newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Seriál o grilování: 3. díl – Grily na dřevěné uhlí jsou nesmrtelnou klasikou

 
 

Uhlíky rozpálené do ruda, stoupající kouř se svou typickou štiplavou vůní a sálající teplo slibující dobře propečený steak, to vše má nezaměnitelnou atmosféru, kterou umí poskytnout jen gril na dřevěné uhlí. Přestože jsou v dnešní době oblíbené i moderní a komfortní grily na plyn a elektřinu, tato klasika je prostě nesmrtelná. Ale i když se takto griluje už po bezpočet generací, i tady jde moderní doba a s ní spojený vývoj kupředu. Dnešní kotlové grily na dřevěné uhlí jsou vybaveny různým příslušenstvím, které usnadní přípravu jakýchkoliv pokrmů.

Mistrovská disciplína grilování

Příprava jídla je u tohoto typu grilů o něco složitější, to je třeba říci. Přece jen je nutné vydržet delší dobu, než je gril dostatečně rozehřátý. Musíte zkrátka počkat na tu správnou chvíli, kdy vložit nad oheň pořádný steak, a to už chce trochu tréninku. A také je složitější regulovat oheň a tedy teplotu přípravy. Jakmile ale toto zvládnete, stane se z vás skutečný mistr této disciplíny.

Stejně jako u plynových grilů, i grily na dřevěné uhlí jsou k dostání v různých velikostech podle náročnosti uživatele. Zmiňme opět grily Weber, které patří k tomu nejlepšímu na tomto poli. V nabídce mají malé cestovní modely, jednoduché grily pro občasné použití doma na zahradě či třeba na chatě i větší grily doplněné bohatým příslušenstvím, se kterými můžete pořádat grilovací party klidně každý víkend.

Výhody a nevýhody grilů na dřevěné uhlí

Nejčastějším argumentem odpůrců grilování je nezdravost takto připravených pochoutek, která se především týká právě klasických grilů na dřevěné uhlí. Ano, určité riziko vzniku a následné konzumace škodlivých látek, které vznikají při odkapávání tuku na žhavé uhlíky, tu je. Ale dá se zmírnit, tomu se ostatně budeme věnovat v jednom z dalších dílů našeho seriálu. Jsou tu však také přednosti, které jiný typ grilů neumí poskytnout. Jaké?

Výhody

  • Nezaměnitelná specifická vůně a chuť pokrmů
  • Stylová atmosféra, to „pravé grilování“
  • Nízká pořizovací cena v porovnání s dalšími typy grilů

Nevýhody

  • Složitější příprava – je potřeba delší doba na rozpálení grilu, horší regulace žáru
  • Možný vznik zdraví škodlivých látek při odkapávání tuku do ohně
  • Při hoření vzniká kouř
  • Náročnější čištění grilu

 

Grilování s grilem na dřevěné uhlí není nejsnadnější, ale s trochou cviku to ani není zas až taková věda. Výsledkem je jedinečná atmosféra a chuťově vynikající pokrmy všech druhů. Klasika je prostě klasika. Pokud s tímto heslem souhlasíte, máte nejspíše vybráno, že?

 

Čtěte také předchozí díl seriálu: Proč jsou plynové grily tak oblíbené?

| přečteno: 30479x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: seriál, grilování, grily na dřevěné uhlí, jak vybrat gril

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jak začít sportovat a přitom se nezničit VII – tempo běhu (2. část)

V minulém článku jsem slíbila příklady konkrétních tréninků tempového běhu. Pokud jde o typy tempových běhů, můž...
 
celý článek | Eliška Anna Kubičková | 2014.06.29 | přečteno: 30887x

Venušiny kuličky: erotická hračka, která má i zdravotní benefity

Posilněte pánevní dno a dosáhněte intenzivních orgasmů. Po porodu se mnohým ženám stává, že ztrácí kontrolu nad močovým ...
 
celý článek | Nina Albertová | 2021.06.20 | přečteno: 30635x

Věci, které se ve školách neučí

Možná vám to přijde jako poněkud staromódní téma. Všem je nám jasné, že na některé životní situace školní osnovy neexist...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2020.11.07 | přečteno: 30536x

Ovocem za lepší imunitou: Jaké exotické druhy si v zimě dopřát?

Naše imunita stojí v zimě před náročným úkolem – ochránit organismus před virovými infekcemi, které se v tomto období vy...
 
celý článek | Lea Kubová | 2023.12.03 | přečteno: 785x
 

Portál pro ženy