Nepřehlédněte
5 tipů, jak minimalizovat riziko vaginální infekce
S koloběžkou do města i do přírody, to je zábava!
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Domácí sirup z rýmovníku vyléčí podzimní neduhy
Dejte rýmě vale
Náhlé výkyvy teplot, sychravé počasí, nedostatek sluníčka a následná únava už zkrátka patří k podzimu. Přestože někteří jedinci tím procházejí bez jakékoliv újmy, jiní melou z posledního, byť se od rána do večera dopují všemi možnými vitamíny. Výsledkem tak může být nesnesitelný bolehlav a rýma jako vyšitá. Než ale začnete panikařit a podnikat zběsilé útoky na lékárny, zkuste dát důvěru přírodě. Aby se vám a vašim ratolestem s rýmou a nachlazením snáze bojovalo, vyrobte si vlastní léčivý sirup. S láskou dělaný bude mít zaručeně o to větší úspěch.
Jak na to?
Výroba domácího sirupu není nikterak složitá a zvládne ji opravdu každý. V zásadě existují dvě různé cesty, jak se k domácímu sirupu dopracovat – teplá a studená.
Vařený sirup
Pokud jste s námi v jarních měsících vařili pampeliškový med, budete už zhruba vědět, jak na to. Výhodou vařeného sirupu je nesporně kratší doba přípravy, ale vzhledem k tepelné úpravě také delší trvanlivost. Tak jako tak, oba sirupy jsou natolik chutné, že zmizí dřív, než by se mohly jakkoliv zkazit…
Potřebujete:
- 20 - 30 lístků rýmovníku
- Citrón, limetku nebo pomeranč – podle vlastní chuti
- Vodu
- Cukr krupici (cca 1kg)
Postup:
Den před samotným vařením sirupu je potřeba připravit odvar. Neumyté lístky rýmovníku spolu s plátky dobře očištěného citrónu (či jiného citrusu) vložte do hrnce a zalijte horkou vodou tak, aby všechny suroviny byly zcela ponořené. Přiklopte pokličkou a nechte stát. Druhý den přeceďte přes husté sítko nebo plátěný ubrousek a scezený odvar přiveďte k varu. Ztlumte plamen a opatrně přisypte cukr. Vařte za občasného zamíchání na mírném stupni, dokud sirup nedostane měděný odstín a nezačne lehce houstnout. Vaření se zpočátku může zdát jako „nekonečný příběh“, jakmile se ale vyvaří hlavní díl vody, jde vše velmi rychle – proto od vaření neodcházejte a hlídejte, aby sirup nezačal pěnit a neutekl z hrnce (tzv.“hrnečku, vař“). Správnou konzistenci sirupu vyzkoušíte jednoduše tak, že pomocí lžičky odkápnete malé množství na čistý talířek – pokud kapička drží tvar (viz obrázek), je nejvyšší čas sirup odstavit. Po zchladnutí totiž poměrně dost zhoustne. Ještě teplý sirup ihned naplňte do skleniček, pevně uzavřete a otočte dnem vzhůru. Poté ho uchovávejte na chladném místě.
Sirup bez vaření
Výroba za studena se hodí zejména v případě, že má váš rýmovník větší množství listů, které může postrádat. Vlastníte-li tedy víceletou a dobře rozrostlou pokojovku, kterou je nutné zaštípnout, můžete listy využít právě takto. Je také důležité zmínit, že ideální dobou pro studené zpracování sirupu jsou slunečné dny – není to ale podmínkou. Sluneční paprsky jsou přínosem proto, že se cukr rychleji rozpouští a lépe pojí se šťávou z listů.
Potřebujete:
- Uzavíratelnou skleněnou nádobu
- Alespoň 50 větších lístků rýmovníku – čím více, tím lépe
- Cukr krupici (podle velikosti sklenice a množství listů cca 1 kg)
- Citrón, limetka, pomeranč – podle chuti
- Citrónovou šťávu
Postup:
Lístky lehce propláchněte ve studené vodě a překrájejte na půlky, aby se lépe uvolňovala šťáva. Citrón, limetku nebo pomeranč (podle chuti) kartáčkem pečlivě omyjte a rozkrájejte na plátky. Do vypláchnuté sklenice pak střídavě vrstvěte lístky, cukr, citrónovou šťávu a citrusy, než je nádoba plná. Uzavřete a nechejte stát za oknem. Během několika týdnů byste měli pozorovat, že se cukr rozpouští, podle potřeby případně můžete zlehka promíchat a zase upěchovat. Obsah sklenice pravidelně kontrolujte, aby na povrchu nezačala vznikat plíseň. Jakmile je vnitřek skleněné nádoby kompletně tekutý, přeceďte přes plátno a dobře vymačkejte. Sirup jednoduše uchováte ve skleničce v chladu a temnu, v chladničce, sklepě nebo chladné spíži.
Kde všude zachutná
Sirup ze zázračného rýmovníku se hodí jako užívání při rýmě a nachlazení, ale funguje i jako bezvadná prevence těchto nepříjemných onemocnění. Díky velmi jemné a neštiplavé příchuti si ho oblíbí i děti. Nedráždí žaludek, pomáhá naopak odbourat potíže zažívacího traktu. Dospělí si s ním mohou osladit grog nebo punč, a vynikající je také do čaje – například při migréně nebo horečce. Vychutnat si ho můžete na pečivu s máslem, v jogurtu nebo na krupicové kaši. Kdo má v oblibě tradiční bramborové placky, může zkusit zajímavou staročeskou kombinaci chutí i takto.
Přeji mnoho zdaru při výrobě, dobrou chuť a pevné zdraví!
Foto: Vlastní archív
Poslat článek
Tisk
Štítky: rýmovník, recept na sirup z rýmovníku, vařený sirup, sirup bez vaření