losos je považován za lahůdku a bezpochyby právem. Jedla jsem ho již v mnoha úpravách, ale až ta poslední mne skutečn...
 
celý článek | Lea Kubová | 2014.12.03 | přečteno: 30916x
 

Portál pro ženy