newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Kuchyně v sezóně, aneb jablkový závin na dva způsoby

 
 

Štrůdl u nás bývá rozhodně nejoblíbenější „buchtou“.

Jablka do něj mám nejraději nastrouhaná (nezapomeňte důkladně vymačkat šťávu) a samozřejmě proslazená a provoněná skořicí, často přidávám sekané ořechy. A podsypávám drcenými piškoty.

 I když jsem se několikrát pokoušela o různé variace, stále u nás zůstal tím nejoblíbenějším závin z tvarohového těsta.

Tvarohové těsto:

  • kostka másla
  • kostka tvarohu
  • půl prášku do pečiva
  • 350g polohrubé mouky

Máslo nakrájíme na menší kostky, vložíme do mouky s kypřícím práškem, ve které jsme udělali důlek a přidáme tvaroh. Potom už jen „hňácáme“ a hněteme. Vyrobené těsto necháme alespoň půl hodinky odpočinout, rozválíme a naplníme jablečnou „nádivkou“. Pečeme na 200°C dozlatova.

Trošku časově náročnější je závin kynutý, já musím říct, že dílem z pohodlnosti zadělávám těsto v domácí pekárně, ale hlavně také proto, že se mi v ruce nikdy nepodařilo tak krásné a vláčné. Určitě ale ty šikovnější, mohou zadělat ručně, tak jak jsou zvyklé.

Kynuté těsto:

  • 100g změklého másla
  • 250 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce rumu
  • špetka soli
  • 100 g cukru
  • 250g polohrubé a 250g hladké mouky
  • 20g droždí
  • 1 vejce na potření

Vypracované těsto necháme hodinu až hodinu a půl kynout, rozdělíme na dva až tři díly, každý vyválíme, naplníme jablky a zavineme. Přeneseme na plech a necháme ještě 20 minut kynout. Poté potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na 180°C asi 20 minut

 

Oba dva jsou nejlepší ještě teplé a za ten břichabol rozhodně stojí, dobrou chuť :)

 

A jaký je ten váš nej??

 

| přečteno: 30471x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: štrůdl s jablky, tvarohový štrůdl, kynutý štrůdl, recept

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Hledáte ten pravý originální dárek? Zkuste mapu hvězdné oblohy!

Vymýšlet dárky pro blízké osoby je častokrát velmi složité. Někdy si nejsme jistí, co by se dané osobě mohlo líbit, jind...
 
celý článek | Nina Albertová | 2022.07.16 | přečteno: 30755x

Vybíráme ideální osvětlení do kuchyně

Osvětlení je jedním z nejdůležitějších prvků domácnosti. Platí to u všech místností, obzvlášť pak v kuchyni...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.02.05 | přečteno: 30612x

Jak vybrat bundu do chladného počasí i pro plnoštíhlou postavu?

Zima ještě zdaleka nekončí a vy jste pořád nenarazila na tu pravou bundu do chladného počasí? Výběr v obchodech s obleče...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2022.02.02 | přečteno: 31721x

Jaké barvy teplákových souprav budou letět tohle léto?

Tepláková souprava je nestárnoucí klasika, která je vhodná na všechny příležitosti. Nemusí být jenom na sportovní a...
 
celý článek | Nina Albertová | 2022.05.24 | přečteno: 30513x
 

Portál pro ženy