Nepřehlédněte
Dbáte dostatečně na své zdraví? Pokud ano, rozhodně nezapomínejte na vitamíny D3+K2
Zdravé tuky by neměly chybět ve vašem jídelníčku. Nabízí řadu přínosů, včetně snazšího hubnutí
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
S příchodem jara začíná první sběr bylinek. Po kterých se porozhlédnout?
Kopřiva dvoudomá
Pro spoustu lidí zbytečný plevel, který však překvapí svými blahodárnými účinky. Nejvyhledávanější je kopřiva pro jarní detox, kdy se konzumuje formou čaje. Ten se připraví výluhem čerstvě utržených listů. Během Velikonoc se kopřiva dvoudomá přimíchává do nádivek nebo se z ní připravuje chutný špenát. Bylinka svými detoxikačními schopnostmi pomáhá při vodnatosti, čímž zmírňuje i otoky. Stejně tak je kopřiva skvělým pomocníkem během urologických problémů nebo potížích s ekzémem a akné.
Sedmikráska chudobka
S prvními rostlinkami sedmikrásky chudobky se můžeme setkat již v únoru. Nachází se především na zahradách či loukách, kdy je vyhledávanou částí právě její květ. Pro podpoření detoxikace organismu je doporučované každý den sníst 10 očištěných hlaviček. Významnou pomocnicí je sedmikráska u jedinců, které sužují problémy s kašlem či zánět průdušek. Sedmikrásková čajová směs je vhodná i v boji proti nachlazení nebo při poruchách trávení. Tento přírodní antioxidant zkuste přimíchat i jako ozdobu do salátů nebo na chléb s pažitkovou pomazánkou.
Pažitka pobřežní
Jednou z prvních bylin, která na jaře začíná růst, je pažitka pobřežní neboli šnytlík. Rostlina obsahuje velké množství vitaminů, především C a B, minerálních látek, jako je vápník či železo, a vlákniny. Jelikož se jedná o příbuznou česneku, tak i pažitka obsahuje alicin, tedy antibakteriální látku, která podporuje lidskou imunitu. Mimo jiné podporuje šnytlík i chuť k jídlu a pomáhá snižovat vysoký krevní tlak či cholesterol. Nejčastěji se pažitka používá pro ochucení tvarohových pomazánek nebo jako posypka na chléb. Vhodná je i jako přísada do polévek či salátů.
Medvědí česnek
Ve srovnání s paličkovým česnekem je ten medvědí chuťově jemnější, avšak stejně účinný. Listy obsahují vysoké množství vitaminu C a hořčin. Ty pozitivně působí na revmatické bolesti, průjmy nebo bolesti břicha spojené s nadýmáním. Medvědí česnek je účinným rostlinným antioxidantem, který pomáhá posilovat imunitu. V kuchyni se může medvědí česnek zužitkovat jako pesto, jako součást pomazánek a stejně tak lze pár lístků vhodit pro posílení imunity i do smoothie.
Mezi další vyhledávané bylinky, které začínají rašit na jaře, patří i podběl lékařský, prvosenka jarní, plicník lékařský. Vždy si však pečlivě nastudujte vzhled bylinky, aby během sbíraní nedošlo k záměně s jedovatými rostlinkami.
Poslat článek
Tisk
Štítky: jaro, bylinky, sběr bylinek, kopřiva, pažitka, sedmikráska, medvědí česnek, jarní bylinky