Nepřehlédněte
JARNÍ ÚKLID – BEZ CHEMIE, KVALITNĚ, RYCHLE. JAK NA TO?
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Poznáte jednotlivé kusy skleniček? Aneb z čeho pít u stolu
Jak prostřít slavnostní tabuli
Skleničky by měly být na stole umístěné vpravo nahoře nad talíři. První sklenici položte centimetr nad špičku nože, ostatní sklenice pak vyrovnejte vedle do řady nebo do trojúhelníku. Přitom respektujte pořadí, v jakém budou nápoje podávány. První tedy bude například sklenice na vodu, pak na bílé nebo červené víno, na sekt a nakonec na pivo, nealkoholický nápoj či dezertní víno. Pokud podáváte před jídlem aperitiv, nedávejte skleničku k tomu určenou na stůl, dejte ji spolu s nápojem na tác a hostům nabídněte při příchodu.
Při přípitku nezapomeňte držet sklenici za stopku, aby se pití nezahřívalo, a podívat se spolustolovníkům při cinknutí do očí. S pivem či tvrdým alkoholem byste si správně ťukat neměli, stačí skleničky jen pozvednout k přípitku, ale, jak zní rada šéfkuchaře restaurace Uno ve Zlíně, pokud se k vám hosté sami nakloní, mohlo by být netaktní přiťuknutí odmítnout. Ostatně pravidla stolování je třeba brát s rezervou a citlivě je přizpůsobit dané situaci.
Jak vypadají jednotlivé sklenice
Abyste se u přípravy slavnostního stolu nedopustili jiného faux pas, připomeneme si v krátkosti, jak mají správně vypadat jednotlivé skleničky na vybrané nápoje.
Sklenka na červené víno bývá zakulacená s kratší nožičkou a širokou vrchní částí, držet ji můžete u vrchního konce nožičky. Oproti tomu sklenka na bílé víno je užší, aby se aroma vína mohlo více koncentrovat, a drží se za spodní část stopky. Sklenky na šumivá vína jsou nejštíhlejší, proto bývají označovány za tzv. flétny. Opět se drží co nejspodněji.
Pivo můžete servírovat v půllitrech, v užších pivních sklenicích či pohárech. Sklenky na whisky bývají nízké, rovné, s tlustým dnem, nebo se používají „tulipánové“ nízké sklenice s krátkou stopkou a užším hrdlem. Vodku nebo ovocnou pálenku podávejte v klasickém panáku, likéry se nalévají do malého kalíšku na delší noze a sherry se správně podává do skleniček, které vypadají jako zmenšenina sklenic na víno.
Ale co si budeme nalhávat, nejdůležitější je stejně to, jak chutná nápoj samotný. Proto si vždy dejte na výběru vhodného pití záležet abyste mohli pohostit vaše návštěvníky jen tím nejlepším. Třeba takové jemně kořeněné víno právě přivezené z penzionu na jižní Moravě vám zajistí úspěch u stolu snadno a rychle.
Poslat článek
Tisk
Štítky: stolování, etiketa, sklenice, víno, nápoje