newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Ryzce: kuchařka i fotoatlas prvotřídní kvality

 
 

Dobré, masité houby, lze v receptech, které tu jsou uvedeny snadno nahradit třeba hlívou ústřičnou nebo jinými houbami (ať hřiby, nebo žampiony z obchodu nebo nyní václavkami), ovšem až najdete někdy pod stromem mléko ronící houbu, možná si vzpomenete na ryzce.

Mnoho druhů je jich jedlých a velmi chutných. Ba dokonce jsou to podle autorů výtečné houby. Ačkoliv byly známy spíše jako houby vhodné k nakládání, jsou neprávem opomíjeny v teplé kuchyni. Kuchařská část, kterou tvoří poslední třetinu knihy, je natolik fascinující, že snad autoři prominou, ale já si jejich skvostnou publikaci dávám do knihovny ke KUCHAŘKÁM.

Je to barevný a krásný receptář prvotřídní kvality. A poradí třeba i to, kam s množstvím hub, když nemáte k dispozici žádné pořádné zavařovací propriety a máte třeba jen sklenici a lahev kvasného octa.  Napadlo by vás, že nadúrodu hub můžete z chalupy domů dovézt zalitou v octě a doma pak jen opláchnout a zpracovat, jak jste zvyklí?

Už jen proto, že naložit podušené houby do láku jako utopence nebo je smíchat se zavináči a poté po uležení si pochutnávat, to jsou nápady hodné ŘÁDY ZLATÉ VAŘEČKY.

Atlasová část je velmi poučná, stručná a jasná

Kniha je doplněna o spoustu barevných a krásných fotografií, kdy si dovolím tvrdit, že i díky mistrnému popisu hub (včetně rizik záměn) se při sběru snad ani splést nemůžete. Navíc když zůstaneme jen u těch nejznámějších a nejběžnějších druhů ryzců, rozšíří se tak sběrná sezóna hub od května až do října.  Ryzce rostou do zámrazu.

Jsou nejen chutné, ale i léčivé

Autoři obohatili knihu o pojednání o léčivých účincích ryzců. Známé jsou léčivé účinky hlívy ústřičné nebo jidášova ucha, ale o ryzcích nikdo nikdy neslyšel. Je to chyba! Mají široké spektrum léčivých bioaktivních látek, od působení proti rakovině, pro podporu imunitního systému, až po jednoduché antivirové nebo antibiotické účinky.  I když se třeba nestanete jejich sběrači a nenajdou cestu na vaši pánvičku, zaslouží si obdiv. Co všechno do nich příroda uměla zakouzlit a jak komplexní léčivo se v nich ve skutečnosti skrývá?

Skvělé obrázky ukazují i barvu mléka, takže si při sběru nemůžete splést. Případné záměny jsou popsány, ale většinou jsou dobře rozeznatelné.

Kniha by si možná zasloužila větší formát, protože je zpracovaná jako výborná encyklopedie a dokážu si ji představit ve velkém provedení.  Přesto je na ní v každé případě opravdu radost pohledět a potěší nejen houbaře a příznivce přírody, ale právě i kuchařky a zapálené milovníky nových jídel.

Najdete tu nejen omáčky, zapékaná jídla, ale i skvostné metody nakládání a to nejen do skleniček. Uchvátily mě recepty na ryzce na způsob pečenáčů, zavináčů nebo utopenců. Množství rychlých chuťovek třeba k pivu nebo studených pomazánek. 

A není-li po ruce ryzec, pak hlívu na stůl a Ryzce v lese, v kuchyni a s léčivými účinky, do ruky!

 

 

 

 

O autorech:

Jiří Kovač: (nar. 1950, Trutnov) Od roku 1978 je členem České společnosti pro mykologii a houby jsou jeho celoživotní vášní. Je vynikající znalec hub se širokým rozhledem, přičemž se dobře orientuje i v mnoha obtížných a málo prostudovaných rodech hub. Známý je především svou dlouholetou fotografickou činností.  Svými snímky přispěl do mnoha českých mykologických publikací.

JUDr. Aleš Vít: (nar. 1953, Velké Hamry) Od roku 1969 žije v Praze a je členem České mykologické společnosti, kde se dlouhodobě věnuje problematice jedlých hub a jejich využití v kuchyni. Přispívá do časopisů a na houbařské weby, autorsky i fotograficky se podílel na několika houbařských a kuchařských knihách.

RNDr. Radomír Socha, Dr.Sc.: (nar. 1946, Krnov) Vystudoval obor fyziologie živočichů na přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně.  Do konce roku 2013 pracoval jako vedoucí vědecký pracovník v Biologickém centru Akademie věd v Českých Budějovicích, publikoval ve svém oboru přes 150 prací, za které byl také oceněn presidiem AV ČR. Celý život se aktivně zajímá o houby, je členem České mykologické společnosti a autorem mnoha knih nejen o houbách, ale i o přírodě, publikoval také v řadě českých časopisů.

Jiří  Hák: (nar. 1945, Jaroměř) aktivní mykolog, který se specializuje především na rod pavučinců, později i holubinek a ryzců. Dost času věnoval kulinárnímu vyžití hub, především pak konzervaci. V soutěžích o nejlepší houby ve sladkokyselém nálevu získal třikrát republikový mistrovský titul. Je spoluautorem knihy Holubinky (Academica, 2011) a z jeho iniciativy díky spolupráci s RNDr. Sochou vznikla tato kniha.

Vydalo nakladatelství Eminent, 2015, www.eminent.cz

| přečteno: 30491x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: houby, houbařství, kniha, ryzce, receptář, kuchařka

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Zhubnout se dá i bez diety. Chce to ale striktně dodržovat pravidla

Pravidla, jak zhubnout bez diety, musí být v souladu s vaší povahou i životním stylem. Není nutné zkoušet dokola hladově...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.10.24 | přečteno: 30462x

Poznejte kouzlo aromatických olejů pro blaho těla i duše

Znáte to samy. Jakmile ucítíte například vůni skořice, připomene vám to zimu, svařené víno a Vánoce. Vůně rozkvetlých li...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.01.19 | přečteno: 30412x

TIPY NA VÁNOČNÍ DÁRKY PRO NĚJ

Stále nevíte, co nadělit k Vánocům mužské části rodiny a přátel? Připravili jsme pro vás pár skvělých tipů na dárky, kte...
 
celý článek | Lea Kubová | 2019.12.11 | přečteno: 30722x

Co dělat o víkendu s rodinou?

Přemýšlíte, kam se vydáte o víkendu s rodinou? Mládež i starší děti jsou dnes velmi náročné, proto musíte vybírat takovo...
 
celý článek | Admin | 2019.04.24 | přečteno: 30423x
 

Portál pro ženy