newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Seriál o grilování: 3. díl – Grily na dřevěné uhlí jsou nesmrtelnou klasikou

 
 

Uhlíky rozpálené do ruda, stoupající kouř se svou typickou štiplavou vůní a sálající teplo slibující dobře propečený steak, to vše má nezaměnitelnou atmosféru, kterou umí poskytnout jen gril na dřevěné uhlí. Přestože jsou v dnešní době oblíbené i moderní a komfortní grily na plyn a elektřinu, tato klasika je prostě nesmrtelná. Ale i když se takto griluje už po bezpočet generací, i tady jde moderní doba a s ní spojený vývoj kupředu. Dnešní kotlové grily na dřevěné uhlí jsou vybaveny různým příslušenstvím, které usnadní přípravu jakýchkoliv pokrmů.

Mistrovská disciplína grilování

Příprava jídla je u tohoto typu grilů o něco složitější, to je třeba říci. Přece jen je nutné vydržet delší dobu, než je gril dostatečně rozehřátý. Musíte zkrátka počkat na tu správnou chvíli, kdy vložit nad oheň pořádný steak, a to už chce trochu tréninku. A také je složitější regulovat oheň a tedy teplotu přípravy. Jakmile ale toto zvládnete, stane se z vás skutečný mistr této disciplíny.

Stejně jako u plynových grilů, i grily na dřevěné uhlí jsou k dostání v různých velikostech podle náročnosti uživatele. Zmiňme opět grily Weber, které patří k tomu nejlepšímu na tomto poli. V nabídce mají malé cestovní modely, jednoduché grily pro občasné použití doma na zahradě či třeba na chatě i větší grily doplněné bohatým příslušenstvím, se kterými můžete pořádat grilovací party klidně každý víkend.

Výhody a nevýhody grilů na dřevěné uhlí

Nejčastějším argumentem odpůrců grilování je nezdravost takto připravených pochoutek, která se především týká právě klasických grilů na dřevěné uhlí. Ano, určité riziko vzniku a následné konzumace škodlivých látek, které vznikají při odkapávání tuku na žhavé uhlíky, tu je. Ale dá se zmírnit, tomu se ostatně budeme věnovat v jednom z dalších dílů našeho seriálu. Jsou tu však také přednosti, které jiný typ grilů neumí poskytnout. Jaké?

Výhody

  • Nezaměnitelná specifická vůně a chuť pokrmů
  • Stylová atmosféra, to „pravé grilování“
  • Nízká pořizovací cena v porovnání s dalšími typy grilů

Nevýhody

  • Složitější příprava – je potřeba delší doba na rozpálení grilu, horší regulace žáru
  • Možný vznik zdraví škodlivých látek při odkapávání tuku do ohně
  • Při hoření vzniká kouř
  • Náročnější čištění grilu

 

Grilování s grilem na dřevěné uhlí není nejsnadnější, ale s trochou cviku to ani není zas až taková věda. Výsledkem je jedinečná atmosféra a chuťově vynikající pokrmy všech druhů. Klasika je prostě klasika. Pokud s tímto heslem souhlasíte, máte nejspíše vybráno, že?

 

Čtěte také předchozí díl seriálu: Proč jsou plynové grily tak oblíbené?

| přečteno: 30099x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: seriál, grilování, grily na dřevěné uhlí, jak vybrat gril

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Zdravé sebevědomí

Ukažte mi na ženu, která by nechtěla být hezké, oblíbená, úspěšná, sexy, neodolatelná. Ikonou krásy, za níž by se muž...
 
celý článek | Darina Adámková | 2013.06.28 | přečteno: 30117x

Soutěž o plyšového medvěda XXL, kterého si děti zamilují

Soutěž už skončila. Děkujeme za účast a gratulujeme výherci Pavlovi T.! ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2023.05.22 | přečteno: 30504x

Jednoduchý recept na lahodné risotto se sektem Rotkäppchen

  Jelikož do originál italského risotta patří i víno, inspirovali jsme se a připravili jsme pro vás risotto s Ro...
 
celý článek | Lea Kubová | 2020.11.12 | přečteno: 30099x

Bylinky v kuchyni

Máme tu červen, dobrý měsíc po "zmrzlých mužích" - naše zahrádky už se pyšní množstvím barevných květů a by...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.05.31 | přečteno: 30183x
 

Portál pro ženy