reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Manželství - nutnost či přežitek?

 
celý článek | Zuzana Ditzelová | přečteno: 30158x 2014.03.21

Jak poznat nevěru ve vztahu

 
celý článek | Jana Brandtlová | přečteno: 30300x 2022.08.14

Když barvy léčí

 
celý článek | Jana Brandtlová | přečteno: 30182x 2020.10.13

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

ŠPANĚLSKÝ FLAN

 
 

Bohužel netuším, nakolik bude dezert podobný originálu, já jsem ochutnala flan  pouze od českých kuchařek (ale podle receptu rodilých Španělek :-) )
Příprava je snadná, jen časově náročná, flan se nejdříve peče a potom ještě dlouho chladí.

Co bude potřeba?

  •   cukr a trošku vody (na karamel)
  •   5 až 6 vajec (podle velikosti)
  •   plechovku kondenzovaného mléka (já jsem použila slazené, pokud použijete neslazené, bude ještě potřeba asi 5 vrchovatých polévkových lžic cukru)
  •   stejné množství mléka
  •   a vanilkový lusk, nebo extrakt

A potom už jen odvahu!!

Začneme tím, že si připravíme karamel: na pánvi rozpustíme cukr, přilijeme kapku vody a necháme povařit. Až se vyvaří voda, začne karamel pěnit a máme hotovo.

Teď nastane nejulepenější fáze přípravy. Karamelem vymažeme nádobu vhodnou k zapékání (já jsem použila několik menších, protože vhodnou velkou nemám). Tenkou vrstvou boky a zbytek karamelu jsem rozdělila na dno formiček, tam je žádoucí, aby bylo karamelu víc.

A jdeme na samotnou hmotu na flan:

Nejdříve rozšleháme celá vejce, přidáme kondenzované mléko, v prázdné plechovce poté odměříme obyčejné mléko a přidáme lžičku až dvě extraktu, nebo semínka z celého lusku  a vše důkladně ušleháme.

A doporučuji přes sítko nalít do připravených misek. Misky vložíme do hlubšího pekáče a ten naplníme vodou minimálně do poloviny výšky zapékacích misek. Vložíme do trouby a pečeme asi hodinu na 150°C (horkovzduch, v elektrické 180-200°C-voda by neměla vařit). Flan je hotový, když je i na dotek tuhý (nebo do něj ďobněte špičkou nože, když zůstane čistý je hotovo).

Vylovíme misky z pekáče a necháme pomalu úplně vychladnout, teprve potom můžeme dát na několik hodin do lednice.

Servírování:

Uvolníme opatrně flan od stran zapékací misky, přikryjeme talířkem a rychle překlopíme.

Tadá :-)

 

 

| přečteno: 30318x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: flan, španělský dezert, karamelový flan

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Dubaj – trochu jiná dovolená

  Nevíte, kam na dovolenou? Návštěva emirátu Dubaj může být zajímavý nápad. ...
 
celý článek | Admin | 2015.11.09 | přečteno: 30223x

Snídaně je základ dne. Nebo to jde i bez ní?

Pravděpodobně nám všem už od dětství bylo s dobrým úmyslem vtloukáno do hlavy, že snídaně je nejdůležitější jídlo dne, k...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.12.18 | přečteno: 30185x

Vtipné dárky pro všechny příležitosti

Darovat opravdu vtipný dárek je někdy oříšek. V následujícím článku vám představíme několik vtipné a originální ...
 
celý článek | Nikol Mohoritová | 2014.01.22 | přečteno: 30159x

Tajemství jedné knihovny

Soutěž již byla ukončena. Děkujeme za účast a gratulujeme výhercům! ...
 
celý článek | Eva Štíbrová | 2017.06.13 | přečteno: 30249x
 

Portál pro ženy