reklama 3 v magazínu pro ženy
reklama 4 v magazínu pro ženy
reklama 1 v magazínu pro ženy

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Domácí sametové likéry pro slavnostní chvíle

 
Domácí sametové likéry pro slavnostní chvíle

 

K Vánocům patří kromě cukroví a dobrého jídla i skvělé pití. Také neodoláte sametově jemným sladkým likérům? Pak si je zkuste udělat samy doma.

 

 

 

Klasický vaječňák, výborný likér s příchutí karamelu či kokosový a kávový likér, ty všechny si můžete připravit během chvíle doma. Jejich výroba je snadná a chuť výborná. Takový likér v pěkné lahvi navíc může být i skvělým dárkem pod stromeček, který potěší vaše blízké. Pochutnejte si s námi, na zdraví!

 

Vaječný likér

½ litru mléka

250 g moučkového cukru

6 žloutků

1 vanilkový cukr

1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka (Salko)

200 ml rumu

 

Mléko nechte přejít varem a zase zchladnout. Mezitím vyšlehejte do pěny žloutky s oběma cukry a poté ke směsi přidejte Salko, převařené mléko a rum. Toho může být i víc, pokud chcete vaječňák s větším řízem.

Z této dávky získáte asi 1 litr vaječného likéru.

 

Karamelový likér (Domácí Baileys)

1 vanilkový puding

½ litru mléka

2 plechovky slazeného kondenzovaného mléka (ideálně rovnou karamelové Salko)

½ litru rumu

 

Nejdříve si připravte karamelové slazené mléko a to tak, že necháte plechovky Salka 2 hodiny vařit ponořené ve vodě. Nechte je poté před otevřením vychladnout, jinak by vám mohlo při otvírání mléko z plechovky vytéct ven. Tuto část si můžete odpustit, pokud koupíte rovnou karamelové Salko. Dále uvařte puding podle návodu a nechte ho vychladnout za občasného promíchání. Studený puding se Salkem mixujte a přilévejte postupně rum, až vznikne hladký likér.

Z této dávky získáte asi 1,5 litru karamelového likéru.

 

Kokosový likér

2 plechovky slazeného kondenzovaného mléka (ideálně rovnou karamelové Salko)

2 plechovky neslazeného kondenzovaného mléka

200 g strouhaného kokosu

400 ml rumu ( nebo 200 ml rumu a 200 ml bourbonu či whisky pro lepší chuť)

 

Opět si nejdříve uvaříme plechovky Salka, pokud nemáme koupené karamelové mléko. Strouhaný kokos nasucho opražíme a zalijeme neslazeným kondenzovaným mlékem, přivedeme k varu a necháme povařit asi 5 minut. Mléko tak získá kokosovou příchuť. Obě vychladlá mléka slijeme a mixujeme, během toho přiléváme alkohol. Poté přecedíme, aby v likéru nezůstaly zbytky kokosu.

Z této dávky získáme asi 2 litry kokosového likéru.

 

Kávový likér

2 plechovky slazeného kondenzovaného mléka

4 žloutky

1 vanilkový cukr

250 ml rumu (nebo 125 ml rumu a 125 ml whisky)

250 g cukru krupice

2 lžíce instantní kávy

4 lžíce vroucí vody

 

Instantní kávu dejte se lžící cukru do hrnku a zalijte horkou vodou. V míse ušlehejte do pěny žloutky, zbytek cukru krupice a vanilkový cukr. Poté vmíchejte kávu, slazené mléko a alkohol. Nechte odstát, dokud neopadne vytvořená pěna. Poté přeceďte do lahví.

Z této dávky získáte asi 1 litr kávového likéru.

 

P.S.: Máte-li raději dobrý punč, podívejte se na recepty v tomto článku.

 

Image courtesy of Tina Phillips at FreeDigitalPhotos.net

2014.12.16 | Martina Limbergová | přečteno: 14390x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: domácí likéry alkohol svátky

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jak vybrat elektronický ohradník pro psa?

Možná, že elektronické ohradníky znáte pouze v souvislosti se skotem. Věděli jste ale, že elektronický ohradník, i když ...
 
celý článek | Admin | 2017.11.28 | přečteno: 3253x

Žijme svůj život nahlas!

  Milé čtenářky, ráda bych se s vámi, i když lehce opožděně, podělila o zážitky z letošního léta, které ...
 
celý článek | Radka Lišková | 2012.12.07 | přečteno: 10424x

Objevte kouzlo dřevěných palet

Protože jsem kreativní osoba, zajímám se o všemožné originální nápady, jimiž bych mohla ozvláštnit své bydlení. V sou...
 
celý článek | Bc. Eliška Střelková | 2014.07.10 | přečteno: 15823x

Jak začít sportovat a přitom se nezničit XII – trénink na podzim

Čas na hodinách se po několika měsících opět sesynchronizoval s přírodou, vstáváme do ranních mrazíků, skrz koto...
 
celý článek | Eliška Anna Kubičková | 2014.10.29 | přečteno: 10253x
 

Portál pro ženy