Nepřehlédněte
Ryzce: kuchařka i fotoatlas prvotřídní kvality
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
ŠPANĚLSKÝ FLAN
Bohužel netuším, nakolik bude dezert podobný originálu, já jsem ochutnala flan pouze od českých kuchařek (ale podle receptu rodilých Španělek :-) )
Příprava je snadná, jen časově náročná, flan se nejdříve peče a potom ještě dlouho chladí.
Co bude potřeba?
- cukr a trošku vody (na karamel)
- 5 až 6 vajec (podle velikosti)
- plechovku kondenzovaného mléka (já jsem použila slazené, pokud použijete neslazené, bude ještě potřeba asi 5 vrchovatých polévkových lžic cukru)
- stejné množství mléka
- a vanilkový lusk, nebo extrakt
A potom už jen odvahu!!
Začneme tím, že si připravíme karamel: na pánvi rozpustíme cukr, přilijeme kapku vody a necháme povařit. Až se vyvaří voda, začne karamel pěnit a máme hotovo.
Teď nastane nejulepenější fáze přípravy. Karamelem vymažeme nádobu vhodnou k zapékání (já jsem použila několik menších, protože vhodnou velkou nemám). Tenkou vrstvou boky a zbytek karamelu jsem rozdělila na dno formiček, tam je žádoucí, aby bylo karamelu víc.
A jdeme na samotnou hmotu na flan:
Nejdříve rozšleháme celá vejce, přidáme kondenzované mléko, v prázdné plechovce poté odměříme obyčejné mléko a přidáme lžičku až dvě extraktu, nebo semínka z celého lusku a vše důkladně ušleháme.
A doporučuji přes sítko nalít do připravených misek. Misky vložíme do hlubšího pekáče a ten naplníme vodou minimálně do poloviny výšky zapékacích misek. Vložíme do trouby a pečeme asi hodinu na 150°C (horkovzduch, v elektrické 180-200°C-voda by neměla vařit). Flan je hotový, když je i na dotek tuhý (nebo do něj ďobněte špičkou nože, když zůstane čistý je hotovo).
Vylovíme misky z pekáče a necháme pomalu úplně vychladnout, teprve potom můžeme dát na několik hodin do lednice.
Servírování:
Uvolníme opatrně flan od stran zapékací misky, přikryjeme talířkem a rychle překlopíme.
Tadá :-)
Poslat článek
Tisk
Štítky: flan, španělský dezert, karamelový flan