Nepřehlédněte
Nevěřte mýtům o vejcích. Jsou nejen chutná, ale hlavně zdravá
Vánoční soutěž o poukaz na nákup originálních mechových obrazů a dřevěných dekorací
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Máte zdravé ledviny a močový měchýř
Máme období zimy a příroda je navenek téměř v klidu a odpočívá. V těchto měsících však dochází k přípravě života, který si pak na jaře plný elánu začíná razit svou cestu. K zimě patří z pěti fází voda a tím okruh ledvin a močového měchýře. Oblast ledvin zodpovídá za naší chuť do života a sílu naší vůle, ale také za konstituci všech orgánů i celého organismu.
Pokud jste již poznali bolest v kříži (ploténky), záněty močového měchýře, gynekologické nemoci nebo bolesti hlavy, zkuste se zaměřit na péči o své ledviny a tím i o močové cesty.
Dráha močového měchýře je jednou z nejdelších a nejdůležitějších drah v těle. Začíná u vnitřního očního koutku, stoupá přes temeno a klesá dolů do záhlaví, kde se rozděluje na dvě dráhy. Jedna jde podél páteře a druhá vede souběžně vedle ní. Zevní dráha probíhající dál od páteře, se v oblasti ledvin propojuje přes tělní dutiny s ledvinami a močovým měchýřem prochází jedním bodem žlučníku. Hlavní dráha pak pokračuje dolů po zadní vnější straně lýtka až k nehtu malíku nohy.
Poblíž krku na trapézovém svalu se kříží dráha žaludku, žlučníku a trojitého ohřívače.
Přemýšleli jste někdy, když se objeví zdravotní problém, co jste třeba jedli den předem? Nadměrné množství soli, cukru, uzenin, tavených sýrů nebo ztužených tuků v jídelníčku (např. čokoláda s nevhodným tukem) nám poškozuje močově-pohlavní aparát a může nás bolet v zádech i bolet hlava. Stejně tak nadměrný stres nemají ledviny rády.
Co můžeme především udělat pro své ledviny a močový měchýř?
Tím nejpodstatnějším teď v zimě, čím můžeme ledvinám přispět, aby dobře pracovaly, je poskytnout jim hlavně teplo. Patří k tomu i citová vřelost.
Dále si budeme hlídat jídelníček. Protože zahřívající strava posiluje funkční okruh ledvin, tak bychom se měli vrátit k poctivým přípravám jídel a omezit studené nápoje. Pokud nejsme vegeteriáni, připravujeme si "poctivé" vývary polévek např. z hovězí oháňky a s hodně zeleniny. Nepoužíváme žádné masové kostky, ty jsou hodně slané. Měli bychom si osvojit po celý den popíjet horkou vodu. Z obilovin jsou na ledviny vhodné jáhly, kukuřice nebo quinoa. Z luštěnin cizrna, fazole a fazole azuki. Kustovnici můžeme používat do polévek. Z ořechů můžeme zařadit vlašské a lískové.
Sami rozhodujete, co jíte a tak se snažte si vědomě nepoškozovat ledviny a močový měchýř. Ony se vám buď odmění, že se budete cítit dobře a budete mít nergii na rozdávání a nebo budete řešit bolavý kříž nebo bolesti hlavy.
Vendula Králová za portál www.realityprozeny.cz
zdroj: Fritz Friedl Zákon rovnováhy
foto: Pixmac
Poslat článek
Tisk
Štítky: