Nepřehlédněte
Hana (26): Nemůžu se přenést přes rozvod rodičů
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Kuchyně v sezóně, aneb jablkový závin na dva způsoby
Štrůdl u nás bývá rozhodně nejoblíbenější „buchtou“.
Jablka do něj mám nejraději nastrouhaná (nezapomeňte důkladně vymačkat šťávu) a samozřejmě proslazená a provoněná skořicí, často přidávám sekané ořechy. A podsypávám drcenými piškoty.
I když jsem se několikrát pokoušela o různé variace, stále u nás zůstal tím nejoblíbenějším závin z tvarohového těsta.
Tvarohové těsto:
- kostka másla
- kostka tvarohu
- půl prášku do pečiva
- 350g polohrubé mouky
Máslo nakrájíme na menší kostky, vložíme do mouky s kypřícím práškem, ve které jsme udělali důlek a přidáme tvaroh. Potom už jen „hňácáme“ a hněteme. Vyrobené těsto necháme alespoň půl hodinky odpočinout, rozválíme a naplníme jablečnou „nádivkou“. Pečeme na 200°C dozlatova.
Trošku časově náročnější je závin kynutý, já musím říct, že dílem z pohodlnosti zadělávám těsto v domácí pekárně, ale hlavně také proto, že se mi v ruce nikdy nepodařilo tak krásné a vláčné. Určitě ale ty šikovnější, mohou zadělat ručně, tak jak jsou zvyklé.
Kynuté těsto:
- 100g změklého másla
- 250 ml mléka
- 2 žloutky
- 2 lžíce rumu
- špetka soli
- 100 g cukru
- 250g polohrubé a 250g hladké mouky
- 20g droždí
- 1 vejce na potření
Vypracované těsto necháme hodinu až hodinu a půl kynout, rozdělíme na dva až tři díly, každý vyválíme, naplníme jablky a zavineme. Přeneseme na plech a necháme ještě 20 minut kynout. Poté potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na 180°C asi 20 minut
Oba dva jsou nejlepší ještě teplé a za ten břichabol rozhodně stojí, dobrou chuť :)
A jaký je ten váš nej??
Poslat článek
Tisk
Štítky: štrůdl s jablky, tvarohový štrůdl, kynutý štrůdl, recept