newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Zima je prima. Jak na to, aby byly i vaše klouby přes zimu fit?

 
Zima je prima. Jak na to, aby byly i vaše klouby přes zimu fit?

Lyžování, běžkování, turistika – stačí malý sněhový poprašek a velké lákadlo je pro řadu z nás tady. Je však třeba trénovat s rozvahou. Častou chybou je, že máme „velké oči“, radostí z pohybu zapomeneme na umírněnost a dáme našemu tělu pěkně zabrat. Řekněme si, jak na to, abychom další den netrpěly.

 

Zahřátí na začátek a strečink na konec

Ať se jedná o lyžování, běžkování nebo jakoukoliv jinou aktivitu, je na začátek vhodné zařadit jemný strečink a protáhnout především ty svaly, které budete v aktivitě zapojovat nejvíce. Nejdůležitější je však svaly zahřát – můžete si dát krátký sprint, pár dřepů nebo kliků. Strečink a protažení je důležité především po skončení aktivity.

Bez přilby ani ránu

Přilba (na lyžování, snowboarding nebo cyklistiku) nás chrání proti zranění, nicméně ne proti chladu a větru. Vhodná je tenká čepice (sehnat můžete i „rouru“ přímo určenou pod přilbu). Myslete na to, že by čepice vždy měla zakrýt uši, čelo, krk a ideálně také tváře.

Vrstvěte oblečení – vyplatí se to!

Řiďte se podle teorie tří vrstev: Vrstva nejblíž k tělu slouží k odvádění potu a měla by nám být především příjemná. Raději se vyhněte bavlně, která drží vlhkost u pokožky. Druhá vrstva izoluje teplo a třetí nás chrání před vnějšími podmínkami. Ideální je (hrubší nebo tenčí podle teploty a typu aktivity) mikina, která udržuje teplo. Poslední vrstva by měla být voděodolná a chránit proti vnějším vlivům. Pokud se chystáte na vytrvalostní výkon, oblečte se tak, jako by bylo venku o 10 ⁰C více. Výjimkou je větrné počasí, které je třeba zohlednit.

Pozor na dehydrataci!

V chladném počasí nepociťujeme žízeň tak intenzivně jako v létě. Přesto je třeba při fyzické aktivitě dodržovat pitný režim úplně stejně.

Na kolo v zimě?

Jak už si pomalu zvykáme, sněhových dní je zejména ve městech a nížinách pomálu. Pokud jste vášnivými cyklisty, nemusíte s končícím podzimem nutně z kola sesedat. Že vás zamrazí jenom při tom pohledu? Zimní cyklistika má některá specifika, ale při řádné přípravě se můžete na kolo v lednu vydat i vy. Na závodní tempo však zapomeňte. Dát si sprintem pořádně do těla je lepší spíše v létě – svaly jsou dostatečně zahřáté a riziko zranění menší. Vzduch je studený, hrozí tedy také větší riziko nachlazení.

Jak zrelaxovat naše svaly a klouby?

Po každé sportovní aktivitě byste neměly zapomenout na odpočinek a relaxaci. Vhodná je k tomu například sauna, která je skvělým místem pro odpočinek a relaxaci i trénink vaší přirozené imunity. Po sportovní aktivitě sauna krásně prohřeje a uvolní vaše namožené svaly. Stále větší oblibu si získávají také solné jeskyně. V solné jeskyni se uvolňují mikročástice soli, které napomáhají prevenci onemocnění dýchacích cest, je to také ideální forma relaxace vhodná pro každého.

Pokud klouby bolí, dopřejte jim suché teplo

Při přetížení se může stát, že se vaše klouby a svaly k večeru nebo druhý den po aktivitě ozvou. Od věci není kromě přikládání suchého tepla (například prohřívací polštářky do mikrovlnky) jemná masáž a promazání bolavých míst mazáním s bylinnými extrakty. Mezi stálice v této oblasti patří již tradiční francovka Alpa. K obkladům bolavých míst je vhodný také přípravek ALPA masážní krém s mentolem.

 

2016.01.25 | Lea Kubová | přečteno: 30021x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: sport zima lyžování zdraví klouby svaly

 
archiv

Nejzajímavější články

 

I malá zahrádka může být permakulturní

Také na malém záhonku nebo v truhlíku si můžeme pěstovat zdravou zeleninu bez chemických postřiků. Pár jedlých keřů n...
 
celý článek | Vendula Králová | přečteno: 30063x

Pohodlné a trendové boty na jaro a léto. Co teď letí?

Párů bot nemáme nikdy dost. Platí to zejména pro pohodlnou obuv, kterou nosíme denně. A hlavně, výrobci na nás chrlí nep...
 
celý článek | Lea Kubová | 2019.06.27 | přečteno: 30113x

Dárek, který nezklame? Vsaďte na oblíbené parfémy

Nakupování vánočních dárků znamená pro mnoho lidí každoroční stres. Kde vzít čas na pobíhání po obchodech? Co vybrat? Bu...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.12.11 | přečteno: 30103x

Hikkaduwa aneb ta pravá exotika na Srí Lance

Hikkaduwa na jižním pobřeží Srí Lanky je jedním z nejproslulejších resortů na celém ostrově, kterému dalo jméno nedaleké...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2018.02.27 | přečteno: 30223x
 

Portál pro ženy