newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Poznejte kouzlo aromatických olejů pro blaho těla i duše

 
Poznejte kouzlo aromatických olejů pro blaho těla i duše

Znáte to samy. Jakmile ucítíte například vůni skořice, připomene vám to zimu, svařené víno a Vánoce. Vůně rozkvetlých lip vás hravě přenese do dětství a na konec školního roku. A další a další vůně, které si spojujete především s tím lepším v životě.

 

Aroma některých voňavých bylinek a rostlin působí nejen na blaho našeho těla, ale i psychiky. Vůně zkrátka dokážou s naším organismem skutečné zázraky.

Éterické oleje

Forma éterických olejů vyrobených z účinných rostlin se používá hlavně proto, že náš organismus je v této podobě přijímá nejlépe. Přes dýchací cesty nebo kůži proniknou do těla, kde působí na látkovou výměnu a psychiku. Kromě toho dokážou podpořit samoozdravné procesy v organismu. Skvěle éterické oleje působí v koupelových pěnách, formou inhalace nebo při použití v aromalampách.

Co který olej umí?

Především byste měly vybírat čistě přírodní olej a dbát na jeho kvalitu. Oleje skladujte v chladu a temnu a načatý olej spotřebujte nejdéle do 1 roku.

Vybrali jsme 6 olejů, které by měly tvořit základ vaší aromaterapeutické lékárničky.

                                                                

Zklidňují a harmonizují duši

Mandarinky a levandule

Mandarinky dokážou uklidnit rozrušené děti. Jejich sladká vůně pomůže dětem například vyrovnat se se stresem ve škole, s úzkostnými stavy nebo nervozitou. Dají se použít vždy, když je dítě neklidné a neposedné. Pro tento účel se doporučuje dát několik kapek oleje do aromalampy.

Levandule vám pomůže při vyčerpání, které způsobí úporné nachlazení nebo chřipka. Její vůně ovšem působí blahodárně na psychiku i tehdy, když prožíváte období plné stresu, harmonizuje vaši náladu i spánek a jeho kvalitu. Skvělá je levandulová koupel večer před spaním.

Pomohou při všech příznacích nachlazení

Eukalyptus a tymián

Eukalyptus zaručeně pomůže ve chvíli, kdy vám teče z nosu a hlavu máte jak balón. Tento olej má totiž tišící účinek při nachlazení, chřipkových infekcích, virózách a kašli. Účinné látky skvěle rozpustí hlen a proniknou přímo do dýchacích cest, ideálně při inhalaci.

Stačí 3 až 5 kapek eukalyptového oleje, které přelijete litrem horké vody a budete inhalovat 2 x denně zhruba 5 až 10 minut.

Tymián je skvělou pomůckou při bolesti kloubů, které nás často trápí spolu s nachlazením. Tymián dokáže uvolnit křečovité sevření, které způsobuje bolest, ale zmírňuje i jiné bolesti pohybového aparátu. Nejlépe ho využijete tak, že smícháte 1 kapku tymiánového leje, 1 kapku manukového oleje a trochu čistého přírodního oleje z lékárny. Touto směsí si pak masírujte klouby, ruce i nohy, unaveným končetinám dopřejete úlevu a uvolnění.

                                                                

Péče o krevní oběh i o pleť

Rozmarýn a heřmánek

Rozmarýn je bylinka, která svou silně aromatickou vůní jedinečným způsobem povzbuzuje krevní oběh. Po použití rozmarýnu okamžitě pocítíte příval energie! Použít ho lze dvěma způsoby. Buď dáte 5 kapek oleje do aromalampy nebo budete přičichávat čas od času přímo k lahvičce s rozmarýnovou esencí po dobu 1 minuty.

Heřmánek je velmi všestranná rostlinka. Je to skvělé antiseptikum, které vám uleví od popálenin (běžných i od sluníčka) a dokáže divy v péči o pleť. Je vhodný pro pleť citlivou, suchou, ale i pro pleť s akné a zánětlivými stavy.

Nejlépe ho využijete, když přidáte 3-5 kapek do vody v aromalampě nebo do difuzéru. Můžete ho také inhalovat přímo. V této formě působí nejen na pleť, ale i celkovou harmonizaci psychiky.

Možnosti aromaterapie jsou téměř nekonečné, a jakmile je jednou vyzkoušíte, už nebudete chtít nic jiného!

 

2021.01.19 | Jana Brandtlová | přečteno: 30065x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: oleje aromaterapie vůně psychika esenciální oleje koupel

 
archiv

Nejzajímavější články

 

AKTIVNÍ UHLÍ – ZABÍRÁ NA VLASY, PLEŤ, ZUBY A NA CO DALŠÍHO?

Černé aktivní uhlí vyniká skvělými čisticími účinky, které oceníte při výrobě domácí pleťové masky či domácího mýdla. Ro...
 
celý článek | Kateřina Lulková | 2019.05.05 | přečteno: 30234x

Strach k životu patří

Od narození se bojím. Nejdřív o lásku mámy, pak dědy a táty. Měla jsem strach ze špatných známek ve škole a taky z&nb...
 
celý článek | Beáta Matyášová | 2013.06.28 | přečteno: 30081x

Dětská hřiště v Praze

Bydlíte v Praze? Máte doma malé dítě? Pak jistě každou chvíli řešíte otázku, kam s ním vyrazit za zábavou. Přinášíme ...
 
celý článek | Admin | 2014.10.22 | přečteno: 30072x

Řeřicha ve vatě po celý rok

  Také milujete chuť a vůni bylinek? Možná jste se před zimou zásobili sušenými nebo zamraženými bylinkami z...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.11.14 | přečteno: 30201x
 

Portál pro ženy