Nepřehlédněte
ŽIVOT JAKO MINGLE: JSME SPOLU NEBO NE?
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Porridge aneb zdravá snídaně v mnoha variantách!
Porridge neboli v překladu kaše, tedy zejména ta z ovesných vloček, byla po tisíce let považována za jídlo chudých a v mnoha státech je tomu tak doposud. Nicméně v současnosti bychom si s tímto původně britským pokrmem měli především spojit vyváženou, zdravou stravu a životní styl.
Základní příprava
Připravit si tu nejprostší variantu je opravdu snadné a zabere vám jen pár minut. Budete potřebovat ovesné vločky, mléko, vodu (tekutiny nejlépe v dvojnásobném poměru vzhledem k množství vloček) a špetku soli. To vše dejte vařit za občasného promíchání. Hotovou kaši poznáte jednoduše, vločky budou měkké a spolu s tekutinou vytvoří lehce lepkavou hmotu. To, zda zvolíte více vody, než mléka je spíše na vás, každopádně mléko dodá kaši na vydatnosti a výraznější chuti.
Varianty podle chutí
Pokud je pro vás základní chuť ovesné kaše neuspokojivá, je zde spousta možností, jak ji uzpůsobit vašim chuťovým buňkám. Samozřejmě jednou z prvních variant je kaši osladit, a to nejlépe třtinovým cukrem, medem nebo například javorovým sirupem. Toužíte-li po větší rozmanitosti a chcete zalahodit i oku, přimíchejte na závěr libovolné oříšky, sušené nebo čerstvé ovoce, či skořici. Pokud si chcete skutečně dopřát a nevadí vám sladší varianta, vyzkoušejte porridge s banány a kousky tmavé čokolády!
Varianty podle ročních období
Ačkoliv by se dle základní přípravy porridge mohlo zdát, že se jedná o pokrm vhodný výhradně do chladnějších dnů, lze jej připravit i jinak. Tak, že jej přivítáte i během parného letního rána a ještě ušetříte čas! Trik spočívá ve večerní přípravě, kdy si veškeré suroviny podle základního postupu (viz výše) nachystáte již večer, respektive alespoň pár hodin předem. Místo vaření pouze zalejte ovesné vločky dvojnásobným množství tekutiny a v uzavíratelné nádobě nechejte přes noc v lednici. Do rána vločky nasají tekutinu a stanou se vláčnými a vy tak máte základ vaší kaše hotov. Stačí už jen přidat vaše oblíbené ovoce, oříšky nebo třeba marmeládu a máte hotovo. Věřte, že kolem této kaše dlouho chodit nebudete!
Image courtesy of Mister GC at FreeDigitalPhotos.net
Poslat článek
Tisk
Štítky: zdravá snídaně, porridge, ovesné vločky