Nepřehlédněte
Co vás čeká a nemine aneb protancujme spolu každičkou minutu
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Kuchyně v sezóně, aneb cuketa kam se podíváš
Napíšu vám tři své nejoblíbenější recepty s cuketou a budu doufat, že se se mnou podělíte o ty vaše ;-)
CUKETOVÁ POLÉVKA
Bude potřeba:
- na drobné kousky nakrájená cuketa
- máslo
- česnek a středně velká cibule
- čerstvý tymián
- zakysanka
- zeleninový vývar (může být i z kostky)
- sůl a pepř
Jak na to?
Na másle zpěníme cibuli a česnek. Do hrnce přidáme cuketu a tymián a chvilku podusíme. Přilijeme vývar a smetanu, přidáme sůl a pepř a vaříme asi 10-15 minut. Poté rozmixujeme dohladka. Podáváme s krutony a ozdobené lžící zakysanky.
CUKETOVÁ BUCHTA
Bude potřeba:
- 2 hrnky nahrubo nastrouhané cukety
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru
- vanilkový cukr
- půl hrnku oleje
- půl prášku do pečiva a lžička jedlé sody
- 2 lžičky skořice
- 2 lžíce kakaa
- 3 vejce
- trocha mléka, kdyby bylo potřeba těsto rozředit
- a můžete přidat sekané ořechy, nebo kokos
Jak na to?
Ze všech surovin vyrobíme těsto (doporučuju smíchat všechny suché suroviny a vmíchávat do vajec a cuketu až nakonec). Vylijeme na plech (já jej vykládám pečícím papírem, ale můžete i vymazat a vysypat). Pečeme ve středně vyhřáté troubě, než zezlátne. Pokud si nejste jisté, zkontrolujte špejlí.
Vychladlou pocukrujeme, nebo zalijeme čokoládovou polevou.
A mladičké cuketky, lze sníst i v ZELENINOVÉM SALÁTU
Třeba neloupané, nastrouhané na plátky. S rajčaty na malé kousky a nastrouhanými ředkvičkami.
K tomu zálivku z olivového oleje, citronové šťávy, soli a trošky cukru. A nasekaný česnek a čerstvou petrželku.
Vše smícháme, necháme v lednici alespoň půl hodiny odležet a před podáváním posypeme balkánským sýrem…
A jak upravujete cuketu doma vy??
image courtesy of Bill Longshaw / FreeDigitalPhotos.net
Poslat článek
Tisk
Štítky: Cuketacuketová buchtasalát z cuketycuketová polévka