Nepřehlédněte
Nepodléhejte podzimní únavě! Přírodní doping pro váš mozek můžete vyhrát právě teď
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Quiche aneb slaný koláč na tisíc a jeden způsob
Možná jste se i vy rozhodli využít prodloužený víkend pro dlouho plánovanou návštěvu přátel. Kromě skvělé party a bezvadné nálady budete zřejmě potřebovat společnost dobrého pití a samozřejmě také jídla. Jedině tak se akce zaručeně vydaří.
Zkuste upéct quiche – slaný koláč, který zasytí jako vydatná teplá večeře nebo zajímavá obměna svátečního oběda, zastudena zachutná jako vynikající občerstvení na zahradní párty a bude zároveň překrásnou ozdobou vašeho prostřeného stolu.
Quiche sem, quiche tam
Máte-li v oblibě slané pečivo, quiche vám jistojistě také přijde k chuti. Jde o tradiční francouzský slaný koláč – tedy vlastně plát jednoduchého těsta pečený nejčastěji ve známé kulaté formě s vlnitým okrajem, plněný různými náplněmi. Světoznámý je lotrinský slaninový koláč Quiche Lorraine nebo alsaský cibulový koláč. Quiche má ale velmi mnoho přenesených podob a příchutí, plnit ho lze v podstatě vším možným podle vaší chuti – špenátem, tuňákem, lososem, cuketami, houbami, uzeným masem, šunkou, slaninou, sýrem nebo třeba riccotou s rajčaty. Fantazii se v tomto případě meze nekladou. Vyzkoušejte, která z variant vám nejvíc zachutná.
Jaké těsto?
Klasická hmota, která je podkladem pro quiche, se skládá z hladké mouky a másla (v poměru zhruba 2:1), špetky soli a několika lžic vody. Pokud máte v plánu koláč odlehčit nebo ozdravit, můžete použít buď mouku špaldovou a do těsta přidat více vody, nebo vyzkoušet tvarohovou variantu.
Tradiční těsto
250 g hladké mouky
125 g másla
špetka soli
3 lžíce vody
Celozrnné těsto (hodí se na cibulový koláč)
300g celozrnné špaldové mouky
125 g másla
špetka soli
asi 10 lžic vody
Tvarohové těsto
300g hladké mouky
75 g másla
100 g tvarohu
2 lžíce vody
Jak dál?
U všech tří druhů těsta platí v podstatě stejná pravidla přípravy. Všechny ingredience důkladně propracujeme a vznikne nám hladká hmota, kterou odložíme do chladu odpočinout. Těsto zpracováváme nejlépe den dopředu, aby se přes noc dobře uleželo. V den pečení zchladlé těsto vyválíme na pomoučeném vále na výšku asi půl centimetru a ořízneme podle velikosti formy. Tu stačí pouze lehce vytřít olivovým olejem, vyložit ji pomoučeným těstem a na několika místech ho propíchat vidličkou, aby se při pečení nenafukovalo. Ze zbylých odřezků pak dotvarujeme okraje formy pomocí vidličky a dáme na několik minut předpéct do dobře vyhřáté trouby (200 stupňů). Mezitím si připravíme náplň, a to nejčastěji tak, že v pánvi zpracujeme hlavní součást tak, jak jsme běžně zvyklí - například orestujeme cibuli, špenát nebo houby. V jiné nádobě si nachystáme směs na zálivku – rozšleháme 3 vejce s 1 smetanou, ochutíme pepřem, podle chuti můžeme přidat strouhaný sýr. Po předpečení navrstvíme na těsto náplň, zalijeme vaječnou směsí a dáme dopéct dozlatova. Po upečení necháme alespoň mírně zchladnout, aby se koláč zpevnil a byl pěkný na řezu.
Máte naspěch?
Chcete péct quiche a tlačí vás čas? Stíháte stěží rychlou náplň "co dům dal", ale těsto nikde? Nebyly bychom ženy, kdybychom nedokázaly takovou situaci vyřešit. Ano, tušíte velmi správně - podklad pod quiche můžete bez problémů nahradit hotovým listovým těstem, chlazeným těstem na koláč nebo přímo těstem na quiche, které je již v mnoha marketech k dostání a najdete ho v oddělení mezinárodní kuchyně. Jen pozor, listové těsto má přece jen vyšší obsah tuku, tudíž je potřeba dobře zvážit složení a množství použité náplně. Koláč by se mohl nasáknout tukem, rozmočit a rozpadnout. A to by byla neskutečná škoda!
Vyzkoušejte pečení slaného koláče a podělte se, bez které chuti se váš quiche neobejde. Máte tip na jedinečnou náplň? Sem s ní!
Image courtesy of Apolonia, nuchylee, piyato at FreeDigitalPhotos.net a vlastní archív
Poslat článek
Tisk
Štítky: Quiche, listové těsto, těsto na slaný koláč