newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Šimon Pečenka – hypnoterapie jako cesta ke zdravé mysli a duši

 
Šimon Pečenka – hypnoterapie jako cesta ke zdravé mysli a duši

Hypnóza… Pro někoho téměř neznámý pojem, pro jiného dokonce něco z oblasti šarlatánství. Mnoho lidí ale má s hypnózou a jejími pozitivními účinky na psychiku člověka dobré zkušenosti. Ostatně používá se k léčbě už celá tisíciletí. A právě takový pozitivní pohled na hypnózu by mezi veřejností rád rozšířil i hypnoterapeut Šimon Pečenka. Ten nám v rozhovoru vysvětlí, co to hypnóza vlastně je, pro koho a k čemu je vhodná a také proč se jí opravdu nemusíme bát.

 

 

Věřím, že většina lidí už pojem hypnóza slyšela. Mnozí si jej ale neumí správně vysvětlit. Prosím, popište mi tedy nejdříve, jako úplnému laikovi, co to hypnóza vlastně je.

Hypnóza je změněný stav vědomí, ve kterém je podvědomí člověka velmi vnímavé a s pomocí sugescí může vytvářet pozitivní a prospěšné změny. Je to stav, do kterého se každý z nás dostává minimálně dvakrát za den. Ráno při probouzení a večer při usínání. Hypnotický trans je okamžik, kdy vědomá část mysli odpočívá a podvědomí, které řídí automatické činnosti člověka, pracuje naopak na plný výkon. V tomto stavu se vám zdají sny nebo se objevují lehké záškuby v končetinách. To jistě každý už někdy zažil.

 

Vy se zabýváte hypnoterapií, tedy léčbou pomocí hypnózy. Co Vás k tomuto oboru přivedlo? A co Vás na něm nejvíce baví?

Hypnoterapii jsem si vyzkoušel před několika lety na vlastní kůži a od té doby jsem se ve volném čase o hypnózu a její účinky zajímal. Minulý rok jsem využil doby covidové a vrhl se do studia naplno. Doplnil jsem si vše potřebné pod vedením předsedy Českého spolku hypnoterapeutů Mgr. Martina Švermy.

Nejvíce mě baví právě samotná práce s hypnózou, kdy přivedete člověka do stavu naprostého uvolnění, klidu a pohody a postupně vidíte ty prospěšné změny. Hypnóza je totiž úžasná v tom, že nemá žádné kontraindikace. Tedy jediné, co se může stát je, že budete patřit mezi asi 15 % lidí, kteří těžko nebo vůbec nevstoupí do hypnotického transu.

Velmi rád zkouším netradiční postupy. V rámci studia jsem objevil hypnózu přes prostředníka, kterou jsem s úspěchem vyzkoušel při práci s autistou. Takových neběžných postupů existuje víc a ve volném čase se o ně zajímám.

 

S čím vším nám může hypnoterapie pomoci?

Hypnoterapie má velmi širokou účinnost. Zjednodušeně bych mohl říct, že řeší psychosomatické problémy, ale její dosah je širší.

Hypnoterapie pomáhá při potížích s usínáním, léčí migrénu a chronické bolesti. Působí velmi prospěšně při depresích, úzkostech, nutkavých myšlenkách, ale dokáže také posílit sebedůvěru, pomoci při řešení různých fóbií nebo závislostí. V hypnotickém transu je možné upravit práci podvědomí směrem k příjmu potravy. V hypnóze je také možné řešit řečové poruchy související s nejistotou, trémou. S pomocí hypnoterapie je možné řešit i bradavice nebo ekzémy. A nakonec je možné využít hypnózu pro hlubokou a uvolňující relaxaci.

 

Pro koho je hypnóza vhodná? A jsou skupiny lidí, kterým byste ji naopak vůbec nedoporučoval?

Hypnoterapii může využít téměř každý, ale existuje několik omezení, kdy to není možné. Většinou to má souvislost s tím, že při hypnóze potřebujete spolupráci hypnotizovaného člověka, a pokud jí není možné docílit, není možné hypnózu použít. Například se jedná o Alzheimerovu chorobu, demence a několik málo dalších diagnóz.

 

Mohu sama nějak zjistit, nakolik jsem hypnabilní, a zda na mě bude hypnoterapie fungovat?

Pokud za mnou přichází nový klient, zkoušíme v rámci prvního sezení jeho hypnobilitu. Existuje více způsobů, jak to udělat, ale za sebe bych doporučoval zkoušet ji pod vedením terapeuta, který vás bude přesně směrovat a dokáže zhodnotit míru vaší reakce.

 

Jak je to s hypnózou u dětí? Existuje věková hranice, pod kterou není vhodné ji provádět?

Děti jsou v hypnóze velmi vnímavé. Ještě daleko vnímavější než dospělý člověk. Je to dáno tím, že dětský mozek se nejen velmi dobře učí, ale také nehodnotí. Děti mají rády pohádkové příběhy a fantazie. Dokážou snít. To nám v hypnóze velmi ulehčuje práci a dospělým ta dětská část mysli někdy chybí. Podle odborné literatury je do určité míry možné hypnotizovat i nejmenší děti. Já osobně mám zkušenost s dětmi školkového věku.

V případě dětí může hypnoterapie řešit například enurézu, tedy pomočování, ale také pomůže se soustředěním nebo s odstraněním zlozvyků.

 

Můžete nám trochu přiblížit, jak vypadá hypnoterapeutické sezení a co se při něm s klientem děje?

Každý hypnoterapeut to má trochu odlišné, proto uvedu, jak je to v mém případě. Sezení trvá přibližně 75 minut.  První sezení je odlišné od těch dalších. Na začátku si s klientem probereme potíže, kvůli kterým přichází. Potom provedeme diagnostiku s pomocí testu. Z něho načerpám pro sebe mnoho potřebných informací, jak hypnoterapii na klienta dobře zacílit. Následně si vysvětlíme, co je hypnoterapie a její možnosti. Dělám to proto, že kolem hypnózy je mnoho hloupých a nepravdivých pověr, které je nutné uvést na pravou míru. Provedeme zkoušku hypnobility a nakonec uvedu klienta do hypnotického transu, kde nastavíme spolupráci jeho podvědomí, doladíme detaily, aby pro klienta byla hypnóza příjemná a uvolňující, aby ho nic nerušilo.

Na další sezení už pro každého klienta připravuji konkrétní sugesce „na tělo“. Tak, aby na něho měli co možná nejsilnější vliv.

 

 

O hypnóze bývá občas slyšet třeba ve filmech a seriálech. Docela často, alespoň v těch s kriminální tématikou, ale při ní bývá člověk zmanipulován, aby posléze vykonal něco špatného. Je něco takového skutečně možné?

To je právě jedna z hloupých a nesmyslných pověr. Vědomí člověka je vždycky silnější než jakákoliv sugesce hypnotizéra. Tedy NIKDY neuděláte nic, co je v rozporu s vaším vnitřním nastavením. Nespácháte žádný trestný čin, protože vědomí je nastavené, že to je špatné. Pokud byste nějaký takový čin spáchali, značí to, že je to pro vás normální přístup k životu, samozřejmost. Tam ale nenese vinu hypnoterapeut.

 

Další obavou lidí bývá, že člověk o sobě nebude vůbec vědět a může prozradit cokoliv, třeba i tajné informace jako přístupy k účtům a další citlivé údaje. Je opravdu čeho se obávat?

S touto obavou jsem se mnohokrát setkal. Samozřejmě nic takového nepřichází v úvahu. Hypnóza je totiž vždy o spolupráci klienta a terapeuta, proto se jí také říká heterohypnóza. Pokud tedy přijdete na sezení s tím, že do hypnotického transu nevstoupíte, skutečně vás do něho neuvede ani nejšikovnější hypnotizér. A stejné je to i s vašimi citlivými informacemi. V odborné literatuře jsem našel pokusy, které probíhaly tímto směrem. Výsledkem bylo, že pokud terapeut pokládal otázky tímto směrem, klient buď neodpověděl, anebo bez zaváhání lhal. Tím se ovšem vyvrací další pověra, že v hypnóze není možné lhát. Jde to.

 

A co když patřím mezi skeptiky, kteří na hypnózu vůbec nevěří? Dokážete mě i tak zhypnotizovat?

Jak už jsem naznačil v předchozí otázce, je to o vaší spolupráci. Pokud nevěříte, ale chcete si své pocity ověřit, budete spolupracovat a necháte se vést hypnotizérem, je pravděpodobnost asi 80%, že vás do některého ze tří stupňů hypnotického transu přivede. Pokud zaujmete přístup odporu, potom se mu to nepodaří.

 

Předpokládám, že hypnoterapie není o jednom setkání, které by vše vyřešilo. Kolik sezení je asi tak potřeba k tomu, abych se třeba zbavila závislosti na cigaretách nebo odbourala svou fobii z lidí?

Za tuhle otázku jsem opravdu hodně vděčný. Mnoho lidí si vytvoří představu, že hypnoterapie je kouzlo, které zázrakem, za jedno sezení, změní něco, co se tvořilo někdy i po léta. Souvisí to s hypnobilitou člověka, ale těch sezení je skutečně potřeba více. Někdy je jich i deset, ale může jich být méně i více. Každopádně už při druhém nebo třetím sezení klient většinou cítí úlevu a první, někdy drobné, pozitivní změny.

 

V dnešní době se spousta věcí řeší na dálku, online, distančně… Je takto možné uskutečnit i hypnoterapii? Nebo je u ní nutné osobní setkání terapeuta s klientem?

Existují doložené pokusy s hypnózou po telefonu, ale já bych rozhodně nic takového nedoporučil. Potřebuji klienta vnímat, dobře na něho reagovat, a to i na nejmenší detaily, které přes telefon nebo jinou elektronickou komunikaci vůbec nemusím zavnímat.

 

U lékaře nebo psychologa člověk počítá s dodržováním zásad lékařského tajemství. Týkají se i hypnotizérů? Kdybych Vám přece jen prozradila něco nechtěného, bude to u Vás v bezpečí? :-)

Můžete být naprosto klidná. V tomto případě je to naprosté dogma. Tedy, co je vyřčeno při sezení, zůstává „lékařským“ tajemstvím uzavřeným mezi klientem a terapeutem.

Například všichni členové Českého spolku hypnoterapeutů při vstupu do spolku podepisují etický kodex, který musí dodržovat. Jeho součástí je i klauzule, která se zaměřuje na mlčenlivost.

 

Zaujala vás hypnoterapie natolik, že ji chcete zkusit? Podívejte se na webové stránky www.ihypnoterapie.cz nebo facebook ihypnoterapie a můžete si se Šimonem Pečenkou rovnou domluvit termín. Případně můžete oslovit i další hypnoterapeuty na webové stránce www.ceskyspolekhypnoterapeutu.cz.

 

Děkuji Šimonovi za rozhovor a za osvětu o hypnóze. Věřím, že se nám podařilo vyvrátit některé nesmyslné mýty a ukázat, že hypnoterapie může být dobrou cestou, jak uzdravit svou duši a zbavit se problémů.

 

 

2021.02.11 | Martina Limbergová | přečteno: 30343x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: rozhovor Šimon Pečenka hypnóza hypnoterapie hypnotizér terapie léčba psychosomatické potíže

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Sára (19): Chodím se dvěma muži a oba miluju

Dostala jsem se do milostného trojúhelníku. Ani nevím, jak se to vlastně všechno tak zamotalo, ale neumím to teď rozsekn...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.03.29 | přečteno: 30213x

Dostupná exotická dovolená

Stále ještě přemýšlíte, kam letos vyrazit na dovolenou? Chtěli byste vyzkoušet trochu exotiky? Láká vás například pro...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.05.25 | přečteno: 30112x

Týden ve Skotsku-druhá část

Skotsko je velmi krásná, velmi bohatá a velmi deštivá země, takže ani jeden velmi pěkný týden se nedá obsáhnout do je...
 
celý článek | Lucie Martincová | 2014.09.02 | přečteno: 30133x

Poznejte kouzlo aromatických olejů pro blaho těla i duše

Znáte to samy. Jakmile ucítíte například vůni skořice, připomene vám to zimu, svařené víno a Vánoce. Vůně rozkvetlých li...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.01.19 | přečteno: 30058x
 

Portál pro ženy