newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Domácí sirup z rýmovníku vyléčí podzimní neduhy

 
 

 

Dejte rýmě vale

Náhlé výkyvy teplot, sychravé počasí, nedostatek sluníčka a následná únava už zkrátka patří k podzimu. Přestože někteří jedinci tím procházejí bez jakékoliv újmy, jiní melou z posledního, byť se od rána do večera dopují všemi možnými vitamíny. Výsledkem tak může být nesnesitelný bolehlav a rýma jako vyšitá. Než ale začnete panikařit a podnikat zběsilé útoky na lékárny, zkuste dát důvěru přírodě. Aby se vám a vašim ratolestem s rýmou a nachlazením snáze bojovalo, vyrobte si vlastní léčivý sirup. S láskou dělaný bude mít zaručeně o to větší úspěch.

 

                     

 

Jak na to?

Výroba domácího sirupu není nikterak složitá a zvládne ji opravdu každý. V zásadě existují dvě různé cesty, jak se k domácímu sirupu dopracovat – teplá a studená.

Vařený sirup

Pokud jste s námi v jarních měsících vařili pampeliškový med, budete už zhruba vědět, jak na to. Výhodou vařeného sirupu je nesporně kratší doba přípravy, ale vzhledem k tepelné úpravě také delší trvanlivost. Tak jako tak, oba sirupy jsou natolik chutné, že zmizí dřív, než by se mohly jakkoliv zkazit…

 

Potřebujete:

  • 20 - 30 lístků rýmovníku
  • Citrón, limetku nebo pomeranč – podle vlastní chuti
  • Vodu
  • Cukr krupici (cca 1kg)

 

Postup:

Den před samotným vařením sirupu je potřeba připravit odvar. Neumyté lístky rýmovníku spolu s plátky dobře očištěného citrónu (či jiného citrusu) vložte do hrnce a zalijte horkou vodou tak, aby všechny suroviny byly zcela ponořené. Přiklopte pokličkou a nechte stát. Druhý den přeceďte přes husté sítko nebo plátěný ubrousek a scezený odvar přiveďte k varu. Ztlumte plamen a opatrně přisypte cukr. Vařte za občasného zamíchání na mírném stupni, dokud sirup nedostane měděný odstín a nezačne lehce houstnout. Vaření se zpočátku může zdát jako „nekonečný příběh“, jakmile se ale vyvaří hlavní díl vody, jde vše velmi rychle – proto od vaření neodcházejte a hlídejte, aby sirup nezačal pěnit a neutekl z hrnce (tzv.“hrnečku, vař“). Správnou konzistenci sirupu vyzkoušíte jednoduše tak, že pomocí lžičky odkápnete malé množství na čistý talířek – pokud kapička drží tvar (viz obrázek), je nejvyšší čas sirup odstavit. Po zchladnutí totiž poměrně dost zhoustne. Ještě teplý sirup ihned naplňte do skleniček, pevně uzavřete a otočte dnem vzhůru. Poté ho uchovávejte na chladném místě.

 

                      

 

Sirup bez vaření

Výroba za studena se hodí zejména v případě, že má váš rýmovník větší množství listů, které může postrádat. Vlastníte-li tedy víceletou a dobře rozrostlou pokojovku, kterou je nutné zaštípnout, můžete listy využít právě takto. Je také důležité zmínit, že ideální dobou pro studené zpracování sirupu jsou slunečné dny – není to ale podmínkou. Sluneční paprsky jsou přínosem proto, že se cukr rychleji rozpouští a lépe pojí se šťávou z listů.

 

Potřebujete:

  • Uzavíratelnou skleněnou nádobu
  • Alespoň 50 větších lístků rýmovníku – čím více, tím lépe
  • Cukr krupici (podle velikosti sklenice a množství listů cca 1 kg)
  • Citrón, limetka, pomeranč – podle chuti
  • Citrónovou šťávu

 

Postup: 

Lístky lehce propláchněte ve studené vodě a překrájejte na půlky, aby se lépe uvolňovala šťáva. Citrón, limetku nebo pomeranč (podle chuti) kartáčkem pečlivě omyjte a rozkrájejte na plátky. Do vypláchnuté sklenice pak střídavě vrstvěte lístky, cukr, citrónovou šťávu a citrusy, než je nádoba plná. Uzavřete a nechejte stát za oknem. Během několika týdnů byste měli pozorovat, že se cukr rozpouští, podle potřeby případně můžete zlehka promíchat a zase upěchovat. Obsah sklenice pravidelně kontrolujte, aby na povrchu nezačala vznikat plíseň. Jakmile je vnitřek skleněné nádoby kompletně tekutý, přeceďte přes plátno a dobře vymačkejte. Sirup jednoduše uchováte ve skleničce v chladu a temnu, v chladničce, sklepě nebo chladné spíži.

 

Kde všude zachutná

Sirup ze zázračného rýmovníku se hodí jako užívání při rýmě a nachlazení, ale funguje i jako bezvadná prevence těchto nepříjemných onemocnění. Díky velmi jemné a neštiplavé příchuti si ho oblíbí i děti. Nedráždí žaludek, pomáhá naopak odbourat potíže zažívacího traktu. Dospělí si s ním mohou osladit grog nebo punč, a vynikající je také do čaje – například při migréně nebo horečce. Vychutnat si ho můžete na pečivu s máslem, v jogurtu nebo na krupicové kaši. Kdo má v oblibě tradiční bramborové placky, může zkusit zajímavou staročeskou kombinaci chutí i takto.

 

                        

 

Přeji mnoho zdaru při výrobě, dobrou chuť a pevné zdraví!

 

Foto: Vlastní archív

| přečteno: 37000x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: rýmovník, recept na sirup z rýmovníku, vařený sirup, sirup bez vaření

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Krása v průběhu času. Rtěnka včera a dnes

Rtěnka. Milovaná, zatracovaná, obávaná i obdivuhodná. Neexistuje žádný jiný kosmetický produkt, který by v průběhu let v...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.04.23 | přečteno: 30642x

Partneři

Spolupracujeme s partnery: ...
 
celý článek | Superadmin | 2014.01.18 | přečteno: 33553x

Dětská hřiště v Praze

Bydlíte v Praze? Máte doma malé dítě? Pak jistě každou chvíli řešíte otázku, kam s ním vyrazit za zábavou. Přinášíme ...
 
celý článek | Admin | 2014.10.22 | přečteno: 30456x

Sex na prvním rande, ano nebo ne?

Jaký je váš názor na sex na první schůzce? Je to něco nepřípustného nebo si ho naopak klidně dopřejete? Předsudky jso...
 
celý článek | Lea Kubová | 2014.06.01 | přečteno: 30529x
 

Portál pro ženy