reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

HIIT

 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | přečteno: 30546x 2014.08.06

Yoga Sensation nejen pro jogíny

 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | přečteno: 30391x 2015.07.27

Jak poznat závistivé lidi?

 
celý článek | Jana Brandtlová | přečteno: 32797x 2023.03.11

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Dýňobraní

 
 

Ráda bych se s vámi podělila o nejlepší recepty z dýně:

Tradiční dýňová polévka

(má původ ve Švýcarsku)

 

Potřebujeme:

Lžíci oleje nebo másla

1 malou cibuli

1/2 kg dužiny z dýně

2 brambory

Litr zeleninového vývaru

Asi 1 dl smetany (33% tuku)

Sůl, pepř

 

Postup:

Najemno nakrájenou cibulku zpěníme na oleji nebo másle, přidáme na kostičky nakrájenou dýni a brambor, lehce opečeme a zalijeme vývarem. Vaříme asi půl hodiny do úplného změknutí. Rozmixujeme tyčovým mixérem, znovu přivedeme k varu a zalijeme smetanou. Ochutíme solí a pepřem. Díky své výrazné barvě vynikne dýňovka na talíři sama o sobě, můžeme ji ale ozdobit kudrnatou petrželkou, libečkem nebo třeba bazalkou.

 

 

Variant této polévky je celá řada, liší se v podstatě jen dochucováním. V Čechách se dýňová polévka nejčastěji ochucuje česnekem, sójovou omáčkou nebo klasicky špetkou muškátového květu a lžící zakysané smetany při servírování. Při vaření je možné vynechat brambory a polévku zahustit domácí máslovou jíškou. V každém případě je polévka jemná, šetrná k žaludku a je velmi vhodná i pro děti. Podávat ji lze s pečivem, s toasty nebo třeba s krutony, a to jak z pečiva, tak z dýně samotné. Takže pokud vám dýně zbyla, zkuste jednoduchý a rychlý zlepšovák:

Dýňové krutony

Dýni nakrájenou na kostičky vložíme na plech vyložený pečícím papírem. Zakapeme olejem nebo máslem a pečeme za občasného promíchání v předehřáté troubě dozlatova. Výborně se hodí do polévky – a to nejen do té dýňové.

 

Pečená dýně - skvělé jídlo i příloha

Dýni Hokaido i se slupkou nakrájíme na plátky a vložíme na plech s pečícím papírem. Pokapeme olejem nebo tence poklademe máslem. Osolíme, můžeme i pokmínovat. Pečeme v předehřáté troubě. Dá se podávat jako lehké hlavní jídlo, ale výborně se hodí i jako příloha k masu – například k vepřovému na šťávě.

 

Komu chybí sladká tečka, nabízím jednoduchý recept na sladké dýňové mlsky nebo nezavařovaný dýňový kompot.

Sladké dýňové mlsky

Potřebujeme:                                                                   

Semínka z jedné dýně

5 lžic krupicového cukru

1/4 lžičky skořice

1/4 lžičky zázvoru (lze vynechat)

Olej nebo máslo

 

Postup:

V míse promícháme polovinu cukru s kořením. V pánvi s nepřilnavým povrchem rozpálíme tuk a vhodíme semínka. Přidáme zbytek cukru a mícháme asi minutu, než směs začne karamelizovat. Potom přesuneme hotovou směs do mísy s cukrem a kořením a dobře promícháme. Necháme zchladnout. Můžeme přidat i jiná jedlá semínka nebo ořechy.

 

 

Nezavařovaný dýňový kompot

Potřebujeme:

3/4kg dýňové dužiny

Šťávu z 1 citrónu

1/4 lžičky kyseliny citrónové

 

Postup:

Dýni zalijeme asi litrem vody, přidáme šťávu z citrónu a kyselinu citrónovou. Necháme naloženo 6 - 12 hodin. Poté přidáme:

20 dkg cukru

2 ks hřebíčku

1 menší kousek celé skořice

Můžeme použít i směs na přípravu svařáku (obsahuje navíc badyán). Vaříme společně pozvolna po dobu asi 20 minut.

Dýně by měla být měkká při zapíchnutí vidličky, zároveň ale nemá být rozvařená. Kompot můžeme podávat zatepla i vychlazený. Dokáže zahřát i osvěžit.

 

Vyzkoušejte některý z receptů, rozhodně nebudete litovat!

Dobrou chuť!

 

  

 

Image courtesy of voraorn, Stoon, Serge Bertasius Photography, tiramisustudio, Tina Phillips, vorakorn, antpkr and Mister GC at FreeDigitalPhotos.net

 

| přečteno: 30730x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: dýnědýňové pokrmyrecept na dýňovou polévkunezavařovaný dýňový kompotdýňové mlskypečená dýně

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Společenské šaty pro každou příležitost

S blížícím se létem asi každá z nás ladí svůj šatník do lehkých a vzdušných modelů, z nichž vlastně nejpraktičtější a...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.05.29 | přečteno: 30729x

Šimon Pečenka – hypnoterapie jako cesta ke zdravé mysli a duši

Hypnóza… Pro někoho téměř neznámý pojem, pro jiného dokonce něco z oblasti šarlatánství. Mnoho lidí ale má s hypnózou a ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2021.02.11 | přečteno: 30939x

Zacyklená

Jsem extrovert. Se vším všudy. Nedělá mi problém dát se s někým do řeči – naopak – většinou mě to tě...
 
celý článek | Beáta Matyášová | 2013.06.13 | přečteno: 30551x

Jak užívat CBD olej? Dejte si pozor na tato největší selhání!

Jak užívat CBD olej? Toto je velmi zásadní otázka. Pokud chcete dosáhnout nejlepších možných výsledků léčby, měli byste ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.04.08 | přečteno: 30563x
 

Portál pro ženy